Израелска војска извела напад на Хезболах у Либану

Танјуг
Израелска војска извела напад на Хезболах у Либану

ТЕЛ АВИВ - Тридесет и други је дан сукоба израелске војске и Хамаса.

Израелска војска извела напад на Хезболах у Либану

Израелска војска је саопштила да је извршила напад на једну локацију Хезболаха у Либану и тако спријечила напад исламских милитаната противтенковским пројектилима.

Израелска војска је испалила артиљеријске гранате на локацију на либанској територији, одакле су припадници Хезболаха покушали да изведу напад противтенковским вођеним пројектилима на територију Израела, у близини Мошава Штула у Горњој Галилеји, преноси "Тајмс оф Израел".

Прије тога је војска напала положај Хезболаха "како би уклонила пријетњу", наведено је у саопштењу, без навођења више детаља.

Израел: 70 камиона са хуманитарном помоћи ушло у Газу преко прелаза Рафа

Седамдесет камиона са међународном хуманитарном помоћи ушло је данас у Појас Газе преко прелаза Рафа, саопштило је израелско министарство одбране.

У саопштењу се наводи да су камиони, који превозе медицинску помоћ, храну и воду, прегледани прије уласка у Појас Газе из Египта.

Око 500 камиона дневно улазило је у Газу прије почетка рата Израела и Хамаса 7. октобра, подсјећа Би-Би-Си (ББЦ). 

Око 1,2 милиона Палестинаца који живе на тој територији и раније се ослањало на помоć у храни, наводе Уједињене нације.

Барак: Израелу преостале само двије-три недеље да елиминише Хамас

Бивши израелски премијер Ехуд Барак изјавио је да страхује да су Израелу преостале само две-три недеље да елиминише Хамас због тога што се јавно мњење, што је најважније и у САД, брзо окреćе против израелских напада на Газу.

Барак је у интервјуу за "Политико" наговјестио да би мултинационалне арапске снаге могле да преузму контролу над Газом након израелске војне кампање како би помогле у повратку Палестинске управе Махмуда Абаса у Појас Газе.

Барак је, међутим, рекао да је повратак дипломатији у циљу стварања палестинске државе "веома далека перспектива".

Барак, који је био израелски премијер између 1999. и 2001. године, указао је да се реторика америчких званичника промијенила последњих дана и да они све више позивају на паузу у борбама ради достављања хуманитарне помоћи Гази и ослобађања талаца које држи Хамас. 

Он је истакао да Израел не може да игнорише ставове САД, иако Вашингтон не може, како је навео, да диктира Тел Авиву шта да ради.

Барак је навео да ће бити потребни месеци или чак година да се уништи исламистичка милитантна група Хамас, што је главни ратни циљ који је поставио израелски премијер Бењамин Нетанијаху, али је указао да подршка Запада Израелу слаби због великог броја погинулих цивила у Гази и страха да би израелска војна кампања могла да изазове шири рат у региону.

Западне нације су такође забринуте због својих држављана међу 242 таоца које Хамас држи у заробљеништву у Гази, истакао је Барак.
 
Предсједник САД Џозеф Бајден истакао је прошле седмице да је потребна пауза у рату ради достављања хуманитарне помоћи Гази и ослобађања талаца.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је током посјете Израелу током ове седмице да сада треба дати приоритет заштити цивила у Гази.

Копнене снаге Израелских одбрамбених снага (ИДФ) напредовале су дубоко на територију града Газа

Копнене снаге Израелских одбрамбених снага (ИДФ) напредовале су дубоко на територију града Газа, изјавио је портпарол ИДФ Данијел Хагари.

"ИДФ повећава притисак на град Газу, гдjе се налази Хамасово главно упориште", рекао је Хагари.

Он је рекао да се болница Шифа у Појасу Газе користи као скровиште за терористе, а упитан на конференцији за новинаре да ли ће ИДФ напасти болницу, рекао је да ће војска отићи „на свако мjесто гдjе има терориста".

Неколико теренских команданата групе Хамас убијено је током ноћних ваздушних напада и операција израелске војске, што „значајно подрива способност Хамаса да изведе контранападе“, додао је Хагари.

Ратни авиони ИДФ напали су мете Хезболаха као одговор на пуцњаву која је раније у понедjељак изведена са либанске територије, истовремено са нападима артиљеријском ватром.

Међу циљевима су и бројни локалитети на којима се налазе складиште оружја, лансирни положаји и, како су навели из ИДФ, ''терористичка инфраструктура Хезболаха''.

Захарова: Израел званично признао да посједује нуклеарно наоружање

Изјава израелског министра Амихаја Елијахуа о могућности употребе нуклеарне бомбе у Појасу Газе покренула је многа питања, укључујући и питање нуклеарног арсенала Израела, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Она је истакла да је овдје суштина да је сада Израел званично признао да посједује нуклеарно оружје.

"Сљедећа питања која сви постављају су гдје су међународне организације, гдје је Међународна агенција за атомску енергију, гдје су инспектори?", рекла је Захарова.

Палестински министар: Више од 60 одсто медицинских установа у Гази ван функције

Више од 60 одсто болница и медицинских центара у Гази тренутно је ван функције, саопштило палестинско Министарство здравља.

Наведено је да 16 од 35 болница, као и 51 од 72 медицинска центра више не раде због несташице горива и медицинских средстава, као и због израелског бомбардовања, преноси CNN. 

Палестинска организација Црвеног полумјесеца такође је упутила хитан апел међународним здравственим и хуманитарним организацијама да обезбиједе помоћ и залихе за Газу, указујући на  посљедице несташице горива у болници Ал-Кудс, у којој се налази 14.000 расељених. 

"Резерве горива у болници ће нестати у року од 48 сати, а апарати за спасавање живота, неонатални инкубатори и јединице интензивне његе ће престати да функционишу", истакнуто је у саопштењу палестинског Црвеног полумјесеца.

Кирби: Бајден и Нетанијаху разговарали о могућем хуманитарном примирју

Амерички предсjедник Џозеф Бајден и премијер Израела Бењамин Нетанијаху разговарали су о могућем хуманитарном примирју у рату Израела и Хамаса, рекао је председник Савjета за националну безбjедности (НСЦ) Беле куће Џон Кирби.

САД вjерују да би такве паузе помогле цивилима да дођу до безбjеднијих локација у Гази, као и да хуманитарна помоћ стигне до цивила, а пауза би донijела и могуће ослобађање талаца, истакао је Кирби.

"Хуманитарно примирје смо разматрали одмах на почетку разговора, не на крају, тако да можете да очекујете да ћемо наставити да заговарамо привремене, локалне прекиде ватре", рекао је портпарол НСЦ, додајући да САД и даље не подржавају дужи прекид ватре јер би такав потез користио Хамасу.

Како истиче "Тајмс оф Израел", под притиском да каже да ли је америчка дипломатија и даље ефикасна, с обзиром на то да су и Израел и амерички савезници у региону одбили да подрже хуманитарне паузе, Кирби одбацује ову премису и напомиње да је Израел у почетку одбијао да дозволи било какву помоћ у Гази, прије него што је промијенио став по том питању и одобрио улазак помоћи из Египта након "значајног притиска САД".

Кирби је рекао да је Бајден, такође, истакао потребу да се "екстремистички досељеници позову на одговорност на Западној обали", док се паралелно "смањују пријетње од терористичких група које су активне" на тој територији.

Најављено је и да ће Бајден и Нетанијаху још једном разговарати у уторак.

Белгијски премијер: Одговор Израела на напад Хамаса више није пропорционалан

Оно што се данас дешава у Гази није пропорционалан одговор на напад палесетинске милитантне групе Хамас на Израел 7. октобра, изјавио је белгијски премијер Александер Де Кро.

Он је поновио да је белгијска влада осудила Хамасов напад, као и да Израел има право да се брани, али је истакао да је Израел отишао предалеко у војном одговору, преноси Гардијан.

''Ако неко бомбардује цијели избјеглички камп са намјером да елиминише једног терористу, онда мислим да то више није пропорционално. То је превише'', рекао је Де Кро.

Де Кро је истакао да је ''потпуно логично да се пронађе рјешење за Хамас'', али и оцијенио да је ''питање како да се пронађе рjешење политичким дијалогом'', као и како да се дође до паузе у борби и ослобађања свих талаца.

''Наша земља не заузима ни једну страну. Оно што бирамо је крај насиља и хиљада цивилних жртава'', рекао је Де Кро.

САД шаљу Израелу бомбе у вриједности 320 милиона долара

Администрација америчког предсједника Џозефа Бајдена обавијестила је амерички Конгрес да планира да Израелу пошаље прецизно навођене бомбе у вриједности од 320 милиона долара, рекао је синоћ извор упознат са планом.

Ројтерс наводи да је амерички "Вол стрит џорнал" послао формално обавјештење лидерима Конгреса о планираном трансферу "спајс фемили глајдинг бомб асемблис", врсти прецизно навођеног оружја из ратних авиона.

Позивајући се на преписку у коју је имао увид, "Џорнал" је навео да би произвођач "Рафаел УСА" доставио бомбе својој партнерској компанији у Израелу, "Рафаел адвенсд дифенс системс", да их користи израелско министарство одбране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана