У Фукушими забринути због планираног испуштања радиоактивне воде у океан

Танјуг
У Фукушими забринути због планираног испуштања радиоактивне воде у океан

ТОКИО - Директор Међународне агенције УН за нуклеарну енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси, састао се са становницима у области Нуклеарне електране Фукушима, забринутим око безбједности плана владе Јапана за пуштање у океан пречишћене радиоактивне воде из разорене нуклеарне електране Фукушима Даичи.

У плану за ослобађање радиоактивне воде из Фукушиме, који је одобрила ИАЕА, наводи се да би ослобађање воде имало занемарив утицај на животну средину, пренио је Ројтерс.

Јапански рибарски синдикати се дуго противе овом плану и упозоравају да би поништио напоре уложене на поправљање штете нанијете извозу јапанских прехрамбених производа из страха од радијације, иако Јапан редовно тестира улов рибе и морских плодова уловљених у области Фукушиме и тврди да су безбједни за конзумацију.

-Централна влада морала би да разумије да се оштро противимо плану испуштања воде из Фукушиме у океан - изјавио је предсједник Удружења рибара Фукушиме Тетсу Нозаки на данашњем састанку на којем је учествовао Гроси.

Гроси је рекао нема магично рјешење за сумње и забринутости, али је истакао да ће ИАЕА бити уз грађане у деценијама које долазе, док и посљедња кап воде не буде безбједно испуштена.

Он цће данас посјетити и уништену нуклеарну електрану и у том мјесту ће отворити канцеларију ИАЕА, која цће надгледати сукцесивно ослобађање воде у наредних 30 до 40 година.

У саопштењу оператора НЕ Фукушима, компаније Токио Електрик Пауер (Tepco), наводи се да је око 1,3 милиона тона воде ускладиштене у огромним резервоарима на локацији НЕ филтрирано кроз напредни систем за прераду течности (Алпи), како би се уклонила већина радиоактивних елемената осим трицијума, изотопа водоника који је тешко одвојити од воде.

Наводи се да ће обрађена вода, пре него што кроз специјално конструисани подводни тунел буде испуштена у океан, километар од обале, бити разблажена морском водом тако да концентрација трицијума буде знатно испод међународно одобрених нивоа.

Очекује се да цће тај процес почети већ у августу, пренијели су јапански медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана