Израелски званичници открили шта им је важније од ослобађања талаца

GS
Foto: Twitter

ТЕЛ АВИВ - Сви изралески званичници говоре да је први циљ да се потпуно уништи Хамас, а потом и да се ослободе сви таоци, навео је данас специјални извјештач Тањуга из Израела.

Напоменуо је да су поподне хеликоптери надлијетали Тел Авив, што није био случај протеклих дана, макар када је ријеч о централном дијелу града.

"У поподневним сатима свима су се укључили аларми, а један од колега са апликацијом за упозоровање на нападе са више информација, пренио је да је цијели Израел био под ударом ракета, али није било узбуне, јер је ’гвоздена купола’ адекватно реаговала", рекао је он.

Додао је да су аларми кренули да се оглашавају од рано јутрос и углавном се радило о југу и мјестима ка Египту, а претпоставља се да је разлог то што је отворен прелаз ка Егупту, па људи из Газе могу да пређу у ту сусједну државу.

Наводи да је мало њих искористило ту прилику, јер се зна Хамас не дозвољава својим сународницима да оду, зато што хоће да манипулише њима и да их користи као живи штит.

Званчници Израела кажу да се акције и даље настављају, нарочито копнена офанзива у самом граду Гази, што је, како се зна, веома компликовано због тунела које је Хамас годинама правио.

Како се наводи, Изралески војници увелико се крећу према самом средишту Газе, а осим убијања Хамасових бораца раде и на уништавању поменутих тунела и за ту операцију користе разне врсте робота и техничких направа.

Истиче се да је уништено већ око сто тунела, не рачунајући оне погођене у ваздушним нападима.

Израелска војска напредује према граду Газа и води борбе лицем у лице са борцима Хамаса.

Један од израелских војника наводи да су се "током ноћи изралеске снаге бориле са терористима који су покушали да им направе засједу, и да су на крају битке, која је трајала неколико сати и укључивала борбу на копну, уз подршку из ваздуха и са мора, многи терористи елиминисани".

И док Израелци тврде да уништавају само војску Хамаса, бомбе падају и на цивилне објекте, поред осталог и на два избјегличка кампа када је погинуло на десетине људи, док екипе трагају за преживјелима.

До сада је више од 9.000 људи убијено у нападима на Појас Газе, кажу у министасртву здравља под управом Хамаса, а мртве сахрањују и на Западној обали и либнској граници.

Међу њима су и двојица пастира од 18 и 30 година, које је у предграђу области Вазани, како кажу очевици, "израелски непријатељ хладнокрвно убио", додаје извјештач Тањуга.

Како се наводи, иако из цијелог свијета стижу апели за прекид борбених дејстава.

Најјачи савезник Израела - САД не желе да чује ништа о томе, већ Вашингтон поланира да увећа подршку Израелу.

Амерички званичници истичу да је постојао прекид ватре прије 7. октобра, који је Хамас прекришио направивиши стравичне злочине, па Израелу више није потребан такав прекид.

Наставља се евакуација преко прелаза Рафа између Газе и Египта и, како се најављује, биће евакуисано више од 7.000 грађана различитих националности.

Када је ријеч о таоцима, према ријечима извјештача Тањуга, њихови рођаци, скоро мјесец дана од нестанка њихових ближњих, истакли су колико стрепе.

Они се најприје питају да ли су њихови најмилијии још увијек живи, јер немају никакве информације о томе.

"Неки од њих гледали су видео клипове на којима су видјели отмице својих најближих и једноставно људи не знају шта да раде, па траже помоћ са свих страна", истиче извјештач Тањуга.

Он је напоменуо и да Србија и Израел сарађују на највишем нивоу с тим вези, јер је међу отетима и један српски држављанин.

Све се ради на томе како би он био ослобеђен; траже се и дипломатски канали, као и било која средства да се помогне младићу како би се вратио својој породици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана