Јапанци купују бункере у страху од Пјонгјанга

Приредио: Борис Ђурић
Јапанци купују бункере у страху од Пјонгјанга

Токио - У страху од раста тензија на јужном корејском полуострву изазваних нуклеарним пробама Сјеверне Кореје, изградња нуклеарних склоништа у Јапану је доживјела прави бум, а Јапанци не жале новац да би се осигурали у случају да Пјонгјанг изведе нуклеарни напад.

Током кратког путовања на сјевероисточну обалу Јапана, након разорног цунамија у марту 2011. године, Јошихико Куротори је одлучио да направи склониште у свом врту. Његова кућа у предграђу Вакајаме је удаљена само километар од морске обале за коју су научници рекли да ће највјероватније бити погођена цунамијем и разорним земљотресом у наредним декадама.

- Видио сам разрушене куће и схватио да се морам заштитити. Када су дошли багери комшије су ме питале шта то радим. Говорили су да узалуд бацам паре, али ја сам сматрао да сигурност нема цијену. На улазу у склониште се налазе тешка метална врата иза којих је смјештена мала соба направљена челиком ојачаним бетоном, дебљине 35 центиметара – објашњава Куротори.

Централни дио склоништа чини швајцарски вентилациони систем, вриједан више од 13.000 евра, који може филтрирати радиоактивне честице и нервне гасове као што су сарин и ВиЕкс. Ово склониште данас би могло више послужити као заштита од несреће коју би изазвао човјек, а не природа.

Након низа нуклеарних проба, овај пензионисани учитељ сада је сигуран да је био у праву што је потрошио 62.000 евра на изградњу малог склоништа.

Бројне нуклеарне пробе које је извела Сјеверна Кореја изазвале су прави аларм у Јапану и понукале су многе Јапанце да крену Куроторијевим корацима. Сеичиро Нишимото, чија компанија је изградила поменуто склониште, каже да је интересовање за изградњу нуклеарних склоништа нагло порасло од почетка година и у посљедња два мјесеца су продали више десетина склоништа, што је дупло више од њихове годишње продаје.

- Мислим да склоништа треба да се налазе свугдје у Јапану. Људи се жале због њихове цијене али она најмања нису скупља од породичног возила - каже осамдесетогодишњи Нишимото.

Неке компаније нуде и већа склоништа укључујући и оно за 13 људи које кошта 193.000 евра.

Страх од нуклеарног облака

Страх од нуклеарног облака дубоко је усађен у психу Јапанаца, који су два пута били на мети нуклеарног оружја. Учитељ Јошихико Куротори каже да је седам деценија мира учинило његове суграђане сувише опуштеним.

- Јапанци узимају мир здраво за готово и мисле да ће се влада бринути о свему. Јапан је окружен нестабилношћу. У животу је све срећа, никада не знате шта се налази из ћошка. Ствар је у томе да се можете наћи на погрешном мјесту у погрешно вријеме - каже Куротори који сматра да диже узбуну без разлога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана