Јапан ће уништити сваку сјевернокорејску ракету која уђе на територију земље

Танјуг
Foto: Илустрација

ТОКИО - Јапанско Министарство одбране упозорило је данас да ће уништити сваку сјевернокорејску ракету која уђе на територију те земље, након што је Пјонгјанг извијестио о плановима за лансирање „сателита" између 31. маја и 11. јуна.

„Предузећемо деструктивне мјере против балистичких и других пројектила за које је потврђено да су слетјели на нашу територију", наводи сеу саопштењу јапанског Министарства одбране.

Сјевернокорејска агенција за свемирски развој саопштила је прошле године да ће завршити припреме за извиђачки сателит до априла 2023, преноси Си-Ен-Ен (ЦНН).

Портпарол јапанске обалске страже рекао је да је обавјештење о лансирању од стране Пјонгјанга стигло путем мејла.

Речено је да Сјеверна Кореја планира да лансира свој сателит према Жутом мору, Источном кинеском мору и источно од Лузона, на Филипинима, у области изван јапанске ексклузивне економске зоне, рекао је портпарол.

Главни секретар јапанске владе Хироказу Мацуно такође је рекао данас да свако лансирање сјевернокорејске ракете прерушено у „сателит" представља „пријетњу" безбједности нације.

Ако Сјеверна Кореја спроведе свој план за лансирање пројектила, то би прекршило резолуције Савјета безбједности Уједињених нација и представљало „озбиљну провокацију", рекао је Мацуно новинарима.

Он је истакао да су јапанско Министарство одбране и снаге самоодбране издале наредбу у вези са припремом деструктивних мјера против балистичких пројектила.

Поред тога, Министарство предузима и друге мјере предострожности, као што је распоређивање батерија за ракетну одбрану Патриот и разарача Аегис са одбрамбеним капацитетима од балистичких ракета у водама око јапанских острва Нансеи, архипелага који се протеже од јужног врха главног острва јапанског Кјушуа на југу у близини Тајвана.

Мацуно је додао да ће Јапан блиско сарађивати са САД и Јужном Корејом и позвао Пјонгјанг да буде уздржан. 

Јапански премијер Фумио Кишида рекао је данас да је свако лансирање ракете од стране Сјеверне Кореје, чак и ако се назове сателитом, „значајно питање које утиче на безбједност јапанскиһ грађана", и поновио своју спремност да одржи разговоре са сјевернокорејским лидером Ким Џонг Уном. 

Ким је прошлог мјесеца наредио званичницима да се припреме за лансирање првог војног извиђачког сателита у земљи, извјестили су тада сјевернокорејски државни медији.

Савјет за националну безбједност Јужне Кореје одржао је һитан састанак након што је Северна Кореја саопштила планове за лансирање сателита.

Министарство спољниһ послова Сеула је такође данас позвало Сјеверну Кореју да повуче свој план за лансирање „сателита" за који је речено да би представљало „озбиљно кршење" резолуција Савјета безбједности УН и „очигледан незаконит чин који се не може оправдати ни под којим изговором". 

Сјеверна Кореја је саопштила да је у априлу лансирала нови тип интерконтиненталне балистичке ракете Хвасонг-18 (ИЦБМ) на чврсто гориво, пренели су државни медији КЦНА.

То би, према мишљењу аналитичара, могло да олакша Сјеверној Кореји да покрене нуклеарни напад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана