Израелски спасиоци напуштају Турску због угрожене безбједности

Танјуг
Израелски спасиоци напуштају Турску због угрожене безбједности

АНКАРА - Дио контингента израелских спасилаца напустио је данас Турску због угрожене безбједности.

Припадници израелске спасилачке организације Јунајтед Хацалах потврдили су да су били приморани да напусте Турску због “конкретних пријетњи” из сусједне Сирије и све озбиљнијих немира у Турској изазваних огорчењем локалног становништва на неадекватно реаговање турске владе послије разорног земљотреса, преноси “Тајмс оф Израел”.

- Израелски тим за хитне ситуације Јунајтед Хацалах прекида своју мисију у Турској и раније се враћа у Израел због безбједносних пријетњи - саопштено је из ове организације прије него што су њени припадници напустили територију Турске авионом израелско-америчке милијардерке Миријам Аделсон.

Организација Јунајтед Хацалах је послала у Турску групу од око 40 волонтера, углавном медицинских стручњака, који су помагали у спасилачким напорима на југу Турске, посебно у Кахраманмарашу, једном од градова који су најтеже погођени земљотресима.

Тим Јунајтед Хацалаха је требало да се врати из Турске послије 10 дана, али донијета је одлука да се израелски спасиоци раније врате у Израел због “конкретних и непосредних пријетњи”.

Портпарол израелске организације рекао је да су два разлога утицала на доношење овакве одлуке - близина турског града Газиантепа са сиријским пограничним подручјем на којем је током године активна Исламска држава и растуће незадовољство и немири међу грађанима Турске због лошег одговора њихове владе на земљотрес
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана