ИДФ уништио главну Хамасову судницу у Појасу Газе

ГС/Агенције
ИДФ уништио главну Хамасову судницу у Појасу Газе

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА - Четврти је дан борбе се воде у Појасу Газе, након седмодневног прекида ватре између израелске војске и припадника палестинског Хамаса. Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да њихове трупе дјелују у свим дијеловима енклаве.

ИДФ уништио главну Хамасову судницу у Појасу Газе

На видео снимцима који су се појавили на друштвеним мрежама види се како израелске одбрамбене снаге (ИДФ) уништавају главну Хамасову судницу у Појасу Газе, пренио је Тајмс оф Израел.

Раскошну зграду у централном дијелу Појаса Газе, познату као Палата правде, освојиле су израелске снаге прошлог мјесеца.

Нови снимак приказује како се зграда уништава у контролисаној експлозији.

Израел је на почетку офанзиве на Газу поручио да ће уништити Хамас, након смртоносног упада ове милитантне групе на југ Израела 7. октобра.

Портпарол Уницефа: Нико није безбједан на југу Газе, бомбе падају на 10 минута

Портпарол Уницефа Џејмс Елдер изјавио је да се нико не осјећа безбједно на југу Појаса Газе због тога што бомбе падају отприлике на сваких 10 минута и изразио озбиљну забринутост због израелске војне акције у тој области енклаве јер Палестинци немају где да оду.

Елдер је указао да се ужас који се догодио на сјеверу Газе сада понавља на југу и да бомбе падају сваких 10 минута, иако су Палестинци евакуисани у ту област са сјевера енклаве јер је израелска војска пружала увјеравања да ће ту бити безбедни, објавио је Би-Би-Си.

Елдер је рекао да су сада Палестинци на југу Газе изложени сталној опасности, а да су већ исцрпљени и уморни због тога што су неколико пута расељавани.                  

 Елдер је истакао да се ни он не осјећа сигурно, а да ни нико други не може да се осјећа безбједно на југу Појаса Газе јер ни болнице, ни склоништа нису сигурна мјеста.

Израелске снаге на Западној обали ухапсиле најмање 60 Палестинаца

Најмање 60 Палестинаца ухапшено је током ноћи на окупираној Западној обали током рација које су спровеле израелске снаге у градовима Калкилија, Јерихон, Џенин и Тулкарем, јавила је Ал Џазира.

Како се наводи, најмање 30 оклопних возила распоређено је у Џенину након рације у зору, јавила је телевизија.

Позивајући се на палестинску новинску агенцију Wafa, телевизија је пренијела да су израелски снајперисти распоређени на крововима кућа и других објеката и да извиђачки авион надлијеће изнад њих.

 Агенција је на платформи Икс објавила снимак за који каже да се на њему види како се дим извија у Џенину након што су израелске трупе гађане "експлозивним направама", пренио је Гардијан.

ђТензије су ескалирале на Западној обали, а више од 200 Палестинаца убиле су израелске снаге и насељеници након почетка сукоба Израела и Хамаса 7. октобра.

Израелске снаге потврдиле 200 ноћних ваздушних удара на циљеве Хамаса

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су данас да су током ноћи извеле ваздушне ударе на око 200 циљева Хамаса у Појасу Газе, наводећи да и израелске копнене снаге настављају са својим операцијама у овој палестинској енклави.

У саопштењу ИДФ наводи да је бригада Негев уништила Хамасову инфраструктуру унутар школе у ​​Беит Хануну на северу Газе, коју су оперативци Хамаса користили за нападе на израелске трупе, преноси Тајмс оф Израел.

Унутар школског комплекса, трупе су пронашле разно оружје и два улаза у тунеле од којих је на једном била постављена експлозивна направа.

ИДФ је саопштила да су израелске копнене снаге током ноћи уништавале возила која су превозила ракете и минобацаче за оперативце Хамаса, позиције за лансирање противтенковских ракета, групе Хамасових оперативаца и оближња складишта оружја.

У саопштењу се наводи и да је израелска морнарица такође извела нападе током ноћи, гађајући осматрачнице Хамаса и другу инфраструктуру дуж обале Газе.

Израел основао комисију за испитивање судбине неослобођених талаца

Док Израел кроз индиректне преговоре и спровођењем војних акција покушава да врати таоце који су у заточеништву палестинских милитаната, израелске власти неке од несталих проглашавају "мртвим у заточеништву", користећи ову формулацију која је смишљена да се породицама отетих пружи било какво окончање неизвјесности и ишчекивања.

Трочлана медицинска комисија је проучавала видео снимке напада Хамаса изведеног 7. октобра и доносила је закључке на основу знакова смртоносних повреда међу отетима и исказа свједока који су ослобођени током доскорашњег примирја, преноси Ројтерс.

-То може бити довољно да се утврди да ли је талац преживио или не, иако не постоји љекарска потвда о смрти неког од талаца које Хамас није ослободио - изјавила је Хагар Мизрахи, званичница министарства здравства који је на челу надлежне комисије.

У интервјуу за израелски Кан радио Мизрахијева је рекла да утврђивање смрти никада није лака ствар, "а још мање је у овој ситуацији у којој се налазимо". Израел тврди да је ликвидирао команданта Хамасовог батаљона Шати

Израел тврди да је у израелском ваздушном удару у недјељу "елиминисан" командант Хамасовог батаљона Шати, изјавио је портпарол Израелских одбрамбених снага Данијел Хагари на недјељној конференцији за новинаре.

Наводи се да је убијени командант био одговоран за извођење рација на израелску територију у нападу 7. октобра, рекао је Хагари, преноси CNN.

- Према обавјештајним подацима израелске војске (ИДФ) борбени авион ИДФ је погодио и убио Хаитама Куваџарија, команданта Хамасовог батаљона Шати. Под његовом командом, Хамасови терористи су извршили смртоносни напад на југ израелске територије 7. октобра - наводи се заједничком саопштењу ИДФ-а и Израелских безбједносних агенција које је услиједило након конференције за новинаре.

У саопштењу се такође наводи да је Куваџараи "командовао Хамасовим снагама које се боре против војника ИДФ у области Шати".

Премијер Катара са Блинкеном,истакао потребу за прекидом ватре на Блиском Истоку

Катарски премијер и министар спољних послова шеик Мохамед бин Абдулрахман Ал-Тани истакао је у разговору са државним секретаром САД Ентонијем Блинкеном потребу за деескалацијом и примирјем у Појасу Газе, јавила је државна новинска агенција те земље.

Катарски премијер је током разговора у недјељу још једном поново потврдио посвећеност Катара текућим напорима усмјереним на враћање мира у регион, преноси CNN.

Он је такође изразио забринутост да ће наставак сукоба у Појасу Газе након хуманитарне паузе отежати посредничке напоре и погоршати хуманитарну кризу.

Ал-Тани је навео да Катар осуђује све облике гађања цивила, посебно жена и дjеце, и истакао да су акције попут тих, укључујући политику колективног кажњавања, неприхватљиве у било којим околностима.

Он је затражио хитно отварање хуманитарних коридора како би било осигурано  безбједно достављање помоћи Палестинцима погођеним сукобом Израела и Хамаса.

Катар је прошлог мјесеца посредовао у договору Израела и Хамаса о привременом примирју које је истекло у петак ујутро.

ИДФ: Израелске снаге и Хамас воде борбе широм Појаса Газе

Израелске копнене снаге сукобљавале су се са борцима Хамаса широм Појаса Газе, саопштила је у израелска војска и пружила до сада најјаснију потврду да је почела планирана копнена офанзива на југу те палестинске енклаве препуном избјеглица.

Истовремено, палестинска милитантна група Хамас саопштила је да су се њени борци сукобили са израелским трупама на око два километра од града Кан Јуниса на југу Појаса Газе, преноси Ројтерс.

Становници тог града, другог по величини у Појасу Газе, од којих су се многи доселили да би побјегли од израелско-палестинског сукоба, потврдили су да се може чути тенковска паљба изражавајући бојазан од нове израелске копнене офанзиве.

Израелска војска је раније наредила људима да се евакуишу из неких дijелова града и приградских насеља, али није најављиван никакав нови копнени напад на југ палестинске енклаве.

-ИДФ (Израелске одбрамбене снаге) настављају да шире своје копнене операције против упоришта Хамаса у цijелој Гази. Наше снаге се директно суочавају са терористима и елиминишу их - изјавио је на конференцији за новинаре у Тел Авиву портпарол ИДФ контра-адмирал Даниел Хагари.

Рано јутрос медији под контролом Хамаса су пренijели да су према информацијама из хитних служби, три радника хитне помоћи погинула у израелском удару на сјеверни дiо града Газa.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана