Суд: Оправдано питање о геноциду над становницима Газе

ГС/Агенције
Суд: Оправдано питање о геноциду над становницима Газе

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА - Најмање 20 Палестинаца је убијено, а 150  рањено у израелском нападу док су чекали у реду за храну у Гази, саопштило је Министарство здравља у Појасу Газе које води Хамас. Међународни суд данас одлучује о хитним мјерама за Појас Газе.

Међународни суд правде (МСП) уважио је да размјере страдања цивилног становништва у Појасу Газе оправдавају постављање питања о геноциду, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

"Супротно многим очекивањима, одлука не захтијева од Израела да прекине непријатељства и повуче трупе из Појаса Газе. Међутим, суд је привремено прихватио да размјере страдања цивилног становништва Газе чине оправданим да се покрене питање о геноциду", саопштила је портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова.

Русија се нада да ће Савјет безбједности УН предузети кораке ка постизању примирја у Појасу Газе, додала је она.

Раније током дана, МСП је наредио Израелу да у Појасу Газе предузме све мјере да спријечи било каква дјела која потпадају под Конвенцију о спречавању и кажњавању злочина геноцида.

Нетанијаху: Наставићемо одбрану од хамаса по међународном праву

Израел ће наставити да се штити од палестинског покрета Хамас поштујући норме међународног права, изјавио је у израелски премијер Бењамин Нетанијаху.

"Посвећеност Израела међународном праву је непоколебљива. Наша света посвећеност да наставимо да бранимо нашу земљу и наш народ је подједнако непоколебљива", рекао је Нетанијаху.

Израелски премијер је нагласио да ће "Израел наставити да се брани од терористичке организације Хамас, која проводи геноцид".

"Наш рат се води против терориста Хамаса, а не против палестинског цивилног становништва", напоменуо је Нетанијаху коментаришући одлуку Међународног суда правде, који је раније током дана наложио је Израелу да у Појасу Газе предузме све мјере да спријечи било каква дјела која потпадају под Конвенцију о спречавању и кажњавању злочина геноцида.

Нетанијаху је додао да ће Израел наставити да пружа хуманитарну помоћ Појасу Газе и да ће учинити све да спасе животе цивила.

УНРВА отворила истрагу поводом наводне умјешаносту њених запослених у напад Хамаса на Израел

Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама (УНРВА) отворила је истрагу поводом наводне умешаносту више њених запослених у напад Хамаса на Израел 7. октобра, саопштио је генерални комесар Агенције Филипе Лазарини.

"Израелске власти су УН-у доставиле информације о наводној умешаности неколико запослених УНРВА у ужасним нападима на Израел 7. октобра", рекао је Лазарини. 

Ирански министар спољних послова позвао израелске власти да се суоче са правдом

Ирански министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахјан позвао је израелске власти да се суоче са правдом након што је МСП наредио Израелу да предузме мјере да спријечи акте геноцида у Гази.

"Данас, власти лажног израелског режима... морају одмах бити изведене пред лице правде због геноцида и ратних злочина без преседана над Палестинцима", навео је Амир Абдолахјан.

УН: Постоји ризик да хладно и кишно вријеме у Гази учини тај град "потпуно ненасељивим"

Канцеларија за људска права Уједињених нација саопштила је да постоји ризик да хладно и кишно време у Гази учини тај град "потпуно ненасељивим", пренео је Ројтерс.

"Такође смо веома забринути због утицаја кишног и хладног времена", рекао је Аџит Сунгај, шеф Канцеларије за људска права УН за палестинске територије.

Додао је да је то било потпуно предвидљиво за ово доба године, али да већина људи нема више одеће ни ћебад.

Фидан: Потребно моментално примирје у Гази

Турски министар спољних послова Хакан Фидан рекао је британском министру спољних послова Дејвиду Камерону да је потребно моментално примирје у Гази, изјавио је неименовани дипломатски извор из Турске.

Према ријечима истог извора, Фидан је нагласио да је за трајно примирје у израелско-палестинском сукобу потребно рјешење које предвиђа двије државе.

Извор наводи да је састанак Фидана и Камерона у Истанбулу трајао око 90 минута, те да су након тога услиједили разговори делегација двије земље.

Турски извор додаје да су званичници током састанка разговарали о рату у Гази, билатералним односима и ратификацији захтјева Шведске за учлањење у НАТО која се очекује од Турске.

Министарство здравља: Најмање 20 Палестинаца убијено, 150 рањено у реду за храну

Најмање 20 Палестинаца је убијено, а 150  рањено у израелском нападу док су чекали у реду за храну у Гази, саопштило је Министарство здравља у Појасу Газе које води Хамас.

Портпарол Министарства Ашраф ал-Кидра рекао је да ће се број мртвих вјероватно повећати пошто су десетине тешко рањених људи доведене у градску болницу Ал-Шифа, преноси Тајмс оф Израел.

Израелска војска је саопштила да испитује случај, али је поновила да не циља цивиле.

Од почетка сукоба Израела и палестинске милитантне групе Хамас 7. септембра у операцијама израелске војске погинуло је више од 25.700, а повређено око 63.000 Палестинаца у Појасу Газе.

Међународни суд правде данас одлучује о хитним мјерама против Израела

Судије Међународног суда правде (МСП) данас ће одлучити да ли ће одобрити хитне мјере против Израела, након оптужби Јужне Африке да операција израелске војске у Појасу Газе представља геноцид.

Врховни суд Уједињених нација саопштио је да ће веће од 17 судија донијети одлуку у 13 часова по средњеевропском времену.

Према претходно донијетој пресуди, МСП се 26. јануара неће бавити главним питањем геноцида, већ ће само размотрити могуће хитне мјере за Појас Газе, како би се спријечило да се конфликт погорша, док суд прегледа цијели предмет, што је процес који обично траје годинама.

Раније овог мјесеца, Јужна Африка је затражила од МСП-а да наредни хитну обуставу разорне израелске војне кампање у Гази.

Јужну Африку је, у међувремену, на различите начине подржало 30 земаља и организација.

Израел је одбацио оптужбе о геноциду и навео да има право да се брани, као и да је циљао је милитанте Хамаса, не палестинске цивиле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана