Израелски авиони погодили мете у Сирији

Srna
Foto: MEE

ЈЕРУСАЛИМ - Израелски авиони погодили су у данас сиријске војне циљеве као одговор на ракете које су ноћас лансиране ка територији коју контролише Израел, саопштила је израелска војска.

Насиље се поново распламсало након размјене ватре током ове седмице. 

Државни медији у Сирији извијестили су о експлозијама у близини главног града Дамаска, док је Израел саопштио да су његове снаге наставиле да гађају сиријску територију након што је током ноћи испаљено шест ракета према Голанској висоравни. 

Израел наводи да су артиљеријски пројектили и дронови погодили ракетне бацаче, а затим су услиједили ваздушни удари на комплекс сиријске војске, војне радарске системе и артиљеријске положаје. 

Израелска војска "види државу Сирију одговорном за све активности које се дешавају на њеној територији и неће дозволити било какве покушаје нарушавања суверенитета Израела", наводи се у саопштењу израелских одбрамбених снага. 

Сиријско Министарство одбране саопштило је да је његова противваздушна одбрана одговорила на израелске нападе и пресрела неке израелске ракете. Речено је да нема пријављених жртава, а у ударима је нанесена материјална штета. 

Сирене су се раније огласиле у близини градова на Голанској висоравни када су ракете испаљене са сиријске територије, али није пријављена штета или жртве. Израел је заузео Голанску висораван у блискоисточном рату 1967. године и анектирао ову територију од 1.200 километара квадратних километара 1981. године, што је потез који већи дио међународне заједнице није признао. 

Само три ракете су прешле на територију под контролом Израела, при чему су две пале на отворено тло, а трећу су пресрели системи противваздушне одбране, саопштила је војска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана