Израелска војска отвара и данас коридор за евакуацију Палестинаца на југ Газе

ГС/Агенције
Foto: Танјуг/АП

Тридесет четврти дан сукоба Израела и Хамаса. Америчка новинска агенција АП јавља да су у току преговори о тродневном прекиду ватре. Израелске снаге саопштавају да су, послије десет сати борби, заузеле "кључно" упориште Хамаса у Џабалији. Високи комесар Уједињених нација за људска права Фолкер Тирк тврди и да су ратне злочине починили и Израел и Хамас.

У Гази 18 од 35 болница престало с радом, затворено и 70 одсто домова здравља

Већина болница у Појасу Газе, односно 18 од 35, потпуно су престале са радом, саопштило је данас палестинско министарство здравља у Рамали на окупираној Западној обали.

Министарство здравља је навело да је 71 одсто свих установа примарне здравствене заштите затворено због оштећења или недостатка горива за генераторе електричне енергије, додајући да су болнице које су и даље отворене ограничене у ономе што могу да обезбиједе и да постепено затварају своја одјељења, преноси Си-Ен-Ен.

Медицински комплекс Ал Шифа, највећа медицинска установа у Гази, затворио је шест операционих сала ''због неадекватности залиха, укључујући гориво''.

Америчка медицинска сестра из организације Лекари без граница, Емили Калахан, рекла је да је у Кан Јунису, граду у којем је радила усред рата прије него што је напустила Газу, живјело око 35.000 интерно расељених особа.

''Било је дјеце са великим опекотинама на лицу, по врату, по свим удовима'', рекла је Калахан, наводећи да, како су болнице све преоптерећеније, пацијенти се брзо отпуштају у кампове који немају приступ текућој води.

Калахан је казала да у једном кампу има 50.000 људи и четири тоалета, као и да становници кампа имају приступ води на два сата сваких 12 сати.

Макрон: Потребан хитно хуманитарни прекид сукоба у Гази и заштита цивила

Француски предсједник Емануел Макрон изјавио је данас да се мора врло брзо постићи "хуманитарна пауза“ у сукобу Израела и Хамаса у Појасу Газе, и да је заштита цивила нешто о чему се не може преговарати.

 „У најкраћем року морамо радити на заштити цивила. Да бисмо то постигли, потребна нам је хуманитарна пауза веома брзо и морамо радити на прекиду ватре“, рекао је Макрон у Паризу, на отварању међународне конференције о помоћи цивилима у Појасу Газе.

Он је нагласио да „цивили морају бити заштићени" и да је то "хитна потреба о којој се не може преговарати", пренео је Гардијан.

Француска је данас домаћин велике међународне хуманитарне конференције о Гази, коју је Макрон сазвао са жељом да се она позабави растућим потребама опкољене палестинске енклаве, које укључују храну, воду, струју и гориво, као и медицински материјал.

Очекује се да ће конференцији присуствовати делегације преко 50 држава, укључујући неколико европских земаља, САД и регионалних сила попут Јордана, Египта и земаља Залива, као и Уједињених нација и невладиних организација, саопштила је Јелисејска палата.

Израелска војска отвара и данас коридор за евакуацију Палестинаца на југ Газе

Израелска војска је саопштила да ће данас поново отворити коридор за цивиле из сјеверног дијела Појаса Газе како би могли да побјегну на југ енклаве.

У саопштењу на платформи X се наводи да ће коридор Салах-ал-Дин бити отворен за евакуацију према југу, данас између 10 и 16 часова.

Ранијих дана коридор је био отворен само четири сата, преноси Тајмс оф Израел.

Портпарол израелске војске је саопштио да се јуче око 50.000 становника Појаса Газе евакуисало ка југу енклаве и позвао Палестинце да то учине и данас.

"Не слушајте шта вам неки лидери Хамаса говоре из својих хотела у иностранству или из подземних тунела која су уредили за себе и чланове својих породица. Ради ваше безбједности, искористите отварање Салах а-Дина да се изместите на југ", саопштила је израелска војска.

У саопштењу се упозорава да је област сјеверне Газе зона сукоба, и да војска напредује ка главном Хамасовом упоришту у тој области, наводи Тајмс оф Израел.

Медији: Египат одбио приједлог ЦИА да привремено управља Појасом Газе послије рата

Египатски предсједник Абдел-Фатах ел-Сиси је наводно одбио приједлог директора америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) Вилијема Бернса да Каиро преузме привремено безбједносно управљање у Појасу Газе после рата, док Палестинска управа не буду спремна да преузму власт, преноси Тајмс оф Израел позивајући се на америчке медије.

Сиси је саопштио Бернсу да Египат неćе играти улогу у елиминисању Хамаса, који држи власт у Појасу Газе, пошто су палестински милитанти допринијели да египатска граница са енклавом буде релативно мирна последњих година, саопштили су за "Волстрит џорнал" високи египатски званичници под условом анонимности.

Египатски предсједник и директор Централне обавештајне агенције састали су се у уторак у Каиру, да би разговарли о војној операцији Израела у Појасу Газе, саопштено је из египатског предсједништва.

Сиси је током састанка поновио позив на хитан прекид ватре како би се заштитили цивили и на "неометан проток хуманитарне помоćи", саопштио је портпарол египатског предсједника.

Високе делегације преко 50 земаља о помоћи цивилима у Појасу Газе

Високи званичници западних и арапских земаља, Уједињених нација и невладиних организација у Паризу учествују на конференцији која разматра начине помоћи цивилима у Појасу Газе, преноси АП.

Француски предсједник Емануел Макрон, који је затражио од страна "хуманитарну паузу" у рату, сазвао је конференцију са жељом да се позабави растућим потребама опкољене палестинске енклаве, које укључују храну, воду, струју и гориво, као и медицински материјал.

САД: Палестинске власти треба да управљају Газом

Сједињене Америчке Државе вјерују да палестинске власти треба да управљају Појасом Газе, изјавила је висока званичница Стејт департмента Барбара Лиф.

"Палестинске власти, као што сви знамо, једина су палестинска влада која је предвиђена споразумом из Осла. Какви год били њени недостаци, то је влада за Палестинце на Западној обали. Верујемо да на крају, палестинска воља и тежње морају бити средишњи дио постконфликтне управе и безбједности у Појасу Газе", рекла је Лиф, пред Одбором за спољне послове Представничког дома.

Додала  је да Стејт департмент "тренутно разматра сва ова питања" и жели да започне те расправе што прије. 

ИДФ: Заузето "кључно" упориште Хамаса у Џабалији

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су трупе, послије 10 сати борбе, заузеле "кључно" упориште Хамаса, у западној Џабалији.

Израелска војска у саопштењу тврди да је током борби убијено на десетине терориста.

Истиче, такође, да је током протеклог дана извела нападе на "стотине циљева" у Појасу Газе.

Тирк: Ратне злочине починили и Израел и Хамас, прелаз Рафа спасоносни пут

Високи комесар Уједињених нација за људска права Фолкер Тирк је, током обиласка граничног прелаза Рафа, који води ка Појасу Газе, упутио хитан апел за прекид ватре у тој палестинској енклави. 

Тирк је рекао да је гранични прелаз Рафа "спасоносни пут" за 2,3 милиона људи у Гази, али га је описао и као "неправедно и нечувено танку нит спаса", преноси лондонски Гардијан.

Људи су и даље "веома рањиви" у свим дијеловима Газе, рекао је Тирк, истичући да је "хитан хуманитарни императив" да се дође до оних који су све угроженији у сјеверним и централним дијелове појаса Газе.

Према његовим ријечима, од 7. октобра, када је избио сукоб Израела и Хамаса, ратне злочине починили и једни и други. 

АП: Преговори о тродневном прекиду ватре у току

У току су преговори за постизање тродневног" хуманитарног" прекида ватре у Гази између Израела и Хамаса, преноси Гардијан, позивајући се на агенцију АП.

Неименовани званичници из Египта и Уједињених нација, као и западни дипломата тврде да пауза подразумијева и ослобађање десетак израелских талаца које држи Хамас.

Споразум би омогућио и улазак више помоћи и ограничене количине горива у Појас Газе.

Посредници споразума су Катар, Египат и Сједињене Државе, кажу званичници и дипломата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана