ИДФ: Убијен оперативац палестинске групе Исламски џихад

Танјуг
Foto: Taнјуг

ГАЗА - Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 96. дан.

Директорка организације Хјуман рајтс воч: Израел да се придржава одлуке Међународног суда правде у Хагу

Извршна директорка организације Хјуман рајтс воч (ХРВ) Тирана Хасан изјавила је да међународна заједница мора да осигура да се Израел придржава одлуке Међународног суда правде у Хагу и похвалила Јужну Африку због покретања поступка због наводног геноцида у Појасу Газе.

"Ако Израел не поштује мере или одлука суда, онда је на међународној заједници да осигура да се изврши притисак којим би Израел био охрабрен да заиста примени мере", рекла је Хасанова.

Она је додала да се од почетка рата између Израела и Хамаса 7. октобра дешавају "флагрантна кршења међународног хуманитарног права".

"Успјели смо да документујемо елементе једног злочина - злочина гладовања", навела је Хасанова.

Према њеним ријечима, израелске власти нису напустиле "метод изгладњивања" чак ни након објаве Хјуман рајтс воча.

Јужна Африка навела је данас на отварању рочишта пред Међународним судом правде у Хагу, а поводом тужбе те земље против Израела за наводни геноцид у Појасу Газе, да Израел подвргава палестински народ апартхејду и геноциду.

Јужна Африка тврди да је Израел прекршио члан два Конвенције Уједињених нација о геноциду из 1948. године, чинећи акте који потпадају под дефиницију геноцида.

Акције Израела показују образац систематичног понашања из којег се може закључити да је у питању геноцид, рекао је адвокат Високог суда Јужне Африке Адила Хасим и захтјевао хитну суспензију израелске војне кампање у Појасу Газе.

Израел ће изнијети свој одговор пред судом сутра.

Вођа Хута Абдел Малек: Одговорићемо на сваки евентуални амерички напад на нас

Вођа Хута Абдел Малек ел Хути изјавио је да ће одговорити на сваки евентуални амерички напад на ту групу.

Он је навео да ће одговор бити већи од недавног напада када су Хути беспилотним летелицама и пројектилима гађали амерички брод у Црвеном мору.

"Било какав амерички напад неће остати без одговора. Одговор ће бити већи од напада који је изведен са 20 дронова и више пројектила", рекао је Ел Хути.

Додао је да ће група наставити да гађа бродове повезане са Израелом.

Јеменски Хути, које подржава Иран, појачали су нападе на комерцијалне бродове у Црвеном мору у знак протеста против израелске офанзиве у Гази.

Више од 10 ракета испаљено је из Либана на Киријат Шмону и Маргалиот

Више од 10 ракета испаљено је из Либана на Киријат Шмону и Маргалиот, а три су оборили пресретачи Гвоздене куполе, саопштила је израелска војска.

Нема извештаја о повријеђенима.

Произраелске и пропалестинске организације одржале су протест испред зграде Међународног суда правде у Хагу

Произраелске и пропалестинске организације одржале су протест испред зграде Међународног суда правде у Хагу гдје је данас отворено рочиште поводом тужбе Јужне Африке против Израела за наводни геноцид у Појасу Газе.

Хиљаде присталица Израела пјевале су пјесме и носиле холандске и израелске заставе марширале су до зграде суда, а међу демонстрантима су били и рођаци киднапованих или убијених цивила у нападу Хамаса 7. октобра.

"Данас су изнијете апсурдне оптужбе против Израела за геноцид, док Хамас свакодневно чини злочине против човјечности", рекао је један од демонстраната Мајк Леви, чији је брат талац Хамаса.

Он је навео да су његов брат и остали таоци и даље у Гази, додавши да "о томе нико не прича".

Пропалестински демонстранти пратили су поступак на великом екрану, на мање од 100 метара од присталица Израела, палећи бакље у бојама палестинске заставе.

Демонстранткиња Нихал Есма Алмис рекла је да пружа подршку палестинском народу у народи "да ћа правда бити коначно задовољена", додавши да се у Гази дешава геноцид.

"Надам се трајном прекиду ватре", поручила је она.

Холандска полиција је све време стајала између две групе демонстраната и нису пријављени озбиљнији инциденти.

"Израел подвргава палестински народ апартхејду и геноциду"

Јужна Африка навела је на отварању рочишта пред Међународним судом правде у Хагу, а поводом тужбе те земље против Израела за наводни геноцид у Појасу Газе, да Израел подвргава палестински народ апартхејду и геноциду.

Јужна Африка тврди да је Израел прекршио члан два Конвенције Уједињених нација о геноциду из 1948. године, чинећи акте који потпадају под дефиницију геноцида.

Акције Израела показују образац систематичног понашања из којег се може закључити да је у питању геноцид, рекао је адвокат Високог суда Јужне Африке Адила Хасим и захтевао хитну суспензију израелске војне кампање у Појасу Газе.

Израел ће изнијети свој одговор пред судом сутра.

ИДФ: Убијен оперативац палестинске групе Исламски џихад

Израелска војска (ИДФ) саопштила је да је на сјеверу Западне обале убијен оперативац палестинске групе Исламски џихад.

"Резервисти елитне јединице Дувдеван и службеници граничне полиције, који су дјеловални у селу Џаба на сјеверу Западне обале, убили су траженог вишег оперативца палестинског Исламског џихада", навели су из ИДФ-а.

Додаје се да је у акцији заплијењено оружје из куће припадника Исламског џихада и других објеката у селу, као и да је један Палестинац ухапшен.

Израел: Јужноафричка Република "правна продужена рука Хамаса"

Израелско министарство спољних послова поручило је да је Јужноафричка Република "правна продужена рука Хамаса", након што је та земља представила случај пред Међународним судом правде у вези са тужбом против Израела за наводни геноцид у Појасу Газе.

"Јужноафричка Република, која функционише као правна продужена рука Хамаса, искривила је стварност у Гази. Игнорисала је чињеницу да су се терористи Хамаса инфилтрирали у Израел, гдје су убијали, погубили, масакрирали, силовали и киднаповали израелске држављане", навео је портпарол израелског министарства Лиор Хајат на мрежи Икс.

Додао је да та земља "настоји да дозволи Хамасу да се врати у Израел и почини ратне, злочине против човјечности, као и сексуалне злочине које су више пута починили 7. октобра".

"Представници Хамаса у суду, јужноафрички адвокати, игноришу чињеницу да Хамас користи цивилно становништво у Гази као живи штит и да делује из болница, школа, склоништа УН, џамија и цркава са намером да угрози животе становника Газе", навео је Хајат.

Борељ: Изјаве појединих чланова израелске владе о принудном измјештању цивила из Појаса Газе неприхватљиве 

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ поручио је да су изјаве појединих чланова израелске владе о принудном измјештању цивила из Појаса Газе неприхватљиве.

"Изјаве неких представника израелске владе о онемогућавању цивилима да живе у Гази и присиљавању цивила да оду одатле су узнемирујуће, контрапродуктивне и опасне", написао је Борељ на друштвеној мрежи Икс.

Додао је да цивили у Појасу Газе морају да буду заштићени.

"Инсинуације о принудном измјештању су потпуно неприхватљиве", навео је Борељ. 

Хамас: У израелским нападима на Газу досад убијено 23.469 Палестинаца

Најмање 23.469 Палестинаца страдало је у израелским нападима на Појас Газе од 7. октобра, саопштило је данас министарство здравља Хамаса.

Додаје се да су повријеђене још 59.604 особе, преноси Ројтерс.

Из Хамаса истичу да већину убијених чине жене и дјеца.

Израелци тврде да су убијени новинари Ал Џазире припадали терористичким групама

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) тврде, позивајући се на обавјештајне податке, да су двојица новинара Ал Џазире који су били на мети ваздушног напада у недјељу у Рафи на југу Газе, били чланови терористичких организација у Појасу Газе.

Напад је изведен након што су ИДФ саопштиле да су уочиле терористичког оперативца који је управљао дроном, а затим ударио у аутомобил у којем су се налазили.

Хамза Ваел Дахдух, син дописника Ал Џазире из Газе Ваела Дахдуха, и Мустафа Турија, сниматељ АФП-а који је такође радио за катарску телевизију, су погинули у нападу, преноси Тајмс оф Израел.

ИДФ тврди да обавјештајни подаци потврђују да су обојица чланови терористичких група са сједиштем у Гази и да су били „активно укључени у нападе на снаге ИДФ-а“.

У извјештају се наводи да документ који су војници у Гази пронашли идентификује Турију као припадника Хамасове градске бригаде Газе и замјеника команданта једног од батаљона.

Дахдух је, према ИДФ-у, припадник палестинског исламског џихада. 

У саопштењу се наводи да документи које су пронашле трупе у Гази откривају да је он служио у јединици за електронску технику Исламског џихада, а раније је био замјеник команданта у ракетним снагама батаљона Зејтун.

Израелске снаге су објавиле копију документа који показује да је Дахдух био члан јединице за електронску технику Исламског џихада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана