Јапан купује 400 томахавк ракета од САД

Tanjug
Foto: Officials sign cruise missile deal

ТОКИО - Јапан је потписао споразум са Сједињеним Америчким Државама о куповини до 400 крстарећих ракета „томахавк“ у настојању да унапреди своје војне капацитете као одговор на повећане регионалне пријетње.

Данашњем потписивању купопродајног уговора присуствовали су јапански министар одбране Минору Кихара и амерички амбасадор у Јапану Рам Емануел, преноси АП.
    
Обука јапанских војника за коришћење ових ракета, како је најавио Емануел, почеће у марту.
    
Влада јапанског премијера Фумија Кишиде обећала је да ће удвостручити своју годишњу потрошњу на одбрану на око 62,5 милијарди евра до 2027. године, што би Јапан учинило трећом земљом на свету по издвајањима за војску послије САД и Кине.
    
Јапански министар одбране Минору Кихара објавио је у децембру одлуку да се убрза набавка неких крстарећих ракета "томахавк" и јапанских ракета земља-брод почевши од фискалне 2025. године, годину дана прије првобитног плана. 
    
У новембру прошле године САД су одобриле продају око 400 пројектила два типа Томахавка у вредности од 2,35 милијарди долара, који могу да се лансирају са ратних бродова и да погоде циљеве удаљене 1.600 километара, рекли су званичници.
    
Додатно, крајем прошле године, јапанска влада је ублажила забрану извоза смртоносног оружја, и убрзо одобрила испоруку ракета "патриот" јапанске производње у САД.
    
Јапанска Влада тврди да се Токио суочава са "најтежим“ безбједносним окружењем од Другог свјетског рата због пријетњи из Кине и Северне Кореје, због чега је појачао војну сарадњу са САД, Аустралијом, Британијом и другим државама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана