Јахачи у Шпанији скоком кроз ватру скидали гријехе

Анадолија
Foto: Анадолија

САН БАРТОЛОМЕ ДЕ ПИНАРЕС- На фестивалу "Лас Луминариас", јахачи и коњи у Сан Бартоломе де Пинаресу, малом мјесту у централној Шпанији, скакали су кроз ватру, како би се, према вјеровању, очистили од гријеха.

Фестивал је завршен у уторак у поноћ. Ради се о традицији дугој 400 година, а коњи прескачу ватру и на тај начин штите од злих духова и болести.

Овај догађај у Сан Бартоломе де Пинаресу, удаљеном 100 километара од Мадрида, и ове године је окупио велики број људи.

Антонио, један од учесника фестивала, рекао је: "То је фестивал који познајемо од дјетињства и на који се трудимо доћи кад год имамо прилику. До сада није било ситуација да су коњи повријеђени".

Сан Бартоломе де Пинарес с око 600 становника, због ове традиције, постао је јако популарно мјесто не само за домаће него и стране туристе који долазе да присуствују догађају.

Коњи стољећима, у спомен на светог Антуна, пролазе кроз велику ватру, што изазива оштре критике заштитника животиња. Различита удружења за заштиту коња покретала су кампању за забрану ове традиције.

Вјерујући да дим прочишћава коње од злих духова и осигурава здраву годину, сељани су на ватру стављали зелене гране дрвећа како би се створило што више дима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана