Јапан: Одобрено ново суђење човјеку који је 45 година провео у затвору

Танјуг
Јапан: Одобрено ново суђење човјеку који је 45 година провео у затвору

ТОКИО - Јапанцу Ивао Хакамади (87) Врховни суд је одобрио понављање судског поступка након 45 година проведених у затвору, чекајући извршење смртне казне због наводна четири убиства извршена 1968. године.

У међувремену, појавили су се нови докази и овом осуђенику је одобрено привремено пуштање на слободу 2014. године, преноси лондонски Гардијан.

Сматра се да је Хакамада осуђеник на смрт са најдужим стажом на свијету, јер је осуђен на смртну казну вјешањем због убиства четворочлане породице пре скоро шест деценија, а наводно је у затвору већи дио времена провео у самици.

Врховни суд у Токију данас је донио одлуку да се Хакамади поново суди, а активисти су оцијенили да је учињен "корак ка правди".

Организације које се противе смртној казни су поздравиле одлуку Врховног суда и саопштиле да би поновљено суђење требало да се одржи док Хакамада, који је сада у лошем здравственом стању, још може да учествује на саслушањима.

"Чекала сам 57 година на овај дан и тај дан је стигао. Коначно је скинут терет са мојих рамена", рекла је 90-годишња сестра Ивае Хакамаде, која је предводила кампању да докаже невиност свог брата.

Јапан и САД су једине две земље чланице организације Г7 које су задржале смртну казну, а Јапан је на мети међународних критика због својих "тајних егзекуција".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана