Јермак: Запад би требао да дозволи Украјини да изврши нападе дубље на руску територију

Срна
Foto: Јуроњуз

КИЈЕВ - Андриј Јермак, шеф уреда украјинског предсједника Володимира Зеленског, изјавио је данас да би Запад требао одговорити на иранску испоруку ракета Русији тако што ће дозволити Кијеву да изврши нападе дубље на руску територију.

Описујући најаву санкција Ирану због испорука ракета као „позитиван корак“, Јермак је рекао да то није довољно, пренио је Ројтерс.

„Такође нам је потребно одобрење за употребу западног оружја против војних циљева на руској територији, осигурање ракета већег домета и унапређење наших система протуваздушне обране“, написао је Јермак на платформи Џ (Твитер).

Владе Француске, Њемачке и Британије оштро осуђују ирански трансфер балистичких ракета Русији и радиће на увођењу санкција Ирану због тога, саопштило је њемачко Министарство вањских послова.

Овај чин је ескалација и од стране Ирана и од стране Русије те представља директну пријетњу европској сигурности, наводи се у заједничком саопћењу трију земаља које је објавило њемачко Министарство.

Три земље ће подузети хитне кораке за отказивање билатералних споразума о ваздушномном промету с Ираном, додаје се у саопштењу, у којем се позива Иран да одмах прекине сваку подршку Русији у рату с Украјином.

Саопштење је услиједило након што је амерички државни тајник Антонy Блинкен рекао да је Русија добила балистичке ракете од Ирана и да ће их вјеројатно употријебити у Украјини за неколико тседмица.

Осим тога, тијеком посјете Британији, Блинкен је казао да ће САД увести и нове санкције, укључујући санкције ваздухопловној компанији Иран Аир.

Кремљ још није коментирао Блинкенове изјаве, али је јуче саопштило да развија дијалог с Ираном у свим подручјима, навела је агенција.

Техеран је негирао да је Москви испоручио ракете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана