Јерменски борци почели да предају оружје

Танјуг
Јерменски борци почели да предају оружје

МОСКВА - Русија је саопштила да су јерменски борци у отцијепљеном региону Нагорно-Карабах почели да предају оружје пошто је хуманитарна помоћ стигла до 120.000 Јермена који кажу да их је свијет напустио након што је Азербејџан побиједио њихове снаге.

Јермени из Карабаха, који је међународно признат као дио Азербејџана, били су приморани да прогласе прекид ватре 20. септембра након муњевите 24-часовне војне операције много веће азербејџанске војске.

-Оружане формације Карабаха почеле су предају наоружање и војну опрему под контролом руских мировних снага - саопштила је Русија, која у Карабаху има око 2.000 мировњака.

Министарство одбране Русије саопштило је да су до сада борци предали шест оклопних возила, више од 800 топова, око 5.000 комада муниције.

Русија је саопштила да је испоручила више од 50 тона хране и друге помоћи. Међународни комитет Црвеног крста (ИЦРЦ) саопштио је да је испоручио 28.000 пелена, као и ћебад и гориво и најавио додатну помоћ.

Будућност Карабаха и његових 120.000 етничких Јермена виси о концу - Азербејџан жели да интегрише овај спорни регион, али етнички Јермени кажу да се плаше да ће бити прогоњени и оптужују свијет да их је напустио.

Јермени у Карабаху рекли су Ројтерсу да су у суштини опкољени у региону, са мало хране, струје или горива и позвали велике силе да им помогну.

Азербејџан је најавио амнестију за јерменске борце из Карабаха који предају оружје и рекао је да Јермени могу да напусте регион и пређу у Јерменију ако желе.

Јерменија, која је изгубила рат од Азербејџана 2020. због региона, створила је простор за десетине хиљада Јермена из Карабаха, иако премијер Никол Пашињан каже да не жели да они напусте своје домове осим ако то није апсолутно неопходно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана