Израелски обавјештајци прикупили податке за чак 3.000 мета у Либану

Танјуг
Израелски обавјештајци прикупили податке за чак 3.000 мета у Либану

ЛОНДОН - Израелски обавјештајци годинама прикупљају обавјештајне податке о либанској милитантној групи Хезболах које је Израел могао да користи за нападе посљедњих седмица на Либан, а Тел Авив је у обавјештајним операцијама користио сателите, дронове и друге сајбер алате, пише Фајненшел тајмс.

Лист наводи да се, како се повећавала моћ Хезболаха, тако повећавала и способност Израела да прати припаднике те групе. Додаје се да израелска војска чак има специјалну јединицу која је задужена за обраду добијених информација о Хезболаху.

„Током година, израелски обавјештајци су успјели да сакупе базу података толико опсежну да су у прва три дана ваздушне операције израелски ратни авиони покушали да погоде најмање 3.000 циљева за које се вјерује да су повезани са Хезболахом”, наводи Фајненшел тајмс.

Израелске ваздушне снаге од прошле седмице изводе масовне нападе на циљеве Хезболаха у различитим областима Либана. Такође је било неколико циљаних ваздушних напада на главни град Либана, Бејрут, током којих су убијени високи команданти Хезболаха, укључујући вођу те групе Саједа Насралаха.

Израелска војска је саопштила да је до сада напала неколико хиљада циљева Хезболаха. Хезболах одговара ракетним нападима усмјереним првенствено на сјевер Израела, а опсег ракетних напада значајно је повећан посљедњих дана. Забиљежено је и лансирање ракете на област Тел Авива, коју су оборили израелски системи противваздухопловне одбране.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана