Израелска војска: Откривени тунели испод сједишта UNRWA у Гази

Агенције
Израелска војска: Откривени тунели испод сједишта UNRWA у Гази

ГАЗА - Израелска војска саопштила је да је открила тунеле испод главног сједишта агенције УН за палестинске избјеглице (UNRWA) у граду Гази, наводећи да су милитанти Хамаса користили тај простор као просторију за снабдијевање електричном енергијом.

Откриће овог тунела представља најновије поглавље у израелској кампањи против ове агенције, коју оптужује за сарадњу са Хамасом.

Недавне оптужбе Израела да је десетак чланова особља учествовало у нападу Хамаса на Израел 7. октобра “гурнуле” су агенцију у финансијску кризу, што је навело велике државе донаторе да обуставе своје финансирање, као и двоструке истраге.

Агенција наводи да је Израел замрзнуо њихов банковни рачун, увео ембарго на пошиљке помоћи и укинуо пореске олакшице.

Израелска војска је позвала новинаре да разгледају тунел.

Није дефинитивно доказано да су Хамасови милитанти дјеловали у тунелима испод објекта UNRWA, али је јасно да је дио тунела пролазио испод дворишта Агенције, тврди Израел. Војска тврди да је одатле допремана струја у тунеле.

Израелска агенција при Министарству одбране која сарађује са Палестинцима (COGAT) оптужила је шефа UNRWA Филипеа Лазаринија да је знао да је Хамас имао центар испод објекта UNRW. Претходно је Лазарини рекао да “није знао” за ту информацију.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана