Изрицање казне Трампу одложено до септембра

Танјуг
Изрицање казне Трампу одложено до септембра

ВАШИНГТОН - Изрицање казне републиканском предсједничком кандидату Доналду Трампу због тајне исплате новца порно звијезди Сторми Данијелс, које је било заказано за 11. јул, одложено је најмање до 18. септембра.

Судија у том случају одложио је изрицање казне након што је Врховни суд САД пресудио у понедјељак да бивши амерички предсједник може да затражи имунитет од кривичног гоњења за поједине од радњи које је предузео током свог предсједничког мандата да би поништио резултате предсједничких избора 2020. године, објавио је Ен-Би-Си  њуз.

Судија суда на Менхетну одобрио је у уторак одлагање изрицања пресуде након што су Трампови адвокати затражили више времена да изнесе свој аргумент, тврдећи да одлука Врховног суда о имунитету захтијева ново суђење.

Изрицање казне Трампу је првобитно било заказано за 11. јул, само неколико дана прије почетка Републиканске националне конвенције у Милвокију 15. јула.

Пошто је сада одложено за 18. септембар, Трамп ће бити формално проглашен за предсједничког кандидата Републиканске странке иако још неће бити позната врста казне која му је изречена након што је проглашен кривим за исплату новца Сторми Данијелс у замјену за њену дискрецију о њиховом односу, преноси Глас Америке. Тужиоци су саопштили у уторак да се не противе одлагању рочишта за изрицање казне, иако су навели да сматрају да су напори да се пресуда поништи “без основа”.

Трампови адвокати рекли су да би требало одбацити пресуду у вези са тајном исплатом Данијелс јер је порота током суђења видјела доказе за које вјерују да је требало да буду заштићени предсједничким имунитетом, преноси ABC Њуз.

Пороти у мају било је потребно мање од 10 сати да осуди Трампа за 34 кривична дјела фалсификовања пословних записа везаних за тајну исплату глумици филмова за одрасле Сторми Данијелс у покушају да повећа своје шансе на председничким изборима 2016. године. Тужиоци су тврдили да је 2016. Трамп наложио свом тадашњем адвокату Мајклу Коену да плати Данијелс како не би јавно говорила о њиховом сексуалном односу уочи предсједничких избора у новембру те године, на којима је Трамп поразио Хилари Клинтон. Трампов тадашњи адвокат Коен послао је тада Данијелсовој 130.000 долара и Трамп му је тај износ надокнадио у мјесечним ратама које су представљене као рутински правни трошкови, рекли су тужиоци. Трамп се изјаснио да није крив, пориче да је имао секс са Данијелс, и обећао је да ће уложити жалбу на пресуду, пошто му буде изречена казна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана