Израелска војска гађа циљеве у Либану

ГС/Агенције
Foto: Танјуг

ТЕЛ АВИВ,ГАЗА – Сукоб Израела и Хамаса траје 40 дана. Изрелска војска тврди да је пробила одбрану Хамаса у граду Гази и ушла у комплекс болнице Ал Шифа. Хамас тврди да су Израел и САД криви за рацију израелске војске на највећу болницу у Гази.

Бијела кућа: Држањем штаба у болници Шифа, Хамас криши правила рата

Портпарол Савјета за националну безбједност Беле куће Џон Кирби рекао је новинарима да Хамас крши правила рата тиме што држи штаб у болници Шифа.

Оно што Хамас ради је кршење је ратног права, навео је Кирби.

На питање да ли су САД дале претходно одобрење за напад ИДФ на болницу Шифа, Кирби је рекао да нису јер Вашингтон не очекује да га Израел унапријед обавештава о својим војним операцијама у Гази.

Директор болнице у Гази: Новорођенчад у Шифи у великој опасности

Новорођене бебе у највећој болници у Гази, Шифа у озбиљној су опасности, јер се услови и даље погоршавају, рекао је генерални директор болница у Гази Мухамед Закут.

Напоменуо да је та медицинска установа евакуисана, али да ван болнице нема мјеста за премјештање 40 инкубатора, пренио је Си-Ен-Ен.

Слике које је раније ове недеље објавила болница показују да су новорођене бебе извађене из инкубатора, због несташице струје током израелског бомбардовања и блокаде у Гази, и поређане једна поред друге на кревет. "Ургентно нам је потребна пољска болница у граду Газа", истакао је Закут за Џазиру.

Египатски министар здравља Калед Абдел Гафтар навео је да са Палестинским друштвом Црвеног полумјесеца покушава да искоординира трансфер 36 новорођенчади.

Додао је је да Египат има возила хитне помоћи, опремљене преносивим респираторима, која чекају на граници да приме бебе и одмах буду пребачена у болнице. Међутим, Закут је нагласио да је механизам за трансфер пацијената у Египат изузетно спор, тврдећи да Израел одбија листе пацијената за трансфер.

Тајмс оф Израел: Израелска војска демолирала зграду парламента у Гази

Израелска војска демолирала је зграду парламента у Гази, јавља Тајмс оф Израел.

На видео-снимцима који су објављени на друштвеним мрежама наводно се види тренутак експлозије. ИДФ је раније саопштио да је заузео низ зграда Хамасове владе у граду Газа, укључујући парламент, владин комплекс и седиште полиције.

Хамас: Оптужбе да користимо болницу за војне операције су јефтина пропаганда

Палестинска група Хамас одбацила је наводе израелске војске да је пронашла конкретне доказе да је болница Ал Шифа у Гази коришћена за војне операције, поручивши да је реч о јефтиној пропаганди.

"Оптужбе нису ништа друго, до наставка лажи и јефтине пропаганде којом Израел покушава да оправда свој злочин који има за циљ уништавање здравственог система у Гази", наводи се у саопштењу Хамаса, преноси Ал Џазира.

Захарова: Русија послала више од 140 тона хуманитарне помоћи цивилном становништву Појаса Газе

Русија је послала више од 140 тона хуманитарне помоћи за помоћ цивилном становништву Појаса Газе, изјавила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

„Са наше стране, настављамо активно да учествујемо у хуманитарним напорима за ублажавање страдања цивилног становништва. Авиони Министарства за ванредне ситуације су из Казања у Египат 10. новембра испоручили пошиљке хране и лекова за становнике Појаса Газе", рекла је Захарова.

Она је примјетила да се у условима јаке израелске блокаде Појаса Газе размјере хуманитарне катастрофе шире. 

„У Појасу Газе и даље постоји акутна несташица хране, лијекова и горива. Због текућих сукоба, једини гранични прелаз Рафах на граници са Египтом, који је и даље отворен за превоз хуманитарног терета, ради уз значајна ограничења.

Хуманитарна помоћ која преко њега стиже није довољна за покривање постојећих потреба", додала је она.

Грифитс предложио план за окончање крвопролића у Гази

Подсекретар УН за хуманитарна питања Мартин Грифитс предложио је план у 10 тачака за окончање, како је навео, крвопролића у Гази.

„Док масакр у Гази свакодневно достиже нове нивое ужаса, свијет у шоку и даље гледа како се болнице гранатирају, превремено рођене бебе умиру, а читаво становништво остаје без основних средстава за преживљавање. Овом се треба стати на пут", навео је у саопштењу Грифитс.

У плану се позива на хуманитарни прекид ватре и наводи да је потребно олакшати проток конвоја са хуманитарном помоћи, отворити и друге контролне пунктове осим прелаза Рафа, дозволити испоруку горива, не ометати дистрибуцију хуманитарне помоћи, повећати број склоништа за расељена лица, створити систем заштите склоништа, организовати центре за дистрибуцију јавне помоћи, дозволити кретање цивила у безбедна подручја, обезбједити 1,2 милијарде долара.

Министри одбране Асоцијације нација југоисточне Азије (АСЕАН) позвали су на окончање рата између Израела и Хамаса, а свијет да сарађује на успостављању коридора за пружање хуманитарне помоћи у Појасу Газе.

Оператери: Потпуни прекид телекомуникација у Гази у наредним сатима

Двије главне телекомуникационе компаније у Гази Палтел и Јавал упозориле су данас на “потпуни прекид телекомуникација у наредним сатима” у Појасу Газе.

-Главне подстанице и прекидачи у Појасу Газе постепено се гасе због нестанка горива - преноси Ројтерс заједничко саопштење компанија.

УН су саопштиле да њихови камиони помоћи нису били у могућности да испоруче залихе због недостатка горива од уторка ујутро.

Гориво је такође потребно за болнице, пекаре, генераторе електричне енергије и пумпне станице за воду у Гази, али Израел недељама блокира испоруке, уз тврдњу да би Хамас могао да га украде, наводи ББЦ.

Лавров: Потребан хитан прекид ватре и рјешење хуманитарне кризе у Појасу Газе

Прекид ватре и усвајање мјера за рјешавање хуманитарних проблема у Појасу Газе, хитни су задаци у оквиру палестинско-израелског сукоба, поручио је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

- Хуманитарни проблеми видљиви су на сваком кораку. Непосредан и најхитнији задатак је обустављање непријатељстава и предузимање мјера за рјешавање хуманитарне кризе - рекао је Лавров, а преноси агенција ТАСС.

Он је подсјетио да је Русија позвала на пропорционалан одговор Израела у складу са међународним правом, када је палестинска милитантна група Хамас започела нападе на Израел 7. октобра.

-Када је Израел реаговао на догађаје од 7. октобра, одлучно смо осудили акције Хамаса, а истовремено смо позвали на пропорционалан одговор, у складу са међународним правом - рекао је Лавров.

Оцијенио је да су САД спремне само на хуманитарну паузу, али без ''додатних обавеза'', и истакао да ''Американци можда желе да се криза из Газе прелије на остатак региона'' Блиског истока. Руски шеф дипломатије је рекао да је успостављање палестинске државе неизбежно ''са историјског аспекта''.

СЗО:Изгубили смо контакт са здравственим особљем у болници Ал-Шифа

Директор Свјетске здравствене организације Тедрос Адханом Гебрејесус саопштио је данас да су изгубили контакт са здравственим особљем у болници Ал-Шифа у Гази, након што су израелске снаге почеле напад на установу.

-Извјештаји о војном упаду у болницу Ал-Шифа су дубоко забрињавајући.Поново смо изгубили контакт са здравственим особљем у болници. Изузетно смо забринути за њихову и безбједност њихових пацијената - написао је генерални директор СЗО на платформи Икс, преноси Ројтерс.

Израелска војска данас је објавила да је ушла у комплекс Ал Шифе, највеће болнице у Гази, позвавши милитанте Хамаса да се предају.

Нетанијаху критиковао Трудоа због апела на Израел да се максимално уздржи у Гази

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху критиковао је данас канадског колегу Џастина Трудоа, који је претходно апеловао на Израел да покаже “максималну уздржаност” током својих војних операција у Гази.

Трудо је изјавио да свијет присуствује ужасним догађајима, у које спадају “убиства жена, дјеце, беба”.

-Ово мора да стане. Људска трагедија која се дешава у Гази пара срце, посебно патња коју видимо унутар и око болнице Ал Шифа. Био сам довољно јасан да  цијена правде не смије бити континуирана патња свих палестинских цивила - рекао је Трудо, преноси ЦНН.

Он је додао да “чак и у ратовима постоје правила, сваки недужан живот је вредан, било да је израелски или палестински”, апелујући на владу Израела да покаже максималну уздржаност.

У примједбама, Трудо је потврдио да Хамас користи Палестинце као људски штит, а притом је и затражио моментално пуштање свих талаца, без икаквих услова, указујући да је Хамас рекао да ће починити ужасне злочине као 7. октобра, приликом смртоносног напада на југ Израела када је убијено 1.400 људи, а отето око 240.

Након тога огласио се Нетанијаху на платформи Икс (Твитер), рекавши да Хамас треба кривити за ужасне догађаје о којима је причао Трудо, а не Израел.

-Није Израел тај који намјерно циља цивиле, већ Хамас, који је сјекао главе, палио и масакрирао цивиле, у најстрашнијим злочинима над Јеврејима још од Холокауста - навео је Нетанијаху.

Он је додао да “док Израел чини све да не науди цивилима, Хамас ради све да им нашкоди”.

-Израел пружа цивилима у Гази хуманитарне коридоре и безбједне зоне, а Хамас их спречава да оду са нишана. Хамас треба сматрати одговорним за двоструки ратни злочин - гађање цивила, док се истовремено крије иза цивила. Цивилизацијске снаге морају да подрже Израел да порази варварство”, истакао је Нетанијаху.

Ројтерс:Камиони са горивом почели да прелазе из Египта у Појас Газе

Камиони са горивом почели су да прелазе из Египта у опкољени Појас Газе преко граничног прелаза Рафа, саопштили су данас египатски локални медији и два безбједносна извора.

Свједоци су рекли Ројтерсу да су још два камиона чекала да пређу преко прелаза послије првог.

Израелска војска је саопштила да ће неки камиони УН, који превозе помоћ у Газу, бити допуњени горивом током данашњег дана, преноси BBC.

Владино тијело надлежно за палестинске цивилне послове, саопштило је да ће камиони бити допуњени горивом на прелазу Рафа на египатској граници, након захтјева америчке администрације.

Наведено је да се то “ради у координацији са релевантним безбједносним органима”.

УН су саопштиле да њихови камиони помоћи нису били у могућности да испоруче залихе због недостатка горива од уторка ујутро.

Војска предала инкубаторе, храну за бебе и лијекове болници Ал Шифа

Израелска војска предала је инкубаторе, храну за бебе и лијекове болници “Ал Шифа” у Појасу Газе, саопштила је израелска војска.

-Можемо да потврдимо да су инкубатори, храна за бебе и медицинска опрема и лијекови које је донијела израелска војска предати болници. Наши медицински тимови и војници који говоре арапски језик су на терену како би осигурали да помоћ дође до оних којима је потребна”, написала је израелска војска на платформи “Телеграм”.

Израелска војска привела једног од лидера Хамаса

Израелска војска привела је једног од лидера покрета Хамас у Рамали Хусеина Абу Квеика, објавио је палестински медиј Кудс, позивајући се на локалне изворе.

Абу Квеик ухапшен је током акције израелске војске у мјесту Ал-Бирех на Западној обали.

И Израел и Палестинска управа раније су приводили и хапсили Абу Квеика због његових активности у Хамасу.

Телевизијски канал Ал Хадат јавио је да је најмање 15 студенткиња са Универзитета Хеброн, такође приведено током акције израелске војске.

Јордан:Упад Израела у болницу Ал-Шифа је кршење међународног права

Јорданско министарство спољних послова издало је данас саопштење у којем осуђује Израел за његову војну акцију у кругу болнице Ал Шифа. Јордан је поручио да је то “кршење међународног хуманитарног права, посебно Женевских конвенција из 1949. о заштити цивилних лица у време рата”, и да сматра Израел “одговорним за безбједност цивила и медицинског особља које ради у болници”, преноси Гардијан.

Израелска војска данас је објавила да је ушла у комплекс Ал Шифе, највеће болнице у Гази, позвавши милитанте Хамаса да се предају.

CNN: Израелска војска још није нашла никакве назнаке талаца у болници Ал-Шифа

Израелска војска још није пронашла никакве назнаке да су таоци у болници Ал-Шифа, наводи израелски радио.

Како је речено, претраге унутар комплекса се настављају, преноси CNN.

Израелска војска саопштила је рано јутрос да “изводи прецизну и циљану операцију” у Ал-Шифи, највећој болници у Гази. Портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Петер Лернер рекао је за CNN да је операција у болници “заснована на оперативној неопходности и обавјештајним подацима”. Израел оптужује Хамас да дјелују испод болничке структуре, оптужбе које милитантна група и болнички званичници поричу.

ИДФ: У болници у Гази пронађено оружје и Хамасова опрема

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су данас да су пронашле оружје и Хамасову опрему у болници Ал Шифа у Гази, пренио је “Тајмс оф Израел”.

Засад ништа не указује на то да се таоци држе у највећој палестинској болници, али ИДФ вјерује да би њихова операција могла да донесе обавештајна сазнања о таоцима.

Израелска војска поручује да током уласка у болницу није било напетости између њихових трупа, са једне стране, и пацијента и медицинског особља, са друге стране.

Додаје се да је најмање пет припадника Хамаса убијено током оружаног сукоба испред болнице, а да ниједан израелски војник није рањен. Рано јутрос, израелски медији јавили су да је израелска војска упала је у комплекс болнице Ал Шифа у Гази.

Јусеф Абул Риш, званичник министарства здравља, под управом Хамаса, који се налази у тој болници, изјавио је да је видео израелске тенкове унутар комплекса и “десетине војника и командоса унутар хитне помоћи и пријемне зграде”.

Израелска војска (ИДФ) је претходно саопштила да су њене трупе извеле операцију против Хамаса у Ал Шифи.

-На основу обавјештајних информација и неопходности операције, израелска војска је спровела циљану и прецизну операцију против Хамаса у одређеном дијелу болнице Шифа. У оквиру снага ИДФ постоје медицински тимови и људи који говоре арапски, који су прошли посебну обуку да се припреме за овај медицински комплекс и осјетљиво окружење, са намјером да се не науди цивилима - поручили су из израелске војске.

Хамас окривио и Бајдена за улазак израелске војске у болницу Ал Шифа

Палестинска милитантна група Хамас саопштила је данас да и предсједника САД Џозефа Бајдена сматра одговорним за упад израелске војске (ИДФ) у медицински комплекс Ал Шифа.

Хамас је навео да је извјештај америчких обавјештајних служби од уторка, у којем се подржава израелски закључак да његови милитанти врше операције у Ал Шифи, заправо било “зелено свјетло” за упад ИДФ-а, пренио је Ројтерс.

Хамас је раније одбацио тврдње САД и Израела да највећу болницу у Гази користи као свој командни центар.

Израелска војска упала у комплекс болнице Ал Шифа

Израелска војска упала је у комплекс болнице Ал Шифа у Гази, јављају израелски медији.

Јусеф Абул Риш, званичник министарства здравља, под управом Хамаса, који се налази у тој болници, изјавио је да је видио израелске тенкове унутар комплекса и "десетине војника и командоса унутар хитне помоћи и пријемне зграде", пренио је "Тајмс оф Израел".

Израелска војска (ИДФ) је претходно саопштила да су њене трупе извеле операцију против Хамаса у Ал Шифи, највећој болници у Гази.

-На основу обавјештајних информација и неопходности операције, израелска војска је спровела циљану и прецизну операцију против Хамаса у одређеном дијелу болнице Шифа. У оквиру снага ИДФ постоје медицински тимови и људи који говоре арапски, који су прошли посебну обуку да се припреме за овај медицински комплекс и осјетљиво окружење, са намјером да се не науди цивилима - поручили су из израелске војске.

Портпарол ИДФ Питер Лернер рекао је да израелска војска нема намјеру да "прегази" болницу Ал Шифа, додајући да израелска војска спроводи акцију са циљем да порази Хамас и можда спаси таоце.

- Наш циљ је да се таоци доведу кућама. Такође, циљ нам је да пронађемо Хамас, гдје год да се крије. Болница је можда жила куцавица операција терористичке групе - рекао је Лернер. 

Израелска војска гађа циљеве у Либану

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да тренутно гађају циљеве у Либану, као одговор на бројна лансирања ка израелској територији.

"ИДФ артиљерија тренутно гађа изворе ватре у Либану. Поред тога, ИДФ тенкови су погодили осматрачницу Хезболаха у Либану", наводи се у објави ИДФ-а на платформи X (Твитер).
    
Како је претходно саопштио ИДФ, идентификовано је више оружаних активности са либанске територије на територију Израела, при чему није било жртава. 
    
Израелске снаге и даље циљано дјелују у дијелу болнице Ал Шифа гдје траже инфраструктуру палестинске милитантне групе Хамас, а испоручили су и хуманитарну опрему и поставили је на улаз у болницу, наводи се у саопштењу.
    
Снаге безбједности ухапсиле су 28 особа широм палестинских територија, а у Шокаби је уништен илегални дом оперативца Хамаса и заплењени пропагандни материјали. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана