Израелци упали у тајне Хамасове тунеле (ВИДЕО)

ГС
Foto: Принтскрин

ТЕЛ АВИВ – Израел је објавио да су његове снаге напале наоружане припаднике Хамаса унутар големе мреже тунела исламиста испод Газе, након што је премијер Бењамин Нетанијаху одбацио позиве на прекид борби како би се ублажила хуманитарна криза у палестинској енклави.

Тунели су кључни циљ за Израел док шири копнене операције унутар Газе како би уништио владајући покрет Хамас након његовог оружаног напада прије три седмице у којему је, према израелским властима, убијено више од 1400 људи.

"Током прошлог дана израелске одбрамбене снаге (ИДФ) погодиле су приближно 300 циљева, укључујући лансирне противтенковске и ракетне локације испод земље, као и војне комплексе унутар подземних тунела који припадају терористичкој организацији Хамас", објавио је ИДФ.

Милитанти су одговорили противтенковским пројектилима и ватром из митраљеза, додаје се. "Војници су убили терористе и усмјерили ваздушне снаге на нападе на мете и терористичку инфраструктуру у стварном времену", рекао је ИДФ.

Свједоци су рекли да су израелске снаге у понедјељак гађале главну цесту Газе која иде у смјеру сјевер-југ и напале град Газу из два смјера. Израел је рекао да су његове снаге ослободиле војникињу из заробљеништва Хамаса.

Вјерује се да су многи таоци у тунелима

Хамас, наоружана исламистичка група која управља Газом, досад је ослободила четири цивила од 239 талаца за које Израел каже да су заробљени 7. октобра. Вјерује се да су многи таоци у Хамасовој мрежи тунела.

Бригаде ал-Касама, оружано крило Хамаса, саопштиле су да су се милитанти рано у уторак сукобили с израелским снагама које су "напале јужну осовину Газе, (укључујући) митраљезима и гађали четири возила пројектилима ал-Јассин 105", локално произведеним противтенковским ракетама. Реутерс није могао потврдити извјештаје о борбама.

Здравствене власти у Гази кажу да је 8306 људи, укључујући 3457 малољетника, убијено у израелским нападима од 7. листопада. Функционери УН-а кажу да је више од 1,4 милиона цивилног становништва Газе од око 2,3 милиона остало без крова над главом, преноси Индекс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана