Јапан: Затворено неколико стотина школа због пријетњи бомбом

Танјуг
Foto: Илустрација

ТОКИО- Јапанска полиција је кренула у потјеру за особом која је слала пријетње бомбама на адресу неколико стотина школа, због чега су образовне установе морале да буду на кратко затворене.

Пријетње су послате факс машинама средњим школама и универзитетима раније ове недеље са телефонског броја регистрованог у Токију, пренио је "ББЦ".

У школама није нађена ниједна експлозивна направа и није било пријаве о нападу на ученике и особље, саопштила је полиција.

Пријетње бомбама су ретке у Јапану, који је познат по ниској стопи криминала.

Први талас пријетњи почео је у понедјељак, а у префектури Саитама више од 170 школа примило је претњу бомбом, навели су званичници.

Локални медији преносе  да је у једној поруци писало да је подметнуто 330 бомби, док је у другој поруци писало "подметнуо сам велику бомбу".

У неким извјештајима се наводи да се у порукама тражила одштета од 300.000 јена (2.320 долара) до три милиона јена (23.200).

У уторак, стигле су поруке да ће ђаци и професори бити убијени оружјем ручне израде, и све су стигле са истог броја, на адресе средњих школа у разним префектурама, укључујући Осаку, као и Саитаму и Ибараки.

Због пријетњи, многе школе у Јапану затворене су из предострожности, иако је већина данас отворена.

Факс машине се и даље често користе у Јапану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана