Јапан више није трећа економија свијета

Танјуг
Foto: Илустрација

ТОКИО- Јапан више није трећа економија свијета након што су прелиминарни подаци показали да је привреда ове земље у четвртом тромјесечју 2023. године квартално пала за 0,1 одсто и тиме ушла у техничку рецесију.

Привреда Јапана је претходно у трећем тромјесечју 2023. године пала за 0,8 одсто у односу на други квартал.

Резулати који су објављени данас показују и да је Јапан изгубио позицију треће економије свијета, а његово мјесто је заузела Њемачка, преноси Си-Ен-Би-Си (ЦНБЦ).

Номинални БДП Јапана је у 2023. години порастао за 5,7 одсто на 4,2 билиона долара, а немачки БДП за 6,3 одсто на 4,46 билиона долара.

Висока инфлација је смањила домаћу тражњу и приватну потрошњу у сада четвртој економији свијета.

На годишњем нивоу је јапанска привреда у четвртом кварталу 2023. године пала за 0,4 одсто, што је у раскораку са очекивањима економиста који су прогнозирали међугодишњи раст од 1,6 одсто.

Инфлација у Јапану постепено успорава, али стопа базне инфлације се већ 15 мјесеци заредом налази изнад два одсто, дакле изнад жељене границе коју је одредила Банка Јапана (БоЈ).

Банка Јапана као једина у свијету и надаље држи режим негативне каматне стопе, али неки стручњаци наводе да би ускоро могла да преиспита ову политику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана