Израелске снаге убиле Палестинца након што је напао два припадника обезбјеђења

Танјуг
Израелске снаге убиле Палестинца након што је напао два припадника обезбјеђења

ТЕЛ АВИВ - Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 84. дан. У току су копнене операције израелске војске у Кан Јунису.

Грифитс: Немогућа ситуација за људе у Гази

Подсекретар Уједињених нација за хуманитарна питања и координатор хитне помоћи Мартин Грифитс описао је ситуацију за достављање хуманитарне помоћи у Појас Газе, али и за људе који су тамо, као “немогућу.”

-Ово је немогућа ситуација за људе у Гази и оне који покушавају да им помогну - написао је Грифитс у објави на мрежи Икс.

Навео је да су међу бројним изазовима са којима се службе хуманитарне помоћи сусрећу стална бомбардовања, лоша комуникација и оштећени путеви.

-На конвоје је пуцано. Кашњења на контролним пунктовима -написао је Грифитс, преноси CNN.

Према подацима УН, камионима који испоручују храну, воду и лекове из Египта у Појас Газе стиже само 10 одсто потреба становништва Газе.

-Између 24. новембра и 7. децембра више од 90 одсто становништва Газе, око 2,08 милиона људи, суочавало се са великом глади -, навеле су УН у извјештају.

 

У два избјегличка кампа у Гази погинуло 35 људи, углавном жена и дјеце

У израелском бомбардовању избјегличких кампова Нусеират и Ал-Магази у централном дијелу Појаса Газе јутрос је погинуло 35 особа, углавном жена и деце, јавља Ал Џазира.

-Повријеђени ће вјероватно умријети усљед неодговарајуће и недовољне медицинске интервенције због недостатка медицинских залиха - јавио је извјештач те телевизије.

Палестинска агенција WAFA наводи да су медицински извори саопштили да се под рушевинама кућа налазе десетине људи.

 

Израел: Погибија цивила за жаљење, али грешке у рату неизбјежне

Израел је признао да су ваздушни удари у којима је у избјегличком кампу у Гази убијено 86 људи били “жалосна грешка”, али одбија да се извини.

Напад на камп Магази, у централном дијелу Газе 24. децембра, један је од најкрвавијих до сада у овом сукобу. Међу погинулима је велики број жена и дјеце.

Портпарол израелске Владе Ејлон Леви рекао је за “Скај њуз” да се грешка догодила због “неправилне муниције”.

-Тај напад није се требао догодити - рекао је он.

Међутим, он је одбио да се извини.

-Ми се нећемо извињавати због ове кампање чији је циљ привођење правди Хамаса - истакао је Леви.

Леви је потврдио да је војска користила погрешну муницију, али није рекао о кјем типу се ради.

-Погибија цивила је за жаљење, али у рату су грешке неизбјежне - истакао је Леви.

Према његовим ријечима, рат Израела против Хамаса наставиће се док се милитанти не предају и не ослободе таоце.

-Уколико се Хамас преда, рат би могао бити завршен сутра - навео је Леви.

Израелске снаге убиле Палестинца након што је напао два припадника обезбјеђења

Израелске безбједносне снаге су убиле Палестинца који је претходно напао ножем два припадника обезбјеђења на контролном пункту у близини јужног јерусалимског насеља Хар Хома.

У саопштењу израелске полиције наводи се да је нападач пришао контролном пункту и "након што је зауставио своје возило у близини инспекцијске станице, изашао и избо два припадника обезбјеђења на дужности", нанијевши им лакше повреде, преноси Ројтерс.

Хитна помоћ је саопштила да су жена од 20 година и мушкарац од 25 година који су обезбјеђивали контролни пункт Мазмурија у стабилном стању. Нападача су упуцале снаге безбедности на лицу мјеста, навела је полиција у саопштењу.

ИДФ засада неће предузимати мјере против војника који су грешком убили три таоца

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да засад неће предузимати мјере против војника који су грешком убили три израелска таоца 15. децембра у Појасу Газе, а који су махали бијелом заставом и викали "у помоћ" на хебрејском.

Иран: Погубљена четири члана диверзантског тима, сарадника Мосада

Иран је извршио смртну казну над четири, како је наведено, "саботера повезана са израелском обавјештајном службом Мосад“, саопштила је данас правосудна новинска агенција Мизан.

Израелски ваздушни удари на јужну Сирију

Израелски борбени авиони извели су синоћ ваздушне нападе изнад Голанске висоравни на циљане локације у јужној Сирији, узрокујући материјалну штету.

Локални новински сајт Суваида 24 извијестио је да је радарска локација која припада сиријској војсци у Тал ал-Сахну, недалеко од сиријско-јорданске границе, била мета и уништена је у ваздушним нападима.

У нападу није било повријеђених, јавила је сиријска агенција САНА.

Сиријска противваздушна одбрана била је активирана и у области Дамаска током удара, иако је за сада нејасно које су локације у области Дамаска биле гађане.

Локација Тал ал-Сан је више пута раније била мета израелских ваздушних напада.

Ваздушни напади су услиједили само неколико дана након што је Рази Мусави, виши официр у иранском Корпусу гарде исламске револуције (ИРГЦ), убијен у израелском ваздушном нападу на област Дамаска.

Мусави је био један од вођа иранских снага у Сирији и био је на мети Израела у прошлости, наводе ирански медији.

Ваздушни напади су такође услиједили само дан након што је Међународни аеродром у Дамаску враћен у функцију након што је стављен ван употребе због  израелског ваздушног удара крајем новембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана