Израелци срушили скоро 40 одсто зграда унутар тампон зоне коју планирају у Гази

Танјуг
Foto: Taнјуг/AP

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА - Сукоб Израела и Хамаса траје 111 дана.

Израелци срушили скоро 40 одсто зграда унутар тампон зоне коју планирају у Гази

Израелска војска је срушила скоро 40 одсто зграда у Појасу Газе које се налазе на километар од границе са Израелом, показала је студија Хебрејског универзитета коју је пренио "Вол стрит џорнал".

Како наводи "Тајмс оф Израел", чини се да је то рушење дио плана Израела да створи тампон зону километар ширине унутар Појаса Газе.

У близини Кан Јуниса, на југу Појаса Газе, гдје је зона поред границе најгушће насељена, уништено је око 67 одсто зграда, показала је студија професора Адија Бен Нуна, заснована на анализи сателитских снимака.

Садашњи и бивши израелски званичници кажу за "Вол стрит џорнал" да би неке израђене структуре унутар планиране зоне, која ће варирати по ширини у зависности од различитих фактора, могле бити остављене на мјесту.

Катар "запрепашћен" наводним примједбама Нетанијахуа о посредничкој улози Дохе у рату у Гази

Катар је саопштио да је "запрепашћен" наводним примједбама израелског премијера Бењамина Нетанијахуа о посредничкој улози званичне Дохе у рату у Гази.

У снимку који је процурио у јавност израелски премијер Нетањаху је Катар назвао "проблематичном земљом", пренио је Ројтерс.

"Нисте ме видјели да се захваљујем Катару, јесте ли примијетили то? Зашто? Јер Катар, за мене, у суштини није различит од УН, од Црвеног крста, већ је на извјестан начин још проблематичнији. Међутим, спреман сам да користим било које посреднике који ми могу помоћи да таоце вратим кући", рекао је Нетанијаху током састанка са породицама талаца.

Тај снимак емитован је у уторак на вијестима израелске телевизије Канал 12.

"Згрожени смо наводним примједбама које нам приписује израелски премијер у разним медијским извјештајима о посредничкој улози Катара. Ако се утврди да су његове примједбе тачне, то значи да премијер Израела жели да омета и поткопава процес посредовања у интересу своје сопствене политичке каријере, умјесто да му приоритет буде спасавању невиних живота, укључујући и израелске таоце", изјавио је портпарол катарског министарства спољних послова, Мајед Ал Ансари.

У међувремену, након оштре реакције званичне Дохе, израелски министар финансија Безалел Смотрич називао је Катар "државом која подржава и финансира терор".

Смотрич је на свом Икс налогу (Твитер) објавио да је Доха "покровитељ Хамаса и у великој мјери одговорна за масакр израелских грађана који је Хамас починио 7. октобра".

"Поступање Запада је лицемјерно и засновано на неприкладним финансијским интересима. Запад може и требало би да употреби много јаче механизме и одмах спроведе ослобађање талаца. Једно је сигурно: Катар неће ни на који начин бити укључен у управљање Газом након рата", поручио Смотрич, преноси "Тајмс оф Израел".

О хитним мјерама против Израела одлучује 17 судија

Судије Међународног суда правде (МСП) ће сутра одлучити да ли ће одобрити хитне мjере против Израела, након оптужби Јужне Африке да операција израелске војске у Појасу Газе представља геноцид.

Врховни суд Уједињених нација саопштио је да ће веће од 17 судија донијети своју одлуку у 13:00 по средњоевропском врему.

Према претходно донијетој пресуди, МСП се 26. јануара неће бавити главним питањем геноцида, већ ће само размотрити могуће хитне мјере за Појас Газе, како би се спријечило да се конфликт погорша, док суд прегледа цијели предмет, што је процес који обично траје годинама.ж

Раније овог мјесеца, Јужна Африка је затражила од МСП-а да наредни хитну обуставу разорне израелске војне кампање у Гази, пише Ројтерс.

Јужну Африку је, у међувремену, на различите начине подржало 30 земаља и организација.

Израел је одбацио оптужбе о геноциду као "искривљене" и рекао да има право да се брани, као и да је циљао је милитанте Хамаса, не палестинске цивиле.

Блумберг: Хамас добија до 12 милиона долара мјесечно од добротворних организација

Палестинска милитантна група Хамас добија 8-12 милиона долара мјесечно од организација које наводно прикупљају хуманитарну помоћ за Газу, преноси Блумберг, позивајући се на неколико неименованих званичника у израелском Националном бироу за борбу против тероризма, као и на неименованог високог америчког званичника.

Израел и САД вјерују да организације које наводно прикупљају средства за цивиле у Гази заправо усмјеравају милионе долара Хамасу.

Званичници кажу да Хамас добија 8-12 милиона долара мјесечно, првенствено преко таквих група за помоћ, што му омогућава да избјегне међународне санкције, у чему има вишегодишње искуство.

Вашингтон је одлучан да стави тачку на овај феномен, наводи амерички званичник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана