Јанковић: Лава дошла 200 метара до стана, очекује се нова ерупција

ГС
Јанковић: Лава дошла 200 метара до стана, очекује се нова ерупција

РЕЈКЈАВИК - Након што је прије три дана еруптирао вулкан и лава се излила у рибарски град Гриндавик, сво становништво је евакуисано у Рејкјавик.

Међу њима је и Милан Јанковић, некадашњи фудбалер, родом из Бихаћа, који је за РТРС рекао да су се појавиле нове пукотине.

- Магма се скупља испод града што значи да се очекује нова ерупција вулкана. Када ће то бити не може се тачно рећи, али је опасност велука.

Лава је, прича Милан, дошла 200 метара до његовог стана, а три куће у комшилуку су уништене.

- За сада се зауставила, али не знамо шта ће бити. У Гриндавику живи 90 породица. Надлежни су ишли од стана до стана како би све евакуисали тако су сви изашли око пет часова, а око девет је кренула ерупција. Тренутно тамо нема ниједног становника. Нема ни струје јер је лава прешла преко главних цијеви и водова – истакао је Јанковић.

Додао је да су земљотреси који су претходили ерупцији били слабији од оних у децембру, али да су се догодиле ерупције два вулкана.

Додао је да је многи становници не желе да се врате у Гриндавик већ да добију надокнаду за имовину или смјештај. За сада су, каже, сви изнајмили станове, а имају и нешто помоћи.

- За сада се не мислим ни ја враћати. Ако би некад у будућности неко гарантовао безбједност, можда. Нико ни у Рејкјавику није потпуно безбједан јер постоје пукотине гдје би некад могло да дође до ерупције – закључио је Јанковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана