Израелски напад на Насралу уздрмао односе Ирана и Хезболаха

Танјуг
Израелски напад на Насралу уздрмао односе Ирана и Хезболаха

ТЕХЕРАН – Ирански врховни вођа ајатолах Али Хаменеј упозорио је лидера Хезболаха Хасана Насралу да побјегне из Либана само неколико дана прије него што је убијен у израелском нападу, а сада је ирански лидер дубоко забринут због израелске инфилтрације у високе државне кругове у Техерану, јавља Ројтерс позивајући се на три иранска извора.

Непосредно након напада 17. септембра, Хаменеј је, позивајући се на обавјештајне извјештаје који су сугерисали да Израел има своје оперативце унутар Хезболаха и планира да ликвидира Насралу, послао поруку преко изасланика у којој је замолио генералног секретара Хезболаха да дође у Иран, тврди високи ирански званичник, један од неименованих извора.

Извори су навели да је изасланик ајатолаха Али Хаменеја био високо рангирани командант Иранске револуционарне гарде (ИРГ), бригадни генерал Абас Нилфорошан, који је био са вођом Хезболаха у његовом бункеру у тренутку када је погођен израелским бомбама и такође погинуо у том нападу.

- Хаменеј, који се од суботе налази на сигурној локацији у унутрашњости Ирана, лично је наредио да се у уторак покрене напад на Израел у којем је лансирано око 200 балистичких пројектила, тврди високи ирански званичник.

Насралина смрт подстакла је иранске власти да темељно истраже могућност израелске инфилтрације унутар сопствених редова, од свемоћне ИРГ све до високих безбједносних званичника, са посебним фокусом на оне који путују у иностранство или имају родбину која живи ван Ирана, наводи други високи ирански званичник.

Техеран је постао сумњичав према одређеним члановима ИРГ који су путовали у Либан, а забринутост се појавила када је један од тих појединаца почео да поставља питања о локацији на којој се налази Насрала.

Тај припадник ИРГ се посебно интересовао колико ће дуго Насрала остати на одређеним мјестима, објашњава неименовани ирански званичник наводећи да је потом у иранским обавјештајним круговима подигнута узбуна, а та особа је ухапшена заједно са неколико других.

Други неименовани ирански званичник каже да је убиство Насрале изазвало неповјерење између Техерана и Хезболаха, али и унутар самог Хезболаха.

- Након тога врховни вођа више никоме не вјерује, изјавио је трећи извор близак иранској власти, наводи израелски дневник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана