Јапан планира пуштање воде из Фукушиме у море

Танјуг
Foto: Илустрација

ТОКИО- Јапанска влада је данас дала процјену да би вода из оштећене нуклеарне електране Фукушима могла бити пуштена у море, "отприлике овог прољећа или љета", преноси Ројтерс.

У априлу 2021. влада је одобрила испуштање више од милион тона озрачене воде са локације након филтрацијског третмана у океан, а план је био да се то понови "за око двије године" у то вријеме.

Јапанско министарство спољних послова саопштило је у јулу да регулатори сматрају да је безбједно испуштање воде, која ће бити филтрирана да би се уклонила вец́ина изотопа, иако би и даље садржала трагове трицијума, изотопа водоника који се тешко одваја од воде.

Овај план је наишао на јак отпор локалних рибарских удружења због утицаја које испуштање ове воде може имати на њихов живот.
Државе у окружењу, укључујући Јужну Кореју и Кину, такође су изразиле забринутост, наводи британска агенција.

У марту 2001. године земљотрес је покренуо цунами који је изазвао нуклеарну катастрофу у електрани Фукушима удаљену око 220 километара сјевероисточно од Токија.

У земљотресу и цунамију погинуло је више од 18.500 људи, а нико није званично регистрован као жртва несреће у нуклеарној електрани у Фукушими.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана