Израелске снаге гађале Либан

ГС/Агенције
Foto: Танјуг/АП

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА - Сукоб израелске војске и Хамаса почео је прије 26 дана.

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су данас да су гађале Либан као одговор на покушај испаљивања антитенковских пројектила у правцу Израела.

"Прије одређеног времена терористичка ћелија из Либана покушала је да испали противтенковске пројектиле ка области Меис ел Џабал у Израелу. Извршен је напад на ту ћелију", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да су летјелице гађале и војну инфраструктуру и локацију за лансирање ракета либанског Хезболаха.

Хамас: Број убијених у Гази 8.796, међу њима 3.648 дjеце

Министарство здравља палестинског Хамаса саопштило је данас да је у нападима Израела на Појас Газе од 7. октобра убијено 8.796 особа.

То значи да је у посљедња 24 сата страдала још 271 особа, преноси ББЦ. Додаје се да је међу убијенима 3.648 дjеце. Израел је започео ваздушне ударе на Газу након што је Хамас напао Израел 7. октобра.

Лидер Хамаса: Са Израелом нема друге опције осим насиља

Гази Хамад, један од лидера Хамаса, поручио је да Израел својом политиком није оставио палестинским милитантима из Појаса Газе, другу опцију осим насиља.

-Имамо право да се боримо против освајача - рекао је за “Коријере дела сера” Хамад, који је члан политичког савјета Хамаса и тражен од стране Израела као терориста.

Он је у интервјуу, који је дао из Бејрута, оцијенио да је Хамас показао да је Израел побједив и да операција Ал Акса коју су палестински милитанти покренули 7.октобра на израелску територију “мијења Блиски исток”.

“Репортери без граница” траже од МКС да истражи убиства новинара у Гази

Организација “Репортери без граница” (РСФ) затражила је данас од Међународног кривичног суда (МКС) да истражи убиство девет новинара - осам Палестинаца и једног Израелца.

-Обим, озбиљност и понављајуćа природа међународних злочина против новинара, посебно у Гази, захтијевају истрагу тужиоца МКС - рекао је Кристоф Делор, генерални секретар РСФ, преноси Ал Џазира.

Додао је да организација позива на истраге од 2018. године. -Тренутни трагични догађаји показују потребу за хитном акцијом Међународног кривичног суда - рекао је Делор.

Од почетка сукоба између палестинске милитантне групе Хамас и Израела, 7. октобра, убијена су најмање 34 новинара, наводи се у саопштењу РСФ.

Хамас: Седам талаца, укључујући три странца, убијена у бомбардовање Џабалије

Војно крило Хамаса Бригаде Ал Касам саопштиле су данас да је седам талаца, укључујући три страна држављанина, убијено у бомбашком нападу израелских снага на избеглички камп у Џабалији. "У јучерашњем масакру у Џабалији убијено је седам цивила који су били таоци, укључујући три носиоца страних пасоша", наводи се у саопштењу Бригада Ал Касам, преноси РИА. У нападу на избеглички камп убијено је или рањено око 400 особа, пренели су поједини медији. Израелска војска (ИДФ) је саопштила да су њене копнене снаге лоцирале зграду у Џабалији у којој се наводно налазило више оперативаца Хамаса, након чега је извршен напад. (Крај) пак/дрм

Ирански врховни лидер позива на обуставу извоза нафте и хране у Израел

Ирански врховни лидер ајатолах Али Хамнеи позвао је данас муслиманске државе да обуставе извоз нафте и хране у Израел како би се зауставило бомбардовање Појаса Газе, додавши да је Запад крив за хуманитарну катастрофу у Гази.

-Људи у Гази су својим стрпљењем мобилисали савјест јавности. Погледајте шта се дешава у свијету - рекао је Хамнеи, преноси Ал Џазира.

Он је навео да су у Великој Британији, Француској, Италији и САД, многи људи изашли на улице и узвикивали пароле против Израела и Сједињених Америчких Држава. "Изгубили су образ и заиста нема лека за њих јер не могу да оправдају напад Израела", поручио је Хамнеи.

Додао је да исламски свијет не би требало да заборави да су САД, Француска и Велика Британија биле против потлаченог народа у Гази.

Амбасада Палестине у Црној Гори објавила жиро рачун за помоћ Гази

Због великог интересовања грађана Црне Горе како да помогну палестинским цивилима у Појасу Газе, из Амбасаде Палестине у Подгорици објавили су намјенски рачун како би олакшали онима који желе да помогну.

Новчана средства се могу уплатити на жиро рачун са назнаком ‘‘Помоћ за Газу‘‘. Новац ће, наводе, бити уплаћен Друштву палестинског Црвеног полумјесеца који је дио међународне федерације Црвеног крста и Црвеног полумјесеца, пренијели су подгорички медији.

Страни држављани почели да напуштају Газу преко граничног прелаза Рафа

Десетине страних држављана почеле су да напуштају Појас Газе преко граничног прелаза Рафа, који је отворен први пут од напада палестинске милитантне групе Хамас на Израел 7. октобра.

Очекује се да ће данас између 400 и 500 особа напустити Газу, преноси Тајмс оф Израел.

На египатској страни се налази велики број возила хитне помоћи које чекају повријеђене Палестинце којима је такође дозвољено да напусте Појас Газе. Поједини медији су објавили да Египат гради теренску болницу дуж границе са Појасом Газе.

Израел:Боливија капитулирала пред тероризмом и режимом ајатолаха у Ирану

Израел је данас оптужио Боливију за “капитулацију пред тероризмом и режимом ајатолаха у Ирану” након што је та јужноамеричка држава прекинула дипломатске односе са Тел Авивом.

Саопштење Министарства спољних послова Израела покушава да умањи одлуку Боливије, и у њему се наводи да су “односи између земаља ионако били без садржаја” од почетка мандата нове владе, преноси Ројтерс.

Влада Боливије саопштила је јуче да прекида дипломатске односе са Израелом у знак протеста због цивилних жртава у рату који Израел води у Појасу Газе, против палестинских милитаната Хамаса, које подржава Техеран.

Боливија је саопштила да је “одлучила да прекине дипломатске односе с израелском државом у знак одбацивања и осуде агресивне и несразмерне израелске војне офанзиве која се одвија у Појасу Газе”.

Израел објавио да је распоредио ратне бродове у Црвено море

Израелска војска објавила је да је распоредила ратне бродове у Црвено море, јавља Анадолија.

-У складу с процјеном ситуације и у оквиру све већих одбрамбених напора у регији, бродови који припадају Поморским снагама стигли су до регије Црвеног мора - саопштено је из израелске војске.

Хути које подржава Иран у Јемену објавили су јуче да изводе нападе на Израел беспилотним летјелицама и пројектилима.

Из израелске војске објављено је да је ракету испаљену из регије Црвеног мора на израелску територију уништио одбрамбени систем у зраку.

Хути су по први пут преузели одговорност за нападе на Израел.

Израел:Појачане поморске снаге на подручју Црвеног мора због напада Хута

Израелска војска саопштила је да је ојачала снаге ракетним чамцима на подручју Црвеног мора, након неколико ракетних и беспилотних напада јеменских побуњеника Хута, који су подржани од стране Ирана.

Војска је саопштила да су бродови распоређени јуче „у складу са процесном ситуације и као дио појачаних одбрамбених акција у тој области”, преноси Тајмс оф Израел.

Израелска војска је јуче пресрела ракету и двије беспилотне летјелице, лансиране из Јемена на Израел.

Још један циљ пресретнут је рано јутрос у близини најјужнијег града Еилата.

Војска је саопштила да има неколико прстенова противваздушне одбране у тој области за заштиту од напада Хута.

Америчка војска је такође распоређена у региону Црвеног мора и пресрела је раније више пројектила и дронова Хута који су летјели ка Израелу.

Хамас позива све у Гази да расположиво гориво предају болницама

Министарство здравља у Гази, којом управљају милитанти Хамаса, позвало је данас „сваког ко располаже било каквом количином горива да је испоручи здравственом комплексу Ал Шифа и индонежанској болници”.

Ал-Шифа, у граду Газа, највећи је медицински комплекс у Појасу Газе, док се индонежанска болница налази на сјеверу енклаве која је под снажним израелским бомбардовањем, преноси Ал Џазира.

У уторак је директор индонежанске болнице рекао за Ал Џазиру да би рад објекта мога да се заустави у року од 24 сата, због несташице горива, пошто је Израел увео потпуну опсаду Газе.

Он је рекао да болница ради у тешким условима и преко својих капацитета, а да је само јуче поподне примила више од 400 људи рањених у израелском бомбардовању избјегличког кампа Џабалија.

Саудијска Арабија оштро осудила израелски напад на избеглички камп

Саудијска Арабија данас је критиковала „нехумани напад израелских снага” на избјеглички камп Џабалија у сјеверној Гази и поручила да у “потпуности осуђује поновљено гађање густо насељених цивилних области од стране израелских окупационих снага”.

У израелском нападу, за који је саопштено да је циљао команданта Хамаса, у густо насељеном кампу у уторак убијен је велики број људи и проузрокована катастрофална штета, саопштили су за ЦНН очевици и медицински радници у палстинској енклави.

-Краљевина Саудијска Арабија најоштрије осуђује нехумане нападе израелских окупационих снага на избјеглички камп Џабалија у опкољеном појасу Газе, који су проузроковали смрт и рањавање великог броја невиних цивила -саопштило је саудијско министарство спољних послова на платформи Икс (Твитер). 

Возила хитне помоћи на прелазу Рафа

Око 80 возила хитне помоћи из Египта стигло је данас на прелаз Рафа на граници са Појасом Газе, како би примили повријеђене Палестинце, јавља CNN. Пацијенти ће бити први Палестинци којима је дозвољено да напусте Појас Газе од почетка рата милитантне групе Хамас и Израела 7. октобра.

Галант: Убиства израелских војника тежак ударац, али спремни смо за дугу борбу

Израелски министар одбране Јоав Галант саопштио је данас да су убиства војника израелске војске (ИДФ) “тежак и болан ударац”, али је истакао да је Израел спреман за дугу борбу против палестинске милитантне групе Хамас у Појасу Газе.

-Пад бораца ИДФ у борбама против Хамасових терориста у Гази је тежак и болан ударац. Наша срца и мисли су са њиховим драгим породицама. Значајна достигнућа тешких борби у Појасу Газе, нажалост, захтијевају велику цијену - навео је Галант у саопштењу, преноси Тајмс оф Израел. Он је казао да је ИДФ спреман за “дугу и сложену кампању која захтијева храброст, одлучност и истрајност”.

-Побиједићемо - поручио је Галант.

Ројтерс: Египат, Хамас и Израел договорили ограничену евакуацију из Појаса Газе

Египат, Израел и Хамас су, уз посредовање Катара и у координацији са САД, постигли договор о омогућавању страним држављанима и неким тешко повријеђеним цивилима у Појасу Газе да напусте ту област, јавља Ројтерс, позивајући се на неименовани извор.

Агенција додаје да не постоји временски оквир за то колико дуго ће прелаз Рафа, на граници са Египтом, бити отворен.

Блинкен: Израел има право да се брани, али треба минимизовати штету по цивиле

Амерички државни секретар Ентони Блинкен разговарао је телефоном са израелским предсједником Исаком Херцогом, ком је поручио да Израел има право да се брани, али је истакао да је потребно спровести мјере предострожности како би се минимизовала штета по цивиле. "Секретар је поновио подршку САД праву Израела да се брани од тероризма у складу са међународним хуманитарним правом и нагласио потребу да се предузму изводљиве мјере предострожности како би се умањила штета по цивиле", наводи се у саопштењу Стејт департмента.

Додаје се да су Блинкен и Херцог разговарали и о напорима да се заштите амерички држављани у Израелу, Гази и на Западној обали. Истакнута је и потреба да се хитно повећа обим хуманитарне помоћи која улази у Појас Газе и да се спријечи ширење сукоба.

Четири Палестинца убијена у сукобу са израелским снагама на Западној обали

Четворица Палестинаца су убијена током ноћи на Западној обали у сукобу са израелским снагама, саопштило је данас палестинско министарство здравља. Како се наводи, три особе су убијене у Џенину, а једна у Тулкарему, преноси Тајмс оф Израел.

Израелске специјалне снаге су синоћ упале у Џенин гдје су ухапсиле генералног секретара Фатаха, Ата Абу Румаилу, а према писању портала, није било отпора приликом хапшења.

Он је приведен заједно са својим сином. Касније су израелске трупе поново ушле у Џенин како би "уништиле инфраструктуру терориста", наводе неименовани извори.

Израелски војници су пронашли и уништили експлозивне направе постављене на путевима и у подземном тунелу који су користили наоружани нападачи, а одузет је и аутомобил са муницијом и војном опремом.

У току операције, израелски војници су се сукобили са палестинским наоружаним нападачима, током чега је ИДФ извео напад дроном на више наоружаних људи. Од почетка рата у Појасу Газе, 7. октобра, на Западној обали је било честих сукоба, а израелски војници су ухапсили више од 1.000 Палестинаца, од којих је око 700 наводно повезано са милитантном групом Хамас.

Бијела кућа: Бајден намјерава да стави вето на закон о помоћи Израелу

Амерички предсједник Џозеф Бајден ставиће вето на приједлог закона републиканаца у Представничком дому за пружање помоћи Израелу, гдје се истовремено изоставља финансирање других приоритета националне безбједности, саопштила је Бела кућа. Канцеларија за управљање и буџет Бијеле куће нагласила је да овај приједлог закона садржи пристрасност кроз подршку само Израелу и не успијева да одговори на тренутну ситуацију, јер изоставља хуманитарну помоћ за становништво Газе и помоћ Украјини и савезницима у Индо-Пацифику, преноси портал Хил.

Саопштено је да ће амерички предсједник ставити вето на овај документ ако га усвоји Конгрес, јер би „неуспјех у подршци Украјини“ послао „страшан сигнал Русији и остатку свијета о ријешености“ америчких власти.

-Овај закон је лош за Израел, за регион Блиског истока и за нашу сопствену националну безбједност- саопштила је Бијела кућа.

У саопштењу ОМБ-а од уторка се наводи да ће администрација наставити да ради са законодавцима у Конгресу на постизању споразума о додатном захтјеву који је раније овог мјесеца поднијела Бела кућа.

Пакет који су предложили републиканци у понедјељак обезбјеђује 14,3 милијарде долара помоћи Израелу у борби против Хамаса, милитантне групе која контролише Газу и извела је прекограничне нападе 7. октобра, у којима је погинуло око 1.400 Израелаца.

Бијела кућа је прошле недјеље поднијела захтјев за додатно финансирање националне безбједности у износу од око 106 милијарди долара, који укључује новац за Израел и Украјину, која се бори против руске окупације, као и средства за Индо-Пацифик, хуманитарну помоћ и мјере потребне за безбједност граница САД.

Амерички командоси на терену у Израелу савјетодавно помажу у лоцирању талаца

Амерички командоси на терену у Израелу помажу у лоцирању више од 200 талаца, које су киднаповали припадници Хамаса из Појаса Газе током прекограничног напада 7. октобра, изјавио је помоћник министра одбране САД Кристофер Мајер.

-Активно помажемо Израелцима да ураде низ ствари -рекао је Мајер на конференцији у Вашингтону, преноси Њујорк тајмс.

Он је саопштио да је главни задатак америчких специјалних снага да помогну Израелу да „идентификује таоце, укључујући и оне који су држављани САД".

Мајер је одбио да саопшти колико је америчких снага за специјалне операције тренутно у Израелу.

Други амерички званичници изјавили су за Њујорк тајмс да је Министарство одбране САД послало неколико десетина командоса посљедњих дана, поред малог тима који је био у Израелу 7. октобра и спроводио раније заказану обуку.

Званичници, који су говорили под условом анонимности, рекли су да ће се командоси придружити припадницима ФБИ, Стејт департмента и другим стручњацима америчке владе за ослобађање талаца, у консултацијама са израелским колегама.

-Снагама специјалних операција САД нису додијељене никакве борбене улоге у Израелу, али се оне консултују са израелским колегама „о сложеним задацима који слиједе у будућности“ у Појасу Газе - изјавио је Мајер.

У разговорима са израелским колегом, министар одбране САД Лојд Остин је нагласио потребу за пажљивим разматрањем начина на који израелске снаге спроводе копнену операцију у Појасу Газе, гдје Хамас посједује сложену мрежу тунела испод густо насељених области.

-Радићемо са њима колико год је то могуће, како бисмо им помогли савјетима о тим врстама активности - рекао је Мајер. Неколико западних земаља тајно је премјестило мале тимове својих специјалних снага ближе Израелу, да помогну у било којој потенцијалној операцији спасавања и да буду у близини, у случају евакуације великих размјера својих грађана из Израела или Либана, наводи Њујорк тајмс.

Хамас објавио спискове више стотина људи којима је дозвољено да напусте Газу

Милтантна палестинска организација Хамас, која управља Појасом Газе, објавила је спискове људи којима је дозвољено да напусте Појас Газе  преко граничног прелаза Рафа према Египту.

Листе су објавиле палестинске граничне власти на Фејсбуку, а на списковима су држављани Аустралије, Аустрије, Бугарске, Индонезије, Јордана, Финске, Чешке и Јапана, преноси ТАСС.

Поред тога, радницима Међународног комитета Црвеног крста и неколико невладиних организација биће дозвољено да оду.

На списковима се налази најмање 430 особа.

Поред страних држављана и запослених у међународним организацијама и невладиним организацијама, на списковима су и Палестинци са двојним држављанством, наводи ТАС С.

Нетанијаху: Рат Израела против Хамаса је и рат цијелог просвећеног свијета

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху имао је низ разговора са свјетским лидерима, којима је поручио да је рат против палестинске милитантне групе Хамас, рат целог “просвећеног свијета”.

-Премијер је рекао да је израелски рат против Хамаса/ИСИС-а такође и рат цијелог просвећеног свијета - наводи се у објави кабинета израелског премијера на друштвеној мрежи Икс (Твитер).

Додаје се да је Нетанијаху јуче разговарао са кипарским предсједником, британским и аустралијским премијерима.

Он их је извијестио о ситуацији на терену и захвалио им се на безрезервној подршци Израелу.

 

Израел:Током ноћи гађано десетине циљева Хамаса,од почетка рата око 11.000

Израелска војска је саопштила да је наставила копнене операције у Појасу Газе током ноћи и да су њене снаге напале десетине циљева Хамаса.

Војска је навела да је од почетка рата погодила око 11.000 циљева које припадају Хамасу и другим милитантним групама у Појасу Газе Копнене снаге су током ноћи лоцирале зграду у Џабалији у којој се налазило више оперативаца Хамаса, и усмјериле ваздухопловне снаге да изврше напад, саопштила је војска, преноси Тајмс оф Израел.

Израелска војска је навела да се вишеспратна зграда „налазила у близини школе, медицинског центра и владиних канцеларија”.

-Ваздухопловне снаге су извршиле нападе и на “командне центре Хамаса и друге терористичке ћелије - прецизира се у саопштењу. Војска је навела да су копнене снаге лоцирале и аутомобил са противтенковском вођеном ракетом како је ишао према њима у северној Гази и усмјериле авионе да изврше удар на овај циљ.

Гебрејесус: СЗО забринута због стања талаца које држи Хамас

Генерални директор Светске здравствене организације Тедрос Гебрејесус, поручио је данас да је СЗО "озбиљно забринута" због стања талаца које држи палестинска милитантна група Хамас.

-И даље смо озбиљно забринути због стања талаца отетих из Израела 7. октобра, посебно дјеце, жена, старијих људи и оних са здравственим проблемима којима је потребна хитна медицинска помоћ -написао је Гебрејесус на друштвеној мрежи Икс (Твитер).

Он је још једном, у име СЗО, позвао на моментално ослобађање свих талаца.

Бајден разговарао са јорданским краљем о ситуацији на Блиском истоку

Амерички предсједник Џо Бајден разговарао је телефоном са јорданским краљем Абдулахом Другим о тензијама на Блиском истоку, саопштила је Бијела кућа.

Како се наводи, двојица званичника су разговарала о "хитним механизмима за заустављање насиља, смиривање реторике и смањење регионалних тензија", преноси Тајмс оф Израел.

Додаје се да су се Бајден и краљ Абдулах Други сагласили да је "кључно осигурати да Палестинци не буду присилно расељени изван Појаса Газе".

Бајден је потврдио "непоколебљиву подршку САД Јордану и руководству његовог величанства", наводи се у саопштењу.

Протести на жељезничкој станици у Лондону у знак подршке Палестини

Више стотина демонстраната блокирало је синоћ централну лондонску жељезничку станицу Ливерпул стрит, захтијевајући прекид ватре на Блиском истоку.

Они су окачили транспаренте на балконе и заузели главни дио станице.

Демонстранти су у једном тренутку сели на под станице узвикујући слогане и носећи палестинске заставе и транспаренте.

Једна група је узвикивала "Од ријеке до мора Палестина ће бити слободна", слоган који је министарка унутрашњих послова Суела Брејверман критиковала као антисемитски захтјев за уништење Израела, преноси Дејли мејл

Протесте је организовала феминистичка група "Систерс анкат" која се бори против породичног насиља и која је протеклог викенда сличне протесте организовала на станици Ватерло.

На балкону станице видјеле су се палестинске заставе и транспаренти на којима пише "Прекините да наоружавате Израел", "Прекид ватре сада" и "Не можемо игнорисати геноцид".

Израелска војска пријавила смрт још девет војника у Гази, неколико рањено

Израелска војска (ИДФ)  је саопштила да је у копненим операцијама у Појасу Газе погинуло још девет војника пјешадијске бригаде Гивати, који се боре против палестинског Хамаса у сјеверном дијелу енклаве.

Војници су погинули јуче, након што је оклопно возило у којем су се налазили погођено противтенковском вођеном ракетом коју је испалио Хамас, преноси Тајмс оф Израел.

У нападу су рањена још четири војника.

ИДФ је јуче саопштила да су два војника из бригаде Гивати убијена током одвојених сукоба у Појасу Газе.

Током протеклог дана, два војника тешко су рањена у одвојеним сукобима са милитантима Хамаса у Појасу Газе, саопштила је израелска војска.

Интернет услуге и телекомуникације поново прекинуте у Појасу Газе

 Интернет услуге и комуникације у Појасу Газе поново су данас у прекиду, преноси CNN позивајући се на двије телекомуникационе компаније, док Израел наставља са бомбардовањем и проширивањем копнених операција у овој палестинској енклави.

Комуникације су више пута биле погођене у Гази, а извори су саопштили CNN-у да су недавни нестанци струје најгори од почетка рата између Израела и Хамаса 7. октобра.

У данашњем саопштењу на Икс платформи (Твитер) Палестинске телекомуникације (Палтел) су саопштиле да је дошло до "потпуног прекида свих комуникационих и интернет услуга са Појасом Газе, због тога што су међународне руте које су раније биле обновљене поново прекинуте".

Телекомуникациона компанија Јавал такође је саопштила да су њене услуге мобилне телефоније у прекиду, наводи се у саопштењу на Фејсбуку.

Гутереш: Хуманитарно право не може се селективно примјењивати

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш апеловао је на заштиту цивила  у сукобу између Израела и палестинских милитаната Хамаса.

-Заштита цивила на обје стране је најважнија и мора се поштовати у сваком тренутку.  Међународно хуманитарно право успоставља јасна правила која се не могу занемарити. То није 'a lа carte menu и не може се селективно примјењивати - упозорио је Гутереш у саопштењу, преноси Џерусалем пост.

Он је нагласио потребу за пропорционалношћу и мјерама предострожности свих страна у сукобу.

120 убијено, око 300 рањено у бомбардовању избјегличког кампа у Гази

Најмање 120 људи је убијено, а око 300 је рањено у индонезијској болници у оквиру избјегличког кампа Џабалија у Појасу Газе приликом израелског бомбардовања тог кампа, наводи Би-Би-Си, додајући да су највећи број страдалих били дјеца и жене.

-У болници сада има тешко повријеђених људи које је једино „специјалним операцијама“ могуће пребацити у болницу Ал Шига у граду Газа - рекао је један од љекара у индонезијској болници Мохамед Ел Рон.

ИДФ је раније саопштио да је у бомбардовању убијен један од вођа палестинске милитантне групе Хамас и да та група користи цивиле као живи штит ''на бруталан и окрутан начин''.

САД и Израел разматрају успостављање мировне мисије у Појасу Газе

САД и Израел разматрају могућност успостављања међународних мировних снага састављених од америчких, британских и француских трупа у Појасу Газе, у случају да Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) успију да протјерају палестинску милитантну групу Хамас из те енклаве.

Амерички и израелски званичници који разматрају опције за будућност Газе такође су разговарали о другој опцији којом би се успоставиле мировне снаге по узору на оне које надгледају мировни споразум Египта и Израела из 1979. године, пренио је Гардијан.

Према трећој опцији, Газа би била стављена под привремени надзор УН, али како преноси Блумберг позивајући се на неименоване изворе, разговори су још у раној фази и пуно тога може да се промени.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен, алудирао је на потенцијалне изазове израде плана за будућност Газе приликом данашњег обраћања у америчком Сенату.

-Не можемо да се вратимо на статус кво у којем Хамас контролише Газу. Такође, ни Израел не може да контролише Газу, што су и сами рекли - рекао је он.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана