Jапан: Крајем фебруара почиње IV фаза испуштања радиоактивне воде из Фукушиме

Танјуг
Foto: Агенције

ТОКИО - Јапанска електроенергетска компанија Тепцо крајем фебруара планира да отпочне четврту фазу испуштања у океан третиране радиоактивне воде из нуклеарне електране Фукушима Даичи, изјавио је данас званичник те компаније и потврдио да се наставља процес који је критиковала Кина.

Испуштање воде почело је прошлог августа као кључни корак у разградњи нуклеарног постројења које је 2011. године погођено земљотресом и цунамијем који су изазвали најгору нуклеарну катастрофу још од хаварије у Чернобиљу.

Кина и Русија су забраниле увоз морских плодова из Јапана због забринутости за безбједност хране иако је званични Токио саопштио да је таква забринутост "научно неутемељена".

У четвртој фази, у воде Пацифика ће бити испуштено око 7.800 кубних метара пречишћене воде, слично као и у  претходне три фазе, изјавио је Јуничи Мацумото, званичник Тепца који надгледа операцију.

У међувремену, Акира Оно, званичник компаније Тепко задужен за разградњу Фукушиме, рекао је да највећа нуклеарна електрана на свијету Кашивазаки-Карива, није доживјела "никакву специфичну штету" током земљотреса  који је 1. јануара погодио префектуру Нигата у којој се налази ова нуклеарка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана