Израелска војска добила „зелено свjетло“ да уђе у Појас Газе 

ГС/Агенције
Foto: Танјуг

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА -Сукоб израелске војске и Хамаса ушао је у 13. дан. Израелска војска саопштила је да је напала војне циљеве Хезболаха у пограничном подручју са Либаном.Политички лидер Хамаса на Западној обали, шеик Хасан Јусеф изразио је увјерење да би та милитантна група била спремна да ослободи неке таоце, ако би Израел пристао на 24-часовни прекид ватре.

Војне испоруке из Сједињених Америчких Држава у Израел иду на дневној бази

Војне испоруке из Сједињених Америчких Држава у Израел иду на дневној бази и укључују прецизно навођену муницију и артиљеријске гранате, саопштио је портпарол Пентагона Патрик Рајдер.

„Прве пошиљке војне помоћи, укључујући муницију, почеле су да стижу у Израел прошле недеље и настављају да пристижу свакодневно. Помоћ се састоји од средстава које је тражио Израел, укључујући прецизно навођену муницију као што је ЈДАМ, СДБ, артиљеријске гранате калибра 155 милиметара и друге категорије критичне војне опреме“, рекао је Рајдер на конференцији за медије.

Поново се огласиле сирене за ваздушну опасност у Тел Авиву и централном Израелу

Амерички разарач „Карни“ пресрео је у сјеверном делу Црвеног мора неколико дронова и три ракете које су испалили јеменски Хути, саопштио је портпарол Пентагона Патрик Рајдер.

„Не можемо са сигурношћу рећи да шта је била мета тих ракета и дронова, али су били лансирани из Јемена на сјевер, потенцијално ка метама у Израелу“, рекао је Рајдер на конференцији за новинаре.

Израелска војска добила је „зелено свjетло“ да уђе у Појас Газе 

Израелска војска добила је „зелено свjетло“ да уђе у Појас Газе „када год буде спремна“, изјавио је израелски министар економије Нир Баракат.

Како је навео, сада је на израелској војсци да одлучи када ће се то догодити.
Баракат је за „Еј-Би-Си њуз“ рекао да је уништење Хамаса главни циљ израелске војске, чак и ако то буде „потрајало годину дана“.

„Учинићемо све да ослободимо таоце, да их вратимо кући живе... Али, уништење Хамаса је први и најважнији задатак“, казао је Баракат.

Он је поручио и да ће Хамасови тунели испод Појаса Газе бити претворени у „највеће гробље на свијету“.

САД немају доказа да је Израел користио забрањену муницију са бијелим фосфором 

Сједињене Америчке Државе немају доказа да је Израел користио забрањену муницију са бијелим фосфором у Појасу Газе, изјавио је портпарол америчког Стејт департмента Метју Милер.

„Немам никакве доказе који би указивали да је то истина“, одговорио је Милер на питање да ли Израел користи забрањену муницију са белим фосфором.

Организација за људска права „Хуман Рајтс Воч“ саопштила је 13. октобра да је израелска војска приликом гранатирања Либана и Појаса Газе 10. и 11. октобра употребила муницију са бијелим фосфором, забрањену међународним конвенцијама. Раније је палестинско Министарство спољних послова саопштило да су израелске снаге употребиле бијели фосфор. Портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик изјавио је да није добио никакве извештаје преко УН о употреби муниције са бијелим фосфором од стране Израела.

Пентагон планира да пошаље у Израел десетине хиљада артиљеријских граната 

Пентагон планира да пошаље у Израел десетине хиљада артиљеријских граната калибра 155 милиметара, које су биле резервисане за Украјину, пишу амерички медији, позивајући се на израелске изворе.

Застава УН биће подигнута на прелазу Рафа, између Египта и Газе, како израелска војска не би изводила ваздушне нападе на том подручју, а у складу са споразумом између Израела и Египта о омогућавању да хуманитарна помоћ стигне до Газе.

Како је предвиђено, посматрачи из УН прегледаће камионе који превозе помоћ прије него што стигну у Газу.

Раније данас, Израел, САД и Египат формирали су трилатерални комитет за надгледање уласка хуманитарне помоћи у Појас Газе.

Хагари: Либански Хезболах сносити одговорност за нападе на сјевер Израела

Портпарол Израелских одбрамбених снага Данијел Хагари саопштио је да ће либански Хезболах сносити одговорност за нападе на сјевер Израела, укључујући и оне за које су одговорност преузеле палестинске групе.

Хагари је рекао да су недавни напади на сјевер Израела, за које је Хамас преузео одговорност, изведени уз одобрење Хезболаха, „као и сви други напади које су од избијања сукоба извели Палестинци из Либана“.

„Хезболах ће сносити посљедице за све те акције“, казао је он, пренео је „Тајмс оф Израел“.

Најмање 18 људи погинуло у нападу Израела на избјеглички камп Џабалија 

Најмање 18 људи погинуло је у нападу Израела на избеглички камп Џабалија, на северу Газе, саопштило је палестинско Министарство унутрашњих послова.

Бригаде Ел Касам гађају Тел Авив 

Ел Касам, војно крило Хамаса, саопштиле да гађају Тел Авив као одговор на израелске акције у палестинском избегличком кампу „Нур Шамс“ на Западној обали.

Сирене за ваздушну опасност огласиле се у Тел Авиву и централном Израелу

Према информацијама дописника Спутњика, амбасадор Израела у Анкари и дипломате су привремено напустили земљу из безбједносних разлога.

Више од 30 држава и три међународне организације потврдиле су учешће на самиту у Гази који ће бити одржан у суботу у Каиру, објавила је египатска телевизија.

Министарство здравља у Гази саопштило је да је упућен позив љекарима и медицинским сестрама у пензији да се добровољно врате на посао, објавила је ТВ „Палестина“.

 

Министарство спољних послова Израела евакуисаће особље из пет својих амбасада: у Египту, Јордану, Бахреину, Мароку и Туркменистану.

Такође, издат је налог особљу у 20 амбасада широм свијета да не напуштају своје домове.

Израел и Палестинци морају да се врате за преговарачки сто, неопходно је формирање палестинске државе у границама из 1967. године, изјавио је министар спољних послова Египта Самех Шукри.

„Нема алтернативе осим повратка за преговарачки сто и формирања палестинске државе у границама из 1967. године“, рекао је Шукри на конференцији за новинаре са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом у Каиру.

Шеф египатске дипломатије је истакао да се његова земља противи насилног премештања Палестинаца.

Амерички Стејт департмент објавио је упозорење за своје грађане широм света „због појачаних тензија на различитим локацијама широм света, потенцијала за терористичке нападе, демонстрација или насилних акција против америчких грађана и интереса“.

У упозорењу се америчким држављанима у иностранству савјетује да буду опрезни.

Нетанијаху: Побједићемо

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху изјавио је да је Израел на путу велике побједе.

„Побједићемо свом силом. Цио Израел је уз вас, и снажно ћемо ударити на наше непријатеље како бисмо побиједили“, поручио је Нетанијаху војницима распоређеним код Појаса Газе, пренели су израелски медији.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш позвао је на двонедељно хуманитарно примирје између Израелаца и Палестинаца.

Њемачко Министарство спољних послова позвало је своје грађане да напусте Либан. Њемачким држављанима препоручено је да напусте и Западну обалу.

„Ускоро ћете видjети унутрашњост Газе“

Израелски министар одбране поручио је пешадијским трупама да ће ускоро, како се изразио, „изнутра“ видети Појас Газе.

„Тренутно Газу гледате издалека, ускоро ћете је видети изнутра“, рекао је Галант, обраћајући се војницима распоређеним код Појаса Газе.
„Стићи ће таква наредба“, казао је Галант, пренео је „Тамс оф Израел“.

Заповедник Јужне команде израелске војске, генерал-мајор Јарон Финкелман изјавио је да очекује да ће очекивана копнена офанзива у Појасу Газе бити „дуга и интензивна“.

„Овај рат нам је наметнут, са окрутним непријатељем који нам је нанео велику штету. Али зауставили смо их... ударамо их жестоко“, рекао је Финкелман.

„Борбе ће се премjестити на њихову територију. Поразићемо их на њиховој територији. Биће тешко, дуго и интензивно“, рекао је Финкелман, обраћајући се војницима код Појаса Газе, пренио је „Тајмс оф Израел“.

Прве испоруке хуманитарне помоћи за Појас Газе највјероватније ће стићи сутра преко прелаза Рафа са Египтом, изјавио је генерални директор Свјетске здравствене организације (СЗО) Тедрос Аданом Гебрејесус.

„Наши камиони су натоварени и спремни. У контакту смо са египатским и палестинским удружењима Црвеног полумесеца како би се помоћ допремила чим се отвори прелаз Рафа, надамо се сутра“, рекао је он.

Хамасов портпарол за прелаз Рафа, Ваел Абу Омар, изјавио је да до овог поподнева никаква помоћ или опрема за поправку путева није ушла у Газу из Египта.

Бригаде „Ел Касам“, војно крило Хамаса, преузеле су одговорност за лансирање ракета са југа Либана на Израел.

Како се наводи, испаљено је 30 ракета на западни део Галилеје (сјевер Израела).

Палестинско Министарство здравља саопштило је да је у Појасу Газе погинуло више од 3.785 људи, а преко 12.000 рањено.

На Западној обали погинуле су 74, а 1.300 је рањено.

Галант преузео одговорност за неуспех у спречавању напада на југ Израела

Израелски министар одбране Јоав Галант изјавио је данас да преузима одговорност за неуспјех да се спријечи Хамасов напад на југ Израела изведен 7. октобра.        

"Ја сам одговоран за организовање одбране. Био сам одговоран за то у послједње двије недјеље, чак и у тешким инцидентима и одговоран сам да дођемо до побједе у бици", рекао је Галант новинарима близу границе са Газом, пренио је "Тајмс оф Израел".

Он је истакао да ће Израел бити "прецизан и убојит" и да ће наставити док не оконча мисију.

Палестинци: У нападима на Газу убијено 3.785 људи

Палестинско министарство здравља саопштило је данас да је у израелским нападима на Појас Газе убијено најмање 3.785 људи, док су повријеђене 12.493 особе.

Међу страдалима су и 1.524 детета и око 1.000 жена, рекао је портпарол министарства Ашраф ел Кудра, преноси Ројтерс.

Он је додао да су у Гази убијена и 44 здравствена радника.

"Нема залиха лијекова ни у једној болници у Гази", навео је Ел Кудра и позвао међународну заједницу да што прије испоручи хуманитарну помоћ тој палестинској енклави.

Лансиране ракете на Тел Авив из Појаса Газе

Из Појаса Газе лансиране су ракете у више области у Тел Авиву.

Сирене за узбуну огласиле су се у Рамат Гану, Кириат Ону, Ор Јехуди, Тел Авиву, Бнеи Браку и Гиват Шмуелу, пренео је "Тајмс оф Израел".

Израелска Хитна помоћ саопштила је да за сада нема извјештаја да је неко повријеђен.

Медији: Убијен шеф палестинских националних безбједносних снага

Шеф палестинских националних безбједносних снага у Појасу Газе, Џихад Мухеисен, убијен је у ваздушном нападу Израела, преноси Тајмс оф Израел позивајући се на палестинске медије.

Како наводи, Мухеисен је убијен у нападу на насеље Шеик Радван у Гази.

Израелске одбрамбене снаге за сада нису коментарисале ове наводе.

АП: Хамас вјероватно користио сjевернокорејско оружје у нападу на Израел

Припадници палестинске терористичке групе Хамас вјероватно су користили сјевернокорејско оружје током напада на Израел 7. октобра, показује видео снимак милитаната и оружја које је Израел заплијенио, упркос томе што Пјонгјанг пориче да наоружава ту милитантну групу.

Јужнокорејски званичници, два стручњака за сјевернокорејско оружје и анализа оружја које је Израел заплијенио на бојном пољу, а коју је спровео АП, указују да је Хамас користио севернокорејску ракетну гранату Ф-7, које се обично користи против оклопних возила.

Америчка агенција наводи да ти докази бацају светло на илегалне пошиљке сјевернокорејског оружја које Пјонгјанг шаље, упркос међународним санкцијама.

Бацачи граната на ракетни погон испаљују једну бојеву главу и могу се брзо напунити, а присуство Ф-7 документовано је у Сирији, Ираку, Либану и Појасу Газе, рекао је за АП стручњак за оружје Н. Р. Џензен-Џонс, који ради као директор консултантске куће Armament Research Services.

"Сјеверна Кореја је дуго подржавала палестинске милитантне групе, а сјевернокорејско оружје је раније документовано међу забрањеним залихама", рекао је Џензен-Џонс.

Он тврди да је Иран дао велику количину сјевернокорејског оружја милитантним групама и вјерује се да је то примарни начин на који су палестински милитанти дошли до тог оружја.

Хамас је објавио фотографије својих бораца са лансером са гранатом на ракетни погон, са препознатљивом црвеном пругом преко бојеве главе и другим елементима дизајна који одговарају Ф-7, рекао је виши истраживач из швајцарског независног пројекта Small Arms Survey Мет Шредер.

Пронађена тијела дјевојчице и баке које су отете из кибуца

 Израел је објавио да су пронађена тијела двоје несталих из кибуца Нир-Оз на југу Израела.

Породице 203 таоца обавијештене да њихове најмилије држи Хамас

Портпарол израелских одбрамбених снага (ИДФ)  контраадмирал Данијел Хагари изјавио је да је војска до сада обавијестила породице 203 таоца да њихове најмилије Хамас држи у Појасу Газе.

Хагари је навео да тај број није коначан, јер ИДФ стално истражује нове информације о Израелцима који се воде као нестали од напада Хамаса 7. октобра на југ Израела.

Хагари је истакао да су у појединим случајевима породице обавијештене да војска сумња да је веома вјероватно да њихове најмилије држи Хамас, док је у другим случајевима рекла да постоји умјерена или мала вјероватноћа, објавио је “Тајмс ов Израел”.

Хагари је такође рекао да је ИДФ такође искључио неке случајеве и обавијестио породице да њихови најмилији нису таоци Хамаса.

Војска у граничном подручју Газе тражи лешеве несталих Израелаца, а већ је пронашла нека тела, од којих многа тек треба да буду идентификована.

Русија послала у Египат 27 тона хуманитарне помоћи за Газу

Русија је послала 27 тона хуманитарне помоћи Појасу Газе, саопштило је данас руско Министарство за ванредне ситуације, које је у Египат послало авион са помоћи за Газу. “По упутствима руског предсједника и у име руске владе, авион Министарства за ванредне ситуације ће допремити хуманитарни товар народу у Појасу Газе”, наводи се у саопштењу.

Специјални лет авиона Иљушин-76 министарства одлетио је из Русије ка аеродрому Ел Ариш, преноси ТАСС.

Хамас: Удовица суоснивача Хамаса Џамила ел-Шанти убијена у израелском нападу

Удовица суоснивача Хамаса и прва жена која је изабрана у политички одбор те палестинске терористичке организације Џамила ел-Шанти убијена је у израелском ваздушном нападу, објавили су медији повезани с Хамасом у Гази.

Медији не наводе детаље о томе гдје се напад догодио, већ само да се десио у зору, пренио је “Тајмс ов Израел”.

Ел-Шанти је 2021. године постала прва жена изабрана у политички одбор Хамаса, што је највише тијело те организације за доношење одлука. Њен супруг Абдел Азиз ел-Рантиси убијен је 2004. године у израелском ваздушном нападу током Друге интифаде.

Сунак стигао у Тел Авив

Велика Британија подржава Израел, изјавио је данас британски премијер Риши Сунак по доласку у Тел Авив, наводећи да су напади Хамаса на југ Израела били, како је навео, “неописив, ужасан терористички чин”.

Сунак је рекао да се нада да ће његови састанци са премијером и предсједником Израела бити продуктивни састанци, пренио је “Гардијан”.

Сунак ће након посјете Тел Авиву посјетити земље региона, објавио је Ројтерс.

-Свака смрт цивила је трагедија. А превише живота је изгубљено послије Хамасовог ужасног терористичког акта- навео је Сунак у саопштењу пред посјету Израелу.

Сунак ће током посјете изразити саучешће због жртава у Израелу и Појасу Газе, што је резултат Хамасовог напада 7. октобра, навела је канцеларија британског премијера, који ће, како је саопштено, такође инсистирати на спречавању ескалације сукоба у региону. Сунак ће такође тражити да Египат што прије отвори коридор за допремање хуманитарне помоћи за Газу.

Британски министар спољних послова Џејмс Клеверли, који је био у Израелу прошле седмице, посјетиће Египат, Турску и Катар у наредна три дана да би разговарао о израелско-палестинском сукобу и тражио мировно рјешење, саопштила је његова канцеларија. Лондон наводи да су те три државе “од виталног значаја за међународне напоре да се подржи регионална стабилност, ослободе таоци и омогући хуманитарни приступ Гази”.

Израел: Настављени напади на Газу, уништене стотине терористичких положаја

Израелска војска (ИДФ) саопштила је данас да “наставља са континуираним нападима широм Појаса Газе”.

ИДФ је управо објавила информацију на Икс платформи (Твитер) да и данас непрестано врши нападе широм Појаса Газе, преноси Гардијан.

Војска је раније саопштила да је током ноћи ликвидирала шефа војног крила терористичке групе Комитет народног отпора Газе. Наведено је да су ратни авиони извели ваздушни напад на град Рафу, на југу Газе, након информација добијених од израелске обавјештајне агенције Шин Бет.

Убијен је Рафат Абу Хилал, један од вођа Комитета народног отпора Газе, треће по снази терористичке групе у овој области, послије Хамаса и палестинског Исламског џихада и “извјестан број” оперативаца који припадају Наџаба снагама Хамаса. Израелска војска тврди да је уништила стотине положаја Хамаса у посљедња 24 сата, укључујући мјеста за лансирање противтенковских ракета, тунеле, обавештајну инфраструктуру, оперативни штаб и друга командна мјеста.

Израелска државна телевизија: Војска завршила припреме за копнену операцију у Гази

Израелска државна телевизија КАН објавила је да је израелска војска завршила припреме за копнену операцију у Појасу Газе, јавља Анадолија.

Наведено је да већ три дана нема сукоба између израелске војске и палестинских група у пограничном подручју Газе.

Објављено је да су све радње, укључујући кретање и положај снага, показали да је израелска војска завршила припреме за улазак у Појас Газе, те да је копнена операција која ће се извести у Гази друга фаза рата “након чишћења јеврејских насеља од наоружаних Палестинаца”.

Грифитс: УН ће спровести сопствену истрагу о нападу на болницу у Гази

Уједињене нације ће спровести сопствену истрагу о нападу на болницу “Ал Ахли” у Појасу Газе, изјавио је подсекретар УН за хуманитарна питања и координатор за хитну помоћ Мартин Грифитс.

-УН ће сигурно спровести сопствену истрагу и то мора бити учињено веома брзо -, нагласио је Грифитс у сриједу за CNN.

Упитан да ли досадашњи докази које је Израел изнио у прилог тврдњи да није одговоран за напад на болницу значи да је случај завршен, Грифитс је рекао да за њега није.

-То није за мене није завршено јер нисам позван да судим о кршењу људских права и злочинима те врсте - рекао је он.

Грифитс је рекао да су УН спремне да пруже хуманитарну помоћ и позвао на обуставу ваздушних напада у областима гдје је потребан приступ.

Он је подсјетио и да међународно хуманитарно право забрањује ваздушне нападе на мјеста цивилних објеката, као и на цивилну инфраструктуру.

Ел-Сиси: Египат одбацује расељавање Палестинаца на Синај

Eгипатски предсједник Абдел Фатах ел-Сиси одбацио је могућност присилног расељавања Палестинаца на Синај, додајући да би сваки такав потез египатско полуострво претворио у базу за нападе на Израел.

Ел-Сиси је у сриједу, на заједничкој конференцији за новинаре у Каиру са њемачким канцеларом Олафом Шолцом,  рекао да ће египатски народ  “у милионима изаћи и протестовати ако буде позван да то учини против било каквог расељавања становника Газе на Синај”.

-Појас Газе је ефективно под контролом Израела и Палестинци би умјесто тога могли да буду пребачени у израелску пустињу Негев док се не обрачунају с милитантима - рекао је он.

Ел-Сиси је оцијенио да је оно што се сада дешава у Гази “покушај да се натјерају цивилни становници да узму избјеглице и мигрирају у Египат, што не треба прихватити”, преноси Ројтерс.

-Египат одбацује сваки покушај да се палестинско питање ријеши војним средствима или путем присилног расељавања Палестинаца са њихове земље, што би било на штету земаља региона - рекао је он.

Граница између египатског Синајског полуострва и појаса Газе је мјесто јединог прелаза са палестинске територије који није под контролом Израела.

Израелско бомбардовање и опсада Газе изазвали су бојазан да би његових 2,3 милиона становника могло бити присиљено да оде на Синај.

Израел: Убијен шеф војног крила терористичке групе Комитет народног отпора Газе

Израелска војска је саопштила да је током ноћи ликвидирала шефа војног крила терористичке групе Комитет народног отпора Газе. Војска је саопштила да су ратни авиони извели ваздушни напад на град Рафу, на југу Газе, након информација добијених од израелске обавештајне агенције Шин Бет.

Убијен је Рафат Абу Хилал, један од вођа Комитета народног отпора Газе, треће по снази терористичке групе у овој области, послије Хамаса и Палестинског исламског џихада, преноси Тајмс оф Израел. Израелска војска је навела и да је уништила стотине положаја Хамаса у посљедња 24 сата, укључујући мјеста за лансирање противтенковских ракета, тунеле, обавјештајну инфраструктуру, оперативни штаб и друга командна мјеста.

Тајмс оф Израел:САД траже од Израела да не покреће војну кампању против Хезболаха?

Администрација америчког предсједника Џоа Бајдена позивала је Израел да не покреће војну кампању против Хезболаха, јер званични Вашингтон ради на спречавању ширења актуелног рата изван Појаса Газе, тврде за Тајмс оф Израел два неименована званичника упозната с овим питањем.

Они су потврдиили да САД признају да Израел мора да одговори на појачане нападе Хезболаха на његове сјеверне границе. Међутим, поновљени напади либанске про-иранске, екстремистичке групе Хезболах и чињенице да Израел није предвидио напад Хамаса 7. октобра из Газе, довели су до интензивирања дискусија о томе да ли Израел да интензивира сукоб са Хезболахом ако намјерава да одржи предност.

САД су упозориле Израел да буде опрезан у својим војним одговорима на ватру Хезболаха, објашњавајући да би грешка израелске војске у Либану могла изазвати много већи рат, наводе званичници. Они кажу да ово питање изазива забринутост у САД које су и приватним и јавним каналима упозоравале Хезболах и Иран да не отварају рат на сјеверном фронту Израела. Предочавају да су званичници Бајденове администрације потврдили Израелу да ће се америчка војска придружити израелској уколико Хезболах покрене рат против Израела.

АП: У ваздушном нападу на Газу погођена кућа, погинуло седморо дјеце

У ваздушним нападима на Газу убијено је седморо мале дјеце, потврдили су за АП становници и љекари овог града на југу Појаса Газе.

Они су саопштили да је у нападу погођена кућа, у којој је погинуло седморо мале дјеце и још три члана породице Бакри.

Вијест се брзо проширила друштвеним мрежама, а језив призор тела мртве дјеце поређане једна поред друге на болничким носилима, уз још три мртва члана породице Бакри, изазвале су бијес у Гази и на Западној обали, наводи америчка агенција.

-Ово је масакр. Нека свијет види, ово су само дјеца - саопштио је директор Европске болнице у Гази у Кан Јунису др Јусеф Ал-Акад.

Локални љекари су такође потврдили да су деца убијена у нападу и саопштили да је страдање породице Бакри само један од многих таквих случајева током јучерашњег дана.

Израелска војска није коментарисала ове информације

Бајден: Египат ће у петак пустити хуманитарну помоћ за Газу

Амерички предсједник Џозеф Бајден изјавио је да би хуманитарна помоћ Појасу Газе преко Египта могла да буде пуштена већ у петак, јавио је Си-Ен-Ен.

Помоћ би могла да крене пошто је о томе постигнут договор с египатским предсједником Абделом Фатахом ал-Сисијем и премијером Израела Бењамином Нетанијахуом да се омогући помоћ палестинској енклави преко прелаза Рафа с Египтом.

Претходно је Бајден рекао да је његов египатски колега Ел-Сиси пристао да отвори гранични прелаз Рафа ка Појасу Газе, како би ушло 20 камиона са хуманитарном помоћи.

Како је саопштила Бијела кућа, Бајден и ел-Сиси су телефоном разговарали о координацији за испоруку хуманитарне помоћи Гази и механизмима за осигурање да се помоћ дистрибуира цивилном становништву.

Двојица лидера су се сагласила да блиско сарађују "на подстицању хитног и снажног међународног одговора на хуманитарни апел УН".

Они су се сагласили и око потребе очувања стабилности на Блиском истоку, спречавања ескалације сукоба и стварања услова за трајни, трајни мир у региону.

ИДФ поново гађале положаје Хезболаха у Либану

Израелска војска саопштила је да је напала војне циљеве Хезболаха у пограничном подручју са Либаном.

Међу циљевима је била и војна осматрачница са које је у сриједу испаљена вођена противтенковска ракета на град Рош Ханикра  на сјеверу Израела.

Јусеф: Хамас би пустио неке таоце ако Израел пристане на 24-сатно примирје

Политички лидер Хамаса на Западној обали, шеик Хасан Јусеф изразио је увјерење да би та милитантна група била спремна да ослободи неке таоце, ако би Израел пристао на 24-часовни прекид ватре.

-Хамас нема интереса да жене, дјецу и странце држи као таоце и вјероватно би био вољан да их ослободи уколико Израел пристане на прекид непријатељстава како би се омогућило да у Газу уђе хуманитарна помоћ - рекао је Јусеф у интервјуу за Глоб Мајл, преноси париски Монд.

Он је позвао међународну заједницу да преговара о прекиду ватре како би неки од талаца били безбједно ослобођени.

-Ми смо спремни. Нека буде тако. Али напади морају да престану - рекао је шеик Хасан Јусеф.

Лист наводи да није јасно у којој мјери је Јусеф, који је рекао да је био изненађен нападом Хамаса на Израел 7. октобра, говорио и у име наоружаног крила Хамаса, бригаде Из ад-Дин ал Касама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана