Израелска војска: Хамас држи 155 талаца

ГС/Агенције
Foto: Танјуг

ТЕЛ АВИВ - Девети је дан сукоба израелске војске и Хамаса.Израелске оружане снаге истичу да су при крају припреме за "значајну копнену операцију" у Појасу Газе.

Гутереш: Хамас да безусловно ослободи таоце, Израел да омогући приступ помоћи

 Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш апеловао је данас на Хамас да одмах безусловно ослободи таоце и позвао Израел да дозволи брз и несметан приступ хуманитарној помоћи за Палестинце у Појасу Газе.                       

Гутереш је истакао да је сваки од ова два циља важан сам по себи и да не би требало да постану предмет међусобног условљавања, већ да оба морају бити испуњена, пренио је Ројтерс.

-У овом драматичном тренутку, када смо на ивици амбиса на Блиском истоку, моја је дужност као генералног секретара УН да упутим два снажна хуманитарна позива.  Хамас мора одмах да ослободи таоце без икаквих услова. Израел мора да обезбиједи брз и несметан приступ за испоруку хуманитарне помоћи...у Појасу Газе - навео је Гутереш у саопштењу, пренијеле су РИА Новости.

Абас: Политика и акције Хамаса не представљају палестински народ

Палестински предсједник Махмуд Абас рекао је данас у телефонском разговору са предсједником Венецуеле Николасом Мадуром да политика и акције Хамаса не представљају палестински народ.

Абас је истакао да је једини легитимни представник палестинског народа Палестинска ослободилачка организација (ПЛО).

Он је додао да је неопходно да се одмах заустави "израелска агресија" на палестински народ и да се хитно отворе хуманитарни коридори ка Појасу Газе, обезбиједе медицинске залихе и испорука воде, струје и горива, преноси палестинска агенција WAFA.

Поновио је противљење расељавању Палестинаца из Појаса Газе и осудио убијање цивила са обе стране.

Он је позвао и на ослобађање цивила и других заробљеника на обе стране.

Абас је поновио да је против насиља и потврдио приврженост међународном легитимитету и потписаним споразумима, мирном народном отпору и политичком дјеловању, који су, како је рекао, пут ка остварењу палестинских националних циљева.

Истакао је неопходност тражења политичког рјешења "којим би била окончана окупација".

Мадуро је изразио солидарност са палестинским народом у настојању да поврати своја легитимна права на слободу и независност.

Он је подржао политику Абаса, која се заснива на дијалогу, дипломатији и миру.

Мадуро је рекао и да је донио одлуку да пошаље хитну хуманитарну помоћ у Појас Газе и позвао на мир и безбједност у региону.

Израелска војска: Хамас држи 155 талаца

Палестински Хамас држи 155 талаца након изненадног напада на Израел, саопштиле су израелске одбрамбене снаге.

Израелски предсједник Исак Херцог рекао је данас да се настављају напори на неколико фронтова да се таоци ослободе, а да војска ради на враћању заробљеника "одмах" и "без услова".

-Трудимо се, наравно, да откријемо њихову тачну судбину кроз различите изворе и захтијевамо од међународне заједнице недвосмислену осуду и захтев за ослобађање талаца - навео је Херцог за Си-Ен-Ен.

Херцог је оокценио да је то компликована ситуација јер Хамас не поштује правила међународног хуманитарног права и истакао да та група већ годинама држи израелске војнике и грађане као таоце, не саопштавајући никакве информације о њиховој судбини и о томе гдке се налазе.

Израелски предсједник је рекао да постоји велики напор међународне заједнице да се таоци ослободе и посебно захвалио САД на ангажовању.

Херцог је нагласио да су појединим таоцима потребни посебни лекови и локечење и да је због тога угрожено њихово здравље.

Број погинулих Палестинаца порастао на 2.670, више од 1.000 под рушевинама

Број Палестинаца погинулих у ударима Израела након што је Хамас у суботу напао израелску територију порастао је на 2.670, саопштило је Министарство здравља у Гази.

Према наводима Министарства, у протекла 24 сата погинуло је 357 људи, а око 1.000 их је повријеђено, преноси палестинска агенција WAFA.

Укупан број рањених тиме је порастао на 9.600.

Палестинске власти су саопштиле и да је више од 1.000 људи затрпано под рушевинама зграда након израелских ракетних  напада на Газу, преноси Гардијан.

Баражна паљба из Појаса Газе на централни и јужни Израел

Велики број ракета испаљен је вечерас из Појаса Газе ка централном и јужном Израелу, јавља Тајмс оф Израел.

Сирене су се огласиле у подручјима на граници са Појасом Газе, као и у градовима Ашкелон, Ашдод, Реховот и Рамле.

Лист наводи да се чују гласне експлозије, а да противваздушни систем Гвоздена купола пресреће ракете.

Хитне службе наводе да за сада нема извјештаја о директним погоцима или жртвама.

Смотрич: Влада преузима одговорност за напад Хамаса јер није очувала безбједност

Израелски министар финансија Безалел Смотрич изјавио је вечерас да Влада преузима одговорност за напад који је омогућио милитантима Хамаса да уђу у Израел и убију на стотине израелских цивила.

Смотрич је рекао на конференцији за новинаре да Влада и безбједносни естаблишмент нису успјели да очувају безбједност грађана Израела, пренео је Ројтрес.

Смотрич, кључни партнер у Влади премијера Бењамина Нетанијахуа, истакао је да Влада није успјела да спроведе неписани уговор између државе и грађана, уговор који је, како је навео, "написан крвљу, а сада је умрљан крвљу".

Смотрич је рекао за напад Хамаса да није било окрутнијег још од доба Холокауста.

Министар финансија је истакао да је дао инструкције да се промијени редослијед приоритета у вези са расподјелом буџета због рата.

Израелски лист "Харец" раније је објавио да Нетанијаху "сноси одговорност" за најсмртоноснији напад на израелску територију у посљедњих 50 година.

Хагари: Израел спреман да води рат на два или више фронтова 

Израел је спреман да води рат на два или више фронтова, саопштио је данас портпарол Израелских оружаних снага (ИДФ) Даниел Хагари.

Према његовим ријечима, либански покрет Хезболах који подржава Иран, ескалирао је тензије на граници са Либаном „да би ометао Израелску офанзиву у Гази“.

Хагари је рекао да се више од 600.000 становника града Газа премјестило на југ Појаса Газе након што је Израел позвао на евакуацију уочи копнене офанзиве на ту палестинску енклаву, преноси Ројтерс.

Он је рекао и да је најмање 289 израелских војника убијено од када је Хамас покренуо напад на заједнице око Појаса Газе прије осам дана.

Израел: Једна особа погинула, три повријеђене у нападу Хезболаха на погранично село

Једна особа је погинула, а три су повријеђене када су либански борци припадници 

Хезболаха испалили данас пројектил на једно погранично село на сјеверу Израела, саопштили су та милитантна група и израелски љекари.

Љекари су претходно рекли да су две особе повријеђене у нападу на Штулу која се налази преко пута либанске заједнице Ајта а-Шаб. 

Израелска војска извршила напад на Либан у знак одмазде

Израелска војска саопштила је да је извршила напад на Либан у знак одмазде, пренио је Ројтерс.

На снимку из Штуле на палтформи Икс (Твитер) види се да један војник провјерава
да ли је жив један непокретан и окрвављен човек у цивилу, додаје Ројтерс.

Ирански предсједник: Рат проширити уколико не престане израелска опсада Појаса Газе

Ирански предсједник Ебрахим Раиси упозорио је данас, у телефонском разговору са француским предсједником Емануелом Макроном, да ће се рат проширити уколико не престане израелска опсада Појаса Газе, објавили су ирански државни медији.

„Ситуација ће се закомпликовати... ако злочини ционистичког режима, укључујући убијање људи и блокаду Газе, не буду заустављени“, рекао је Раиси.

Палестинско Министарство здравља саопштило је вечерас да је број погинулих Палестинаца у Појасу Газе и на Западној обали повећан на 2.506, а број рањених на око 10.400 од почетка сукоба.

Копнена операција Израела у Гази може довести до геноцида

Копнена операција израелске војске у Појасу Газе могла би да доведе до геноцида, наводи се у заједничкој изјави Арапске лиге и Афричке уније.

„Копнена операција Израела ће, несумњиво, довести до великог броја цивилних жртава, укључујући жене и дјецу, што би могло да доведе до невиђеног геноцида“, наводи се у изјави усвојеној након састанка генералног секретара Арапске лиге Ахмеда Абула Гејта и предсједника Афричке комисије Мусе Факи Махамата.

Организације су захтјевале хитан прекид ватре у Појасу Газе и усаглашене међународне напоре за пружање хитне хуманитарне помоћи палестинском становништву. 

„Обе организације позивају Уједињене нације и међународну заједницу да заузму чврст став пре него што буде прекасно како би се зауставила катастрофа која се одвија пред нашим очима“, истиче се у саопштењу.

Арапска лига и Афричка унија истакли су да политичко рјешење засновано на концепту суживота двеју држава остаје једини гарант безбедности и мира.

Палестинско руководство позива међународну заједницу да интервенише како би спријечила планове Израела да исели Палестинце

Палестинско руководство позива међународну заједницу да интервенише како би спријечила планове Израела да исели Палестинце из Појаса Газе, изјавио је за Спутњик савјетник палестинског лидера Махмуд ел Хабаш.

„Палестинско руководство снажно одбацује планове Израела да расељава становништво из Појаса Газе. Ми ово класификујемо као ратни злочин и позивамо свијет да интервенише како би се ова трагедија зауставила и окончао рат до истребљења који Израел води у Појасу Газе“, рекао је саветник Махмуда Абаса.

Израел је у суботу ујутро захтјевао да се више од милион Палестинаца који живе у сјеверном делу Појаса Газе пресели на југ енклаве, што су одбиле власти које је поставио Хамас у том делу палестинских територија, као и палестинска влада у Западној обали. Израелска војска касније је саопштила да ће становници Појаса Газе ради своје безбедности моћи слободно да оду на југ појаса у року од још шест сати.

Лидери ЕУ усвојили су заједничку изјаву о ситуацији на Блиском истоку

Лидери ЕУ усвојили су заједничку изјаву о ситуацији на Блиском истоку, за коју је гласало свих 27 земаља. У изјави се осуђују дејства Хамаса и позива на ослобађање талаца. Такође се изјављује спремност да се настави са пружањем помоћи становницима Појаса Газе. У изјави је потврђено право Израела на одбрану, али је указано на потребу заштите свих цивила у складу са законом.

Оружане снаге Ирана неће ступити у борбу у случају да Израел покрене копнену операцију у Појасу Газе

Оружане снаге Ирана неће ступити у борбу у случају да Израел покрене копнену операцију у Појасу Газе, осим ако Тел Авив не нападне иранску територију, саопштила је за Спутњик стална мисија Ирана при УН.

„Иранске оружане снаге неће бити укључене под условом да се Израел не усуди да нападне Иран, његове интересе и грађане. (Палестински) фронт отпора може сам да се одбрани“, одговориле су дипломате на питање дописника агенције да ли Иран намјерава да се умјеша у ситуацију.

Ел Кедра: У многим болницама међу медицинским радницима има погинулих

Представник палестинског Министарства здравља, доктор Ашраф ел Кедра изјавио је за арапски Спутњик да у многим болницама међу медицинским радницима има погинулих, рањених и оних који су били принуђени да напусте своје домове. 

„Нема довољно особља. Због тога је упућен хитан сигнал за помоћ земљама широм свијета како би послале добровољне медицинске делегације љекара свих специјалности у болнице у Појасу Газе да спасу рањене“, истакао је лекар.

Високи израелски званичник потврдио је да је Израел данас обновио снабдевање водом Појаса Газе, након што је водовод био искључен након терористичког напада Хамаса прошле суботе.

Америчка администрација је добила информацију од Израела о обнављању водоснабдевања на југу Појаса Газе

Америчка администрација је добила информацију од Израела о обнављању водоснабдевања на југу Појаса Газе, саопштио је саветник за националну безбедност Бијеле куће Џејк Саливан за „Си-Ен-Ен“. Саливан је додао да Вашингтон намерава да координише напоре са својим израелским партнерима, као и са Египтом, Јорданом и УН, како би палестинским цивилима гарантовао приступ „основним потрепштинама“, као и њихову заштиту од израелског бомбардовања.

Израелска војска поново је покренула артиљеријске ударе по Либану

Из Либана је на израелску територију испаљено девет ракета. ПВО систем пресрео је пет ракета, израелска војска изводи напад на место лансирања ракета у Либану, наводи се у саопштењу војске.

Авиони нападају Појас Газе прије очекиване офанзиве

Генерал-мајор Томер Бар, начелник израелског ваздухопловства (ИАФ), изјавио је данас да борбени авиони и беспилотне летјелице "агресивно" нападају Појас Газе, како би отклонили што је могуће више пријетњи прије него што копнене снаге почну очекивану офанзиву.

-Припремамо арену за што ефикаснију операцију. Уклањање што већег броја пријетњи са земље и из ваздуха - рекао је Бар у разговору са новинарима, пренио је "Тајмс оф Израел".

Према његовим ријечима, ваздухопловне снаге ће агресивно урадити оно што је потребно, тако да, ако се донесе одлука о маневрисању, биће омогућен најбољи улазак на копно који ће трупама дати оперативну слободу дјеловања.

Ваздухопловне снаге ће радити раме уз раме са копненим снагама - додао је Бар.

Он је казао да је ИАФ фокусиран на борбе у Појасу Газе, али да је веома спреман за сваки развој догађаја који се може догодити и на сјеверу.

-Све јединице Ваздухопловства су распоређене у оквиру ратног стања да одговоре ватром и нападом по потреби - рекао је Бар, након што су терористички либански Хезболаха и савезничке палестинске фракције започеле нападе на сјеверну границу Израела.

Бар је рекао да су Израелци повријеђени, али да се боре. 

-Од тренутка када су почели инциденти на југу, ИДФ и унутар ње, Ваздухопловство, раде на отклањању сваке пријетње, како офанзивно тако и дефанзивно - нагласио је израелски генерал.

Бар је казао да се Ваздухопловство свакога дана побољшава. 

-Наставићемо да дјелујемо свом снагом до одлучујуће побједе - истакао је он

Израел обновио снабдијевање водом Појаса Газе

Високи израелски званичник потврдио је да је Израел данас обновио снабдијевање водом Појаса Газе, након што је водовод био искључен након терористичког напада Хамаса прошле суботе, пренио је "Тајмс оф Израел".

Ову одлуку је објавио и савјетник за националну безбједност Беле куће Џејк Саливен, који је рекао за CNN да су га израелске колеге обавијестиле о овом потезу прије један сат.

Амерички конгресмен рекао је за "Тајмс оф Израел" да је Американцима један израелски званичник указао на то да ће Јерусалим дозволити испоруку хране, воде и лијекова у Газу, након блокаде енклаве, док се спрема за копнену офанзиву са циљем да уништи милитантни Хамас.

Амерички конгресмен је појаснио да Израел није обећао да ће пустити струју и гориво у Газу, за које каже да не важе иста правила током оружаног конфликта.

Саливен је додао и да су САД фокусиране да се америчким држављанима обезбиједи сигуран пролаз из Газе до Египта.

Израелска војска је рекла да ће наставити да дозвољава становницима Газе да се евакуишу на југ енклаве, уочи најављене копнене офанзиве на Појас Газе.

Саливен је истакао и да се САД труде да што већи број цивила који напуштају Газу добију приступ води, храни, лековима и склоништима.

Саливен:Постоји ризик од ескалације сукоба Израела и Хамаса и укључивања Ирана

Савјетник за националну безбједност Беле куће Џејк Саливен упозорио је данас да постоји ризик од ескалације сукоба између Израела и Хамаса и укључивања Ирана у овај сукоб.

-Постоји ризик од ескалације овог сукоба, отварања другог фронта на сјеверу, и од укључивања Ирана -рекао је Саливен за CBS.

Он је истакао да је то ризик којег су САД свјесне од почетка сукоба.

Саливен је нагласио да је зато амерички предсједник Џозеф Бајден реаговао "тако брзо и одлучно" како би се премјестио амерички носач авион у источни дiо Средоземног мора и како би се пребацили авиони у Персијски залив.

Саливен је рекао да је Бајден жели да пошаље "врло јасну поруку одвраћања" свакој држави или актеру који би покушали да искористе ову ситуацију.

Он је додао да САД не могу да искључе могућност да би Иран могао да одлучи да се директно ангажује на неки начин.

-Морамо да се припремимо за све могуће непредвиђене ситуације - рекао је Саливен.

Прва ударна група са носачем авиона "УСС Џералд Р. Форд" стигла је раније ове недјеље до обала Израела, а сада је и ударна група предвођена носачем авиона "УСС Двајт Д. Ајзенхауер" кренула из базе Норфолк у америчкој савезној држави Вирџинији ка источном Медитерану, пренео је раније Си-Ен-Ен.

Хезболах: Размјена ватре на граници само окршаји, упозорење Израелу

Портпаролка Хезболаха Рана Сахили изјавила је да данашње повећање интензитета размјене ватре између Израела и либанске терористичке групе не указује на то да је Хезболах одлучио да у потпуности уђе у рат Хамаса и Израела.

-Борбе на граници су "само окршаји" и представљају "упозорење" - рекла је она, пренио је "Тајмс оф Израел".

Израелска војска прогласила је раније данас зону у близини од четири километра од границе са Либаном затвореном за јавност и додала да циљано омета GPS сервис у тој области, али и на јужном фронту са Газом, у склопу својих операција.

GPS ометања могу да утичу на функционисање апликација, навео је на друштвеној мрежи Икс (Твитер) портпарол израелске војске Данијел Хагари.

Израелска војска јутрос је наредила цивилима да се не приближавају на удаљеност мању од четири километра граници између Израела и Либана, која је на снази од 2000. године.

Наређење је уследило после напада либанске терористичке групе Хезболах и палестинских милитантних фракција на израелску територију.

Галан се заклиње да ће пронаћи и убити све до посљедњег терористе Хамаса

Израелски министар одбране Јоав Галан обећао је да ће рат против палестинских терористичких група у Појасу Газе бити "смртоносан" и да ће трајно промијенити ситуацију на југу Израела.

-Овдје се води рат синова свјетлости против синова таме - рекао је Галан на конференцији за новинаре из војне базе близу границе са Појасом Газе, позивајући се на чувени древни војни приручник откривен међу свицима са Мртвог мора, пренио је "Тајмс оф Израел".

Галан је казао да ће израелска војска "елиминисати организацију Хамас" јер је то култура која не прихвата израелско постојање овдје, то су људски дивљаци, звијери, који су убијали израелске војнике, дјецу и грађане.

-Доћи ћемо до свих тунела, стићи ћемо до свих оперативаца Хамаса и све док их не елиминишемо, нећемо завршити мисију - истакао је Галан.

Према његовим ријечима, то ће бити снажан, смртоносни и прецизан рат, који ће заувијек промијенити ситуацију.

Када је ријеч о 150-200 талаца које Хамас држи у Појасу Газе, Галан наводи да Израел улаже све напоре да их лоцира чак и ако је ситуација веома сложена.

Одржана први пут сједница проширене ванредне владе, Израел  поручио да ће срушити Хамас

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху сазвао је данас први пут сједницу проширене ванредне владе, рекавши да је испољено национално јединство послало поруку у земљи и иностранству док се земља спрема да "сруши Хамас" у Гази.

Састанак, одржан у војном штабу у Тел Авиву, почео је тако што су министри одржали минут ћутања у знак сјећања на 1.300 Израелаца убијених током Хамасовог напада изведеног 7. октобра, види се на снимку који је Нетанијахуова канцеларија објавила, пренео је Ројтерс.

Поздрављајући бившег опозиционог посланика Бенија Ганца, који се придружио влади заједно са неколико чланова његове странке прошле седмице, Нетанијаху је рекао да сви министри раде нон-стоп, уједињеним снагама. "Хамас је мислио да ćемо бити срушени. Ми смо ти који ћемо срушити Хамас", рекао је Нетанијаху и додао да показивање јединства "шаље јасну поруку нацији, непријатељу и свијету". 

Блинкен се сутра враћа у Израел

Амерички државни секретар Ентони Блинкен поново ће сутра посетити Израел и састати се са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом и другим израелским званичницима, саопштио је данас портпарол Стејт департмента Метју Милер.

Блинкен тренутно борави у Каиру у оквиру посјете Блиском истоку, након напада палестинске милитантне групе Хамас на Израел 7. октобра, преноси Си-Ен-Ен. Блинкен је посетио Израел у четвртак, а потом је боравио у Јордану, Катару, Бахреину, Саудијској Арабији и Уједињеним Арапским Емиратима.

Сирене за ваздушну опасност у Тел Авиву

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се данас у Тел Авиву и предграђима, преноси Тајмс оф Израел.

Протеклих неколико сати забележени су ракетни напади из Појаса Газе на градове на југу Израела, а ракете дугог домета последњи пут су лансиране касно синоћ. За сада нема информацијама о повређенима или материјалној штети, преноси Тајмс оф Израел.

Израелски званичник:Спријечићемо сценарио да Иран отвори други фронт из Сирије

Џошуа Зарка, шеф стратешких послова Министарства спољних послова Израела, изјавио је данас да је Израел одлучан да спречи сценарио према коме би Иран покушао да отвори други ратни фронт размијештањем оружја у или кроз Сирију. Реагујући на објаву на платформи Икс (Твитер), на којој је изнијет такав сценарио и наводе да су Израелци одлучни да спрече такав развој догађаја, Зарка је одговорио:

"Јесмо". Сирија је оптужила Израел да је извела нападе на аеродроме у Дамаску и Алепу прошле седмице. У јеку текућег рата у Појасу Газе и честих окршаја на граници са Либаном, главни портпарол израелске војске (ИДФ), контраадмирал Данијел Хагари, изјавио је да ће оружане снаге Израела дијеловати "било гдје на Блиском истоку", како би испуниле безбедносне циљеве Израела.

"Увијек гледамо око себе, по целом Блиском истоку. ИДФ ćе деловати било гдје на Блиском истоку како би испунила безбједносне циљеве Израела. Одлично смо припремљени за све арене", рекао Хагари, преноси Тајмс оф Израел.

Ухапшено 330 Палестинаца са листе тражених на Западној обали

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су данас да су њени припадници ухапсили 330 Палестинаца са листе тражених широм Западне обале, укључујући 190 повезаних са Хамасом, откако су пре седам дана почеле борбе на југу Израела.

Само синоћ ухапшена су 33 припадника Хамаса, навела је израелска војска, пренео је "Тајмс оф Израел".

Последњих дана било је неколико сукоба између ИДФ и Палестинаца на Западној обали и неколико покушаја терористичких напада, навела је израелска војска. Према подацима Министарства здравља Палестинске самоуправе, израелске снаге су од 7. октобра убиле најмање 55 Палестинаца на Западној обали.

Израелска војска: Не приближавајте се граници с Либаном

- Израелска војска јутрос је наредила цивилима да се не приближавају на удаљеност мању од четири километра граници између Израела и Либана, која је на снази од 2000. године.

"Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) наглашавају да је улазак у то подручје строго забрањен и тражи од јавности опрез и да се не улази у то подручје", наводи се у саопштењу војске, како преноси Тајмс оф Израел.

Становништву у зони до два километра од границе с Либаном наређено је да остану близу склоништа до даљег. То наређење уследило је после напада либанске терористичке групе Хезболах и палестинских милитантних фракција на израелску територију.

Израелска војска објавила је данас нови, трочасовни временски оквир за цивиле на северу Газе да крену према југу тог подручја. Војска је саопштила и да је убијен један палестински терориста у кибуцу Нир Ам на југу Израела, близу границе с Појасом Газе.

Према наводима ИДФ-а, наоружаног човека су идентификовали становници кибуца, после чега су тамо упућени тенкови и пешадија и у размени ватре он је убијен.

Нови рок: Цивили имају три сата да крену према југу Газе

Израелска војска објавила је данас нови, трочасовни временски оквир за цивиле на северу Газе да крену према југу тог подручја.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) навеле су у поруци становницима на северу Газе да је коридор за евакуацију отворен данас од 10 до 13 сати, пренио је "Тајмс оф Израел".

ИДФ су објавиле је да неће изводити никакве операције дуж руте током тог временског периода. Војска је навела да би становници требало да се преселе на југ Појаса Газе прије очекиване копнене операције.

"Будите увјерени, лидери Хамаса су веć осигурали своју безбедност и безбедност својих породица", навеле су ИДФ.

Израел: У ракетном нападу из Либана једна особа погинула, а три рањене

Једна особа је погинула, а три су рањене у ракетном нападу на израелско земљорадничко насеље Штула на граници са Либаном, саопштили су лекари локалне хитне помоћи.

У саопштењу се наводи да су лекари на месту детонације констатовали да је мушкарац у 40-им годинама погинуо и да су три мушкарца рањена, сва тројица такође у 40-им годинама, преноси Тајмс оф Израел. Израелска војска је саопштила да је извршен контраудар на Либан након напада на насеље Штула, пренео је раније Ројтерс.

Дан након што су из Либана испаљене минобацачке гранате на Израел, а из Сирије ракете, у граду Галилеји су рано јутрос активиране сирене због бојазни да би либанска, проиранска организација Хезболах могла да се укључи у сукоб Израела и палестинске милитантне групе Хамас.

Дипломатски извори:Иран ће морати да интервенише ако Израел почне копнену офанзи

Иран је упутио Израелу поруку да не жели даљу ескалацију у рату између Хамаса и Израела, али да ће морати да интервенише ако се израелска операција у Гази настави, навели су дипломатски извори за портал Аксиос.

Шеф иранске дипломатије Хосеин Амир-Абдолахијан састао се јуче у Бејруту са изаслаником УН за Блиски Исток Тором Венесландом, навела су два дипломатска извора за Аксиос. Како се наводи, Венесланд је позвао иранског министра спољних послова да помогне да се спријечи преливање конфликта између Израела и Хамаса на шири регион Блиског Истока, а ирански званичник је одговорио да Иран не жели да се конфликт претвори у регионални рат, као и да жели да помогне у ослобађању цивила које као таоце држи Хамас у Гази.

Он је, међутим, нагласио да Иран има своје црвене линије. Абдолахијан је додао да ако се израелска војна операција настави, а посебно ако Израел спроведе најављену копнену офанзиву у Гази, онда ће Иран морати да одговори, наводе извори.

Венесланд је позвао израелског саветника за националну безбедност Тзачија Ханегбија и друге званичнике и пренео им поруку Ирана, додају извори. Из кабинета израелског премијера су одбили да коментаришу ову вијест, а иранско министарство спољних послова за сада се није огласило. Шеф иранске дипломатије, који се раније састао са лидером Хезболаха Хасаном Насралом, рекао је на прес конференцији у Бејруту да Израел мора да, како је навео, "заустави злочине против цивила у Гази јер за неколико сати може бити прекасно".

"Ја знам какве сценарије је Хезболах припремио", казао је Абдолахијан и додао да ће сваки корак отпора донијети огроман потрес Израелу. Порука Ирана упућена Израелу преко УН долази док администрација америчког предсједника Џозефа Бајдена настоји да одврати Иран и Хезболах, који има подршку Либана, али и Ирана, од тога да се укључе у рат, наводи портал.

Палестинци настављају да напуштају Газу

Хиљаде Палестинаца наставља данас да бјежи из сјеверног дијела Газе уочи очекиване копнене офанзиве Израела, преноси Би-Би-Си. Портпарол Израелских одбрамбених снага /ИДФ/ Џонатан Конрикус рекао је да цивили морају да крену на југ из сјеверног дијела Газе између 10.00 и 13.00 часова по локалном времену.

Они би требали да користе руту која иде од Беит Хануна до Кан Јуниса, рекао је портпарол и додао да израелска војска неће гађати тај пут у наведеном временсом периоду. ИДФ је помјерио период за евакуацију у посљедњих неколико дана.

Првобитни рок од 24 часа, објављен у петак, истекао је јуче поподне. У то вријеме, Израел је одредио двије руте, а једна од њих је иста коју је војска поменула данас. Свјетска здравствена организација осудила је наредбу за евакуацију и наводи да би присилно премјештање пацијената из болнице у Гази била "смртна казна".

Конрикус је рекао на конференцији за новинаре да "Хамас активно спречава цивиле да напусте" сјеверну Газу и крену ка југу. Он је оптужио ову групу за "недостатак било какве вриједности за људски живот".

Израелска војска саопштила да је убијен још један командант Хамаса

Израелска војска саопштила је данас да је убила команданта палестинске милитантне групе Хамас који је предводио нападе на кибуце Нирим и Нир Оз протеклог викенда. Како је саопштено, убијен је Билал ал-Кедра, командант Хамасовог батаљона Кан Јунис, пренео је Тајмс оф Израел.

Он је убијен у ваздушном удару који је изведен захваљујући обавештајном раду агенције Шин Бет и Војног обавештајног директората.

"Током ваздушних удара изведених ноћас у Појасу Газе убијено је још неколико терориста из редова Хамаса и Исламског Џихада", саопштиле су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ).

ИДФ наводе да је током ноћи погођено више од 100 циљева, укључујући Хамасове командне центре, војне објекте, пунктове за извиђање и лансирање ракета, као и командне центре Исламског Џихада.

Министарство здравља: У Појасу Газе убијено 2.329, повријеђено 9.714 људи

Министарство здравља у Појасу Газе саопштило је јутрос да је само на том палестинском подручју погинуло 2.329 и рањено 9.714 људи, пренио је Ројтерс.

Према подацима истог министарства, само у протекла 24 сата око 300 људи је убијено, углавном жена и дјеце, а 800 је рањено у Појасу Газе, наводи CNN.

Израел је узвратио нападима на Газу и Западну обалу послије напада из ваздуха и са копна палестинске милитантне групе Хамас 7. октобра, у којима је убијено 1.300 Израелаца.

Страх за животе цивила и због пријетеће хуманитарне катастрофе све је већи у Појасу Газе, у тренутку док Израел, девети дан сукоба, најављује нову фазу рата с Хамасом, почетак опсежне копнене офанзиве.

Израел: Копнена операција у Гази почеће тек када се евакуишу цивили

Израел ће започети "значајне војне операције" у Гази тек када се увјери да су цивили отишли, изјавио је портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ).

-Овдје је важно да се фокусирамо на то да ћемо започети значајне војне операције тек када видимо да су цивили напустили то подручје. Заиста је важно да људи у Гази знају да смо били веома, веома великодушни с временом. Дали смо им довољно времена, више од 25 сати и сада је вријеме да становници Газе оду -рекао је портпарол војске Израела потпуковник Џонатан Конрикус, преноси CNN.

Више од половине од укупно два милиона становника Газе живи у сјеверном дијелу, из којег је Израел тражио евакуацију.

Многе породице, од којих су неке већ биле интерно расељене, сада су сатјеране на још мањи дио територије од око 220 квадратних километара.

Према Конрикусу, око појаса Газе су распоређене стотине хиљада припадника израелских резервних јединица које се спремају за различите мисије.

Он је рекао да је приоритет Израела спасавање талаца из Газе.

Додао је да Хамас има "разрађену мрежу тунела" у којима се највјероватније налазе и таоци, на разним локацијама.

-Изузетно је тешко за било коју модерну војску да се бори у тако густом урбаном подручју. Знамо да Хамас има разрађену мрежу тунела и за дефанзивне и за офанзивне сврхе, што ће сигурно повећати сложеност борби, али спремни смо за то - рекао је портпарол израелске војске.

Бајден разговарао са Нетанијахуом и Абасом

Амерички предсједник Џо Бајден је у телефонским разговорима са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом и  предсједником Палестинске управе Махмудом Абасом још једном изразио непоколебљиву подршку САД Израелу, као и потребу за хуманитарном помоћи палестинским цивилима, саопштено је из Беле куће.

-Предсједник Бајден је разговарао са премијером Нетанијахуом о америчкој координацији са Уједињеним нацијама, Египтом, Јорданом, Израелом и другима у региону како би се обезбедило да недужни цивили имају приступ води, храни и здравственој нези - наведено је у саопштењу.

Бајден је истакао да подржава све напоре да цивили буду заштићени.

Бајден је у суботу такође, први пут од избијања конфликта, разговарао са предсједником Палестинске управе Махмудом Абасом.

Како је саопштила Бијела кућа, у разговору је осудио Хамасов брутални напад на Израел и размотрио напоре САД да са партнерима у региону осигурају да хуманитарне залихе стигну до цивила у Гази.

Палестински лидер је Бајдена обавијестио о свом ангажману у региону и покушајима да Палестинцима, посебно у Гази, буде достављена хитно потребна хуманитарна помоћ.

Амерички предсједник је понудио Абасу пуну подршку у важним хуманитарним напорима, наводи се у саопштењу Бијеле куће.

Бајден је такође говорио о америчким напорима да у координацији са партнерима спријече преливање конфликта у региону.

У суботу је портпарол Стејт департмента саопштио је да је број америчких држављана убијених у нападу Хамаса на Израел прије седам дана порастао на 29.

Такође је саопштено да још није позната судбина најмање 15 Американаца.

Бајден, који је у петак разговарао са рођацима 14 Американаца за које се страхује да их је отео Хамас, поручио је да америчка администрација даје све од себе да обезбеди њихов повратак кући.

Ванредни састанак Европског савјета о рату Израела и Хамаса 17. октобра

Предсједник Европског савјета Шарл Мишел саопштио је да ће у уторак, 17. октобра, бити одржан ванредни видео-састанак лидера Европске уније током којег ће се разговарати о рату Израела и палестинске милитантне групе Хамас.

-Хамасови брутални терористички напади на Израел прошле суботе довели су до трагичног губитка преко хиљаду невиних израелских цивила. Таоци морају бити пуштени одмах и без икаквих предуслова. Нема оправдања за терор - наводи се у Мишеловом саопштењу.

Он је додао да је ЕУ у потпуности солидарна са израелским народом и жртвама терористичких напада и нагласио да Израел има право да се брани у складу са међународним правом.

Мишел је навео да се истовремено у Појасу Газе одвијају трагичне сцене "које су резултат опсаде и недостатка основних потрепштина у комбинацији са гранатирањем".

-Од највеће је важности да Европски савјет, у складу са уговорима и нашим вриједностима, усагласи  заједничку позицију и успостави јасан јединствени правац дјеловања који одражава сложеност ситуације - навео је Мишел.

Израел: Сирене за узбуну због ракетног напада огласиле се јутрос у Галилеји

Након мирне ноћи широм Израела, у раним јутарњим сатима огласиле су се сирене за узбуну због могућег ракетног напада на град Галилеју, преносе израелски медији.

Израелске одбрамбене снаге су саопштиле да су се сирене за узбуну на ракетни напад огласиле у заједници Сде Елиезер, на ширем подручју Галилеје, пошто је израелски систем ПВО систем  Гвоздена купола лансирао пројектил након детекције "сумњиве мете", наводи Тајмс оф Израел.

Сирене су активиране након више сати без узбуне, али у јеку широко распрострање бојазни да би либанска, шиитска, проиранска организација Хезболах могла да се укључи у сукоб Израела и Хамаса дан након што су из Либана испаљене минобацачке гранате, а из Сирије ракете.

Иран: Далекосежне посљедице ако се не зауставе израелски ратни злочини и геноцид

Иран је упозорио да би могло да дође до далекосежних посљедица ако одмах не буду заустављени, како је наведено, "ратни злочини и геноцид израелског апартхејда".

-Ако се ратни злочини и геноцид израелског апартхејда не зауставе одмах, ситуација би могла да измакне контроли и да доведе до далекосежних посљедица, што је одговорност Уједињених нација, Савјета безбједности и држава које га воде у ћорсокак - наводи се у објави сталне иранске мисије при Уједињеним нацијама на друштвеној мрежи Икс(Твитер).

Ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеи изјавио је раније да ће недавни напад Хамаса на Израел без преседана довести до "побједе Палестинаца", називајући рат који је у току "једним од симбола моћи ислама", пренијела је агенција ИРНА.

-Дио тренутних догађаја је показатељ невјероватне моћи ислама у Палестини и ако Бог да, покрет који је започео у Палестини ће кренути напријед и довешће до пуне побједе Палестинаца - навео је Хамнеи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана