Јелен: Морамо предузети мјере да банкарски депозити Американаца остану безбједни

Танјуг
Јелен: Морамо предузети мјере да банкарски депозити Американаца остану безбједни

ВАШИНГТОН - Америчка министарка финансија Џенет Јелен изјавила је да је спремна да предузме даље мјере како би осигурала да банкарски депозити Американаца остану безбједни усљед турбуленција у банкарском систему.

-Као што сам рекла, користили смо мјере да брзо дјелујемо како бисмо спријечили преливање кризе' . рекла је Јелен на саслушању одбора за апропријације Представничког дома САД, преноси Ројтерс.

-Ово су алати које бисмо могли поново да користимо за институцију било које величине ако процијенимо да би њен неуспјех представљао системски ризик -  додала је она.

Јелен је такође рекла да притисци у ланцу снабдијевања и трошкови испоруке опадају и да ће на крају вјероватно доћи до смањења инфлације.

Банку Силицијумске долине преузели су федерални регулатори 10. марта, као и банку Сигначер неколико дана касније.

Више савезних институција, укључујући Министарство правде САД и Комисију за хартије од вриједности, истражују случај СВБ.

Предсједник Комитета за финансије Представничког дома Патрик Мехенри, рекао је да је прерано рећи да ли је потребан нови закон након пропасти двије банке, док је предсједник САД Џозеф Бајден навео да се банкарска криза смирила и обећао Американцима да су њихови депозити сигурни.

Јелен је такође рекла посланицима да су Русија и Кина мотивисане да покушају да развију алтернативу америчком долару, али и да би им било ''изузетно тешко'' да то ураде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана