Палестински медији: Убијен један од лидера Хамаса

ГС/Агенције
Палестински медији: Убијен један од лидера Хамаса

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА -Сукоб Израела и Хамаса траје 42 дана. Израелска војска je саопштила да улази у следећу фазу копнене офанзиве у Гази и да је близу уништењу Хамасовог војног система на северу Појаса Газе.

Израел пристао да пусти дневно два камиона са горивом у Газу

Израел је пристао да пусти дневно два камиона са горивом у Газу за потребе УН, као и за водоводне и канализационе системе, рекао је израелски званичник.

Ратни кабинет је одлуку донио на основу препоруке Израелских одбрамбених снага (ИДФ) и Шин Бета и на захтјев америчких званичника, пренео је "Тајмс оф Израел".

Ово има за циљ да омогући минимално одржавање неопходно за водоводне, канализационе и санитарне системе како би се спријечиле пандемије које би се могле проширити на цијело подручје, лоше утицале на становнике Појаса Газе, као и на израелске снаге и потенцијално се прошириле на Израел.

Израелски званичник тврди да ће тај потез "Израелу понудити неопходан дипломатски маневарски простор да елиминише Хамас".

Додао је ће Израел пратити испоруку горива како би осигурао да не стигне до милитантне групе Хамас.

Палестински медији: Убијен један од лидера Хамаса

Један од лидера политичког крила Хамаса, Ахмад Бахар, убијен је у израелском удару на Газу, јављају палестински медији.

Бахар (76) је својевремено био потпредсједник Палестинског законодавног савјета, преноси “Тајмс оф Израел”.

Израел није потврдио да је он био мета напада, нити да је убијен.

УН упозоравају на непосредну могућност умирања од глади у Гази

Свјетски програм за храну УН (WFP) упозорио је данас да се Појас Газе суочава са огромним недостатком хране и широко распрострањеном глађу и да је скоро цијелом становништву палестинске енклаве очајнички потребна помоћ у храни.

-Залихе хране и воде у Гази практично не постоје и само дјелић онога што је потребно стиже преко границе - изјавила је извршна директорка WFP  Синди Мекејн у саопштењу, пренио је Ројтерс. Према њеним ријечима, с обзиром на то да се зима приближава, у претрпаним склоништима, уз недостатак чисте воде, људи се суочавају са глађу.

Сирија: Војска оборила већину израелских ракета испаљених ка околини Дамаска

Сирија је рано јутрос оборила израелске ракете испаљене са Голанске висоравни ка околини главног града Дамаска, саопштила је сиријска војска.

Наводи се да је већина израелских пројектила пресретнута, али да су неке изазвале материјалну штету, преноси Ројтерс.

Израел се за сада није оглашавао поводом јутрошњег напада.

Израелска војска је прошле недјеље саопштила да је једна милитантна организација из Сирије лансирала дрон који је погодио школу у јужном израелском граду Еилату и да је, као одговор на то, извела удар на ту групу.

Сирија је 8. новембра такође саопштила да је Израел извео ваздушни напад на војне локације у јужној Сирији, подсјећа британска агенција.

Нетанјаху:Чинимо све да цивилних жртава буде што мање,али нажалост нисмо успјешни

Израел чини све што може како би заштитио цивиле док води борбе против Хамаса у Гази, што укључује и бацање летака са упозорењем да бјеже, али досадашњи покушаји да цивилне жртве буду сведене на минимум “нису били успјешни”, изјавио је израелски премијер Бењамин Нетанјаху.

-Свака смрт цивила је трагедија и не бисмо смјели да их имамо пошто чинимо све што можемо како бисмо цивиле уклонили од опасности, док Хамас чини све да их тамо задржи - рекао је Нетанјаху у четвртак у интервјуу за CBS њуз, преноси Ројтерс.

Он је навео да Израел зато баца летке, позива палестинске цивиле телефоном и упозорава их да се евакуишу, што су, према његовим ријечима, многи и учинили.

Нетанјаху је саопштио да је циљ војне кампање у Појасу Газе уништење милитаната Хамаса.

-Друга ствар коју могу да саопштим је да ћемо покушати да завршимо тај посао са минималним цивилним жртвама. То је оно што покушавамо да постигнемо: минималне цивилне жртве. Али, нажалост, нисмо успјешни - навео је израелски премијер.

Нетанјаху је саопштио да је повратак око 240 талаца које су палестински милитанти узели у прошломјесечном разорном нападу на Израел један од главних циљева акције у Гази, заједно са уништавањем Хамаса и обезбјеђивањем тога „да се терористичка пријетња никада више не подигне из Газе и да Газа има другачију будућност.”

-Имаћемо привремени прекид ватре ако успијемо да вратимо наше таоце. Мислим да не служи сврси да то даље елаборирам - рекао је израелски премијер.

Он је одбио да каже да ли би пристао да пусти палестинске заробљенике у замјену за слободу израелских талаца, преноси Тајмс оф Израел.

-Постоје одређене ствари које држимо у тајности док не будемо имали шта да кажемо - нагласио је Нетанјаху.

Он је рекао да Израел има “конкретне доказе” о коришћењу болнице Ал-Шифа у граду Гази у војне сврхе, наводећи да су “вође терористичке групе” и “терористички послушници” побјегли из медицинске установе док су се израелске снаге приближавале.

Нетанјаху је додао и да постоје “снажне индиције” да су таоци које држи Хамас били у болници Ал-Шифа у Гази, али да више нису били тамо, од када је израелска војска покренула копнену операцију за улазак у болницу. 

-Имали смо јаке индиције да су држани у болници Шифа, што је један од разлога зашто смо ушли у болницу - рекао је Нетанјаху.

Нетанјаху је поновио да Израел има, како је навео, “војну одговорност да спријечи поновну појаву терора” у Гази, али да не жели да поново окупира палестинску енклаву.

На питање да ли ће израелски досељеници на окупираној Западној обали, који учествују у насиљу против Палестинаца бити позвани на одговорност, он је одговорио да је такво поступање неприхватљиво.

-Сматрамо неприхватљивим свако узимање закона у своје руке или вршење осветничког насиља - поручио је Нетанјаху.

Сукоби у Џенину на Западној обали, погинула три Палестинца

Три Палестинца убијена су у израелском нападу дроном у Џенину на Западној обали, саопштио је директор палестинске хитне службе за Ројтерс.

Тајмс оф Израел јавља да је у Џенину дошло до сукоба наоружаних Палестинаца и израелске војске која је изводила антитерористичку операцију у том граду на сјеверу Западне обале.

Палестинска агенција Вафа наводи да су израелске снаге ухапсиле неколико осумњичених у Џенину.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана