Израелска војска најавила истрагу због покоља на сјеверу Газе

Танјуг
Израелска војска најавила истрагу због покоља на сјеверу Газе

ТЕЛ АВИВ - Израелска војска (ИДФ) је данас најавила исцрпну и истиниту истрагу о смрти више од 100 Палестинаца који су ове недјеље чекали хуманитарну помоћ на сјеверу Газе, након што је тај злочин изазвао осуде и позиве на међународну истрагу.

-Истражујемо овај инцидент, имамо сву документацију која нам је потребна да бисмо спровели исцрпну, истиниту истрагу о чињеницама о овом инциденту и изнијећемо наше налазе. То је била хуманитарна операција коју смо водили и тврдња да смо намјерно напали конвој и намјерно повриједили људе је потпуно неоснована - рекао је портпарол ИДФ Данијел Хагари новинарима у Тел Авиву.

Он је додао да је то четврта таква операција на том подручју, преноси Ројтерс.

Здравствене власти Газе саопштиле су да је 118 људи убијено у инциденту у четвртак, приписујући одговорност за масакр израелској војсци.

Израел је оспорио те цифре и рекао да је већина жртава прегажена док је маса покушала да стигне до камиона са хуманитарном помоћи.

Израелски званичник је рекао да су војници "у ограниченом одговору" пуцали на гомилу за коју су сматрали да представља пријетњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана