Језуити траже опроштај због случаја оца Марка Ивана Рупника

СРНА
Језуити траже опроштај због случаја оца Марка Ивана Рупника

ЉУБЉАНА - Словеначки језуити саопштили су да су истините оптужбе против истакнутог члана овог реда оца Марка Ивана Рупника за сексуално злостављање те су затражили опроштај од свих.

Језуити су признали овај случај тек након што су италијански медији објавили у новембру да је Рупник /68/ сексуално и психички злостављао опатице којима је био духовни учитељ и ментор у Словенији прије три деценије.

Словеначки језуити истичу да је Рупник под дјелимичним санкцијама, укључујући забрану исповијести и вођења духовних обреда, али је доктринарно одјељење Ватикана пресудило да је случај превазишао рок застаре.

Језуитски центар је саопштио да је исти Ватикански одсјек екскомуницирао Рупника прије неколико година, али је укинуо екскомуникацију након што се свештеник покајао.

"Вјерујемо у искреност опатица и других жртава које су говориле о својим патњама и другим околностима у вези са емотивним, сексуалним и духовним злостављањем нашег сабрата. Истински тражимо опроштај од свих", саопштили су језуити на својој веб страници.

У саопштењу се наводи да изјаве опатица показују изван сваке сумње да релевантне црквене фигуре нису адекватно реаговале што је повећало и продубило велику патњу великог броја жена.

Овај случај је срамотан не само за језуите, што је један од најпознатијих редова Католичке цркве у свијету, већ и за папу Фрању, који је члан тог реда.

Рупник, за кога се не зна гдје се налази посљедња два мјесеца, познат је у Католичкој цркви због својих умјетничких дјела, укључујући дизајнирање капеле у Апостолској палати у Ватикану 1999. године.

Језуити у Риму и Словенији затражили су и од других жртава да изађу у јавност.

Педесетосмогодишња некадашња опатица описала је у интервјуу за италијански лист како је Рупник користио "психо-духовну" контролу над њом прије три деценије како би са њом имао сексуалне односе, укључујући групни секс и гледање порнографских филмова.

У то вријеме Рупник је био духовник једног самостана у Словенији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана