Изречена најдужа казна: Бившем вођи "Praud bojsa" 22 године затвора због напада на Капитол

Танјуг
Изречена најдужа казна: Бившем вођи "Praud bojsa" 22 године затвора због напада на Капитол

ВАШИНГТОН  - Енрике Тарио, бивши вођа екстремно десничарске групе "Praud bojs", осуђен је на 22 године федералног затвора по оптужници за побуну и завjеру, у вези са нападом на амерички Капитол 6. јануара 2021. године, преноси Ен-Би-Си.

Његова казна је највећа до сада у случају од 6. јануара, премашивши 18 година које је добио оснивач “Оат киперса” Стјуарт Роудс, који је осуђен за исто дjело. Тарио је био један од четворице чланова групе који су у мају проглашени кривим за побуну.

Федерални тужиоци тражили су казну од 33 године затвора, иако је амерички окружни судија Тимоти Кели осудио Таријеве саоптуженике на много ниже казне од оних које су тражили тужиоци. Прошле недjеље, Џо Бигс је осуђен на 17 година, Захари Рел до 15 година и Итан Нордин до 18 година.

Пети оптужени члан  "Praud bojsa" за заверу, проглашен је невиним по главној тачки оптужнице, је проглашен кривим по другим тачкама и осуђен је на 10 година. Федерални тужиоци назвали су Тарија „природно харизматичним вођом, паметним пропагандистом и славним предсjедником националне организације "Praud bojs". 

Тарио је, како су рекли, имао „утицај на бројне подређене чланове” које је користио „да организује и изврши заверу да се насилно заустави мирни демократски пренос власти”. Oко 1.100 људи оптужено је у вези са нападом на Капитол 6. јануара, а више од 300 је осуђено на затворске казне.

Ова казна је далеко најдужа казна која је изречена у масовном процесуирању нереда од 6. јануара 2021.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана