Јапан: Ове године наплата успона популарном рутом до врха Фуџија

Танјуг
Foto: Јапан Тајмс

ТОКИО - Почевши од овог љета, планинари који желе на пређу најпопуларнију руту до врха планине Фуџи, плаћаће обавезну надокнаду од 13,35 долара, како локалне власти теже да смање гужве изазване порастом постковид туризма у Јапану.

Планинарима који се приближавају врху дуж стазе Јошида, у Јаманашију, једној од две префектуре које се налазе близу Фуџија, биćе наплаćивано од јула, са дневним бројем пењача ограниченим на 4.000 и забрањеним улазом између 16.00 и 3.00 ујутру, наводи новинска агенција Кјодо.

Тренутно се од планинара тражи само да добровољно приложе мало више од 13 долара за одржавање планине.

Званичници су, међутим, увјерени да ће мјере ограничити укупан број планинара, јер је стаза Јошида погодна за оне који путују из Токија, што је око 60 одсто посетилаца Фуџија.

Планинари ће и даље моћи бесплатно да користе три друге руте, које се налазе у сусједној префектури Шизука, јавља БиБиСи.

Више од 220.000 посјетилаца прошло је осму од 10 етапа преко Фуџија, током тромјесечне планинарске сезоне прошле године, према Министарству животне средине, што је отприлике исти број забиљежен прије пандемије.

Очекује се да ће ограничења радног времена одвратити људе од доласка касно у току дана како би започели успон са пете етапе, са циљем да стигну до врха на вријеме да посматрају излазак сунца.

Стазе које воде до највише планине у Јапану, проглашене свјетском баштином УНЕСЦО-а 2013, сваке године привлаче све више људи, што изазива забринутост због отпада и неискусних пењача који покушавају да се попну на врх од 3.776 метара без одмора.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана