Израелски дипломата избачен са самита

СРНА
Израелски дипломата избачен са самита

АДИС АБЕБА - Израелски дипломата високог ранга Шерон Бар Ли избачена је данас са годишњег самита Афричке уније у Етиопији усљед ескалације спора о статусу Израела у овом блоку.

На снимцима објављеним на интернету приказано је да је обезбјеђење интервенисало током церемоније отварања самита и обратило се Бар Лијевој, прије него што је она изашла.

"Израел је веома незадовољан због овог инцидента у којем је замјеник директора за Африку, амбасадор Шерон Бар Ли, избачена из сале Афричке уније упркос свом статусу акредитованог посматрача и иако је имала пропусницу", саопштило је Министарство спољних послова.

Портпарол предсједавајућег комисије Афричке уније Еба Калондо рекла је да је дипломата склоњена јер се очекивао долазак амбасадора Израела у Етиопији.

Израел је за овај инцидент оптужио Јужноафричку Републику и Алжир, кључне земље у блоку од 55 држава, уз оцјену да је догађај подстакнут "мржњом".

Јужноафричка Република је одбацила оптужбе и саопштила да блок још није донио одлуку о пријави Израела за статус посматрача у овој организацији.

Главне теме овогодишњег самита Афричке уније су продубљивање безбједносне кризе и проблема у снабдијевању храном на афричком континенту. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана