Израелска војска: Убијене десетине милитаната у Гази у посљедња 24 часа

ГС/Агенције
Израелска војска: Убијене десетине милитаната у Гази у посљедња 24 часа

ТЕЛ АВИВ , ГАЗА - Рат Израела и Хамаса – 118. дан. Израелска војска је саопштила данас су њене трупе убиле десетине милитаната широм Појаса Газе у сриједу, док су израелски војници извели копнене и ваздушне нападе на град Кан Јунис.

Ослобођено више од 100 Палестинаца

Израелске власти ослободиле су више од 100 Палестинаца који су раније приведени, међу којима су четири жене, јавила је египатска телевизија “Ал Кахера”.

У извјештају се наводи да је Израел ослободио укупно 114 људи.

Ослобођени Палестинци прешли су гранични прелаз Керем Шалом између Израела и Појаса Газе.

ТАСС наводи да “Ал Кахера” није прецизирала да ли се ради о ослобађању затвореника у оквиру споразума Израела и Хамаса.

Тензије на Блиском истоку ескалирале су 7. октобра, након што су милитанти радикалног палестинског покрета Хамас извршили изненадни упад на израелску територију, при чему су убили и отели велики број Израелаца.

Израел је одговорио ваздушним урадима и копненом офанзивом на Газу, као и потпуном блокадом Појаса Газе.

Аустралија одуговлачи са одговором на израелске захтјеве за куповину војне опреме

Аустралија одуговлачи са одговором на израелски захтјев за куповину војне опреме, јер расте забринутост због све већег броја цивилних жртава у Појасу Газе.

Иако Аустралија ријетко извози оружје у Израел, и то није урадила најмање пет година, од како је избио рат са Хамасом 7. октобра, неколико захтјева је упућено за продају производа аустралијске војне индустрије, преноси аустралијски јавни сервис ABC Њуз.

-Чини се да се намјерно прибјегло приступу „само споро“ у било чему у вези са Израелом док рат у Гази траје. Нико у влади не жели да их виде као да одобравају или одбија продају израелске војске”, цитира ABC неименоване изворе из аустралијске војне индустрије. ABC њуз наводи да је неколико пријава упућених регулатору за извоз оружја остало без одговора од почетка рата између Израела и Газе почетком октобра.

Извори из аустралијске војне индустрије кажу да је Израел покушао да купи њихову војну технологију производње, укључујући систем против беспилотних летјелица, али Министарство одбране мјесецима одбија да званично одговори на те захтјеве.

Људи упознати са процесом издавања дозвола за извоз оружја у Аустралији кажу да је тешко тачно утврдити гдје се дешавају кашњења у процјени пријава, али вјерују да је министарка спољних послова Пени Вонг за то дјелимично одговорна.

Портпарол министарке Вонг одбио је да коментарише, док је Министарство одбране саопштило да Аустралија има “строги оквир контроле извоза” за индустрију оружја.

-Као што је влада јасно ставила до знања, Аустралија није испоручивала оружје Израелу од почетка сукоба, а најмање посљедњих пет година. Аустралија има строги оквир за контролу извоза који је осмишљен да осигура да се наша војна опрема и објекти двоструке намјене користе одговорно ван Аустралије, на начине који не крше људска права - рекао је портпарол Министарства одбране за ABC.

Палестинци позивају на истрагу о наводном погубљењу заробљеника у Гази

Палестинско Министарство спољних послова позвало је на формирање међународног истражног тима који ће испитати његове тврдње да су израелске снаге погубиле заробљенике.

Према свједочењима палестинских грађана, више од 30 тијела Палестинаца откривено је закопано у сјеверном дијелу Појаса Газе, наводи се у саопштењу Министарства.

Палестински званичници оптужили су израелске трупе да су убили најмање 30 цивила погубљењем након што су тела са повезом преко очију откривена у масовној гробници у сјеверној Гази.

Хезболах гранатирао положаје израелске војске на граници са Либаном

Хезболах тврди да је јутрос гађао израелску војну позицију на граници са Либаном.

У саопштењу, Хезболах каже да је погодио “шпијунску опрему” на локацији у региону планине Хермон, користећи неодређено оружје, пише Тајмс оф Израел.

Израелска војска: Убијене десетине милитаната у Гази у посљедња 24 часа

Израелска војска је саопштила данас су њене трупе убиле десетине милитаната широм Појаса Газе у сриједу, док су израелски војници извели копнене и ваздушне нападе на град Кан Јунис, пише Ројтерс.

Војска је саопштила и да се борбе настављају у сјеверној и централној Гази, гдје су 162. дивизија, 401. оклопна бригада и пјешадијска бригада Нахал убиле десетине оперативаца Хамаса и извршиле рације на локацијама које припадају овој палестинској групи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана