Јенс Столтенберг: Шведска у НАТО добила гаранцију слободе и сигурност

Танјуг
Јенс Столтенберг: Шведска у НАТО добила гаранцију слободе и сигурност

БРИСЕЛ - Шведска је заузела заслужено место у НАТО иза штита члана 5, ултимативне гаранције наше слободе и сигурности, рекао је данас генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг

"Приступање Шведске алијанси показује да наша врата остају отворена. Нико не може да их затвори. Свака нација има право да изабере свој пут и ми сви бирамо пут слободе и демократије", изјавио је Столтенберг, објављено је на сајту НАТО-а.

Он је додао да ће Шведска помоћи изградњу још јачег НАТО-а у критичном тренутку за евроатланску безбједност.

"Придруживање НАТО-у је добро за Шведску, добро за стабилност на северу и добро за безбедност читаве Алијансе", казао је Столтенберг.

Застава Шведске подигнута је данас испред седишта НАТО-а у Бриселу уз интонирање државне химне, након заједничке конференције за медије шведског премијера Улфа Кристерсона и генералног секретара Алијансе Јенса Столтенберга.

"Шведска се вратила кући", рекао је Кристерсон, пренио је шведски јавни сервис СВТ. Шведска је поднела захтјев за чланство у НАТО-у у мају 2022. године, а њен улазак у Алијансу блокирала је Мађарска због тога што је Стокхолм критиковао стање владавине права у тој земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана