Један од војника осуђених за убиство славног музичара Виктора Јаре извршио самоубиство

Танјуг
Један од војника осуђених за убиство славног музичара Виктора Јаре извршио самоубиство

САНТЈАГО- Један од седморице бивших војника осуђених за убиство кантаутора Виктора Јаре, пензионисани бригадир Армије Ернан Чакон Сото (86), одузео је себи живот, речено је за шпански ''Ел Паис'' у Министарству унутрашњих послова Чилеа.

Смрт је открила Истражна полиција (ПДИ) која је дошла у његов дом како би га спровела на издржавање казне коју је у понедјељак изрекао Врховни суд.

Чакон је кажњен са 15 година затвора за квалификовано убиство и 10 година за квалификовану отмицу у саучесништву за злочин почињен послије државног удара 11. септембра 1973. године.

Композитор је убијен заједно са Литре Кирогом, који је био директор Националне затворске службе под владом свргнутог социјалистичког предсједника Салвадора Аљендеа (1970-1973).

Обојица су своје посљедње сате живота провели заједно, у страху и изоловани од осталих затвореника у свлачионици стадиона Чиле.

Према полицијским информацијама које су цитиране у локалним медијима, ПДИ је стигао у Чацонов дом у општини Лас Кондес, у источном дијелу престонице, а када је он  затражио одобрење да оде у спаваћу собу да потражи нешто, зачуо се хитац.

Рођен у Сантјагу, Чакон је био пензионисани војни бригадир. Према исказу његове одбране, у свом чину мајора у војсци, обављао је само функцију чувања спољног периметра стадиона Чиле, што, према оцјени суда, није у складу са његовим високим чином.

Према пресуди Апелационог суда из 2021. године, коју је у понедјељак ратификовао Врховни суд, имао је тактичко и објавештајно знање, „услове који су му омогућавали да директно интервенише у одвијању испитивања“ која су спроводили у свлачионицама стадиона у Чилеу, гдје су били затворени Јара и Литре.

У образложењу пресуде се додаје да је „неколико свједока потврдило да је учествовао у пословима селекције и извјештавању надређених, због чега његове изјаве нису биле вјеродостојне ни уверљиве.

Такође се наводи да је „у то вријеме носио пиштољ СТИЕР калибра 9 милиметара, оружје које је у потпуности у складу са техничким описом повреда које су, према форензичкој евиденцији, изазвале смрт Јаре Мартинеза и Литре Кироге".

Седморица бивших војних старјешина осуђених за убиство Јаре и Кироге достигла су високе чинове у војсци, од бригадира и пуковника. Они имају између 73 и 86 година и сви су током суђења били на слободи.

Виктор Јара је ухапшен 12. септембра 1973, дан након пуча који је предводио армијски генерал Августо Пиноче, и одведен на стадион Чиле. Пјевач и текстописац, заједно са Кирогом, био је један од преко 5.000 присталица Аљендеа које је ухапсила војска.

Тамо су, према судским свједочењима, били звјерски мучени три дана. Јара је задобио 56 прелома костију и упуцан је 44 пута, док је Кирога имао 47 прелома и добио 23 метка.

Јара, један од најславнијих чилеанских кантаутора, имао је 40 година када је убијен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана