ИДФ: Грешком смо усмртили три израелска таоца у Гази

ГС/Агенције
ИДФ: Грешком смо усмртили три израелска таоца у Гази

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА - Сукоб Израела и Хамаса ушао е у 70. дан. Сукоби израелске војске и припадника Хамаса настављени су дуж цијелог Појаса Газе. Најжешће борбе се и даље воде на југу у Кан Јунису и на сјеверу Газе.

Кирби: Конфликт може да траје мјесецима

САД се слажу са процјеном Израела да би конфликт у Гази који је у току могао да потраје неколико мјесеци, саопштио је портпарол Савјета за националну безбједност Бијеле куће Џон Кирби.

-Слажемо се са Израелцима да би овај сукоб могао да траје мјесецима - рекао је Кирби на конференцији за новинаре.

Он је навео да је током састанака са израелским званичницима раније ове седмице амерички савјетник за националну безбједност Џејк Саливен говорио о значају преласка на нову, другачију фазу војне операције у Гази, која би подразумијевала усмјереније и прецизније ударе.

ИДФ: Грешком смо усмртили три израелска таоца у Гази

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су јутрос током битака на сјеверу Газе грешком усмртиле три израелска таоца.

Портпарол ИДФ-а Данијел Хагари навео је да су израелске трупе месту Шејаја погрешно идентификовале три израелска таоца као пријетњу, отвориле ватру на њих и усмртиле их, пренио је Тајмс оф Израел.

Хагари каже да ИДФ сноси одговорност за "трагични инцидент".

-Ово је област у којој су војници наишли на многе терористе, укључујући бомбаше самоубице -додаје он.

Портпарол ИДФ-а навео је како војска вјерује да су "то троје побјегли из заробљеништва Хамаса или да су их пустили терористи који су их држали заробљене".

У Појасу Газе откривено тијело још једног таоца

Специјалне снаге израелске војске откриле су у Појасу Газе ијтело Елије Толедано (28), коју је Хамас отео у нападу 7. октобра, јавља Ројтерс.

У саопштењу израелске војске наведено је да је су идентификацију тела извршили медицински званичници, војни рабини и форензичари.

Толедано је отета са музичког фестивала на отвореном у јужном Израелу, након чега су је припадници Хамаса одвели у Газу, гдје се тренутно, према процени, и даље налази више од 130 израелских талаца.

Током привременог прекида ватре између Израела и Хамаса, ова милитантна група ослободила је 105 цивила, укључујући 81 држављанина Израела, 23 Тајланђанина и једног Филипнца.

Израелске власти су неке од преосталих талаца прогласиле мртвим, додаје Ројтерс.

Израел појачао бомбардовање Појаса Газе

Израелски тенкови и авиони појачали су бомбардовање сjевера Појаса Газе, као и Кан Јуниса и Рафе на југу те палестинске енклаве, јавља Ројтерс, позивајући се на изјаве локалних становника, власти и медија.

Четири особе, укључујући двоје дjеце, погинуле су, а неколико је рањено у израелском ваздушном нападу на кућу у Кан Јунису рано јутрос, саопштили су палестински здравствени званичници.

Званична палестинска новинска агенција ВАФА саопштила је да су током ноћи у израелским ваздушним нападима на Кан Јунис и Рафу убијене или повређене десетине људи, преноси Ројтерс.

Један од удара погодио је стамбени блок у близини кувајтске болнице у Рафи, додала је ВАФА.

На видео снимцима начињеним рано јутрос из Израела могу се видети густи, црни облаци дима како се дижу у ваздух из јужног дијела Појаса Газе.

Ројтерс наводи да Израел напада дуж свих 40 километара границе са Појасом Газе, без знакова паузе.

Израел је покренуо своју војну кампању у Гази у знак одмазде због упада Хамаса, чији су борци су убили 1.200 Израелаца и заробили 240 талаца у прекограничном нападу 7. октобра.

С Остином у Израел путује и начелник Здруженог штаба оружаних снага САД

Начелник Здруженог штаба америчких оружаних снага, генерал Чарлс К. Браун, придружиће се министру одбране Лојду Остину на састанцима у Израелу у наредним данима, саопштио је Пентагон.

Биће то прво путовање овог генерала ваздухопловних снага САД на Блиски исток, откако је дошао на чело Здруженог штаба САД, саопштио је портпарол Пентагона Патрик Рајдер на конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

Остин ће у суботу отпутовати на Блиски исток, а посјетиће и  Катар и Бахреин.

Портпарол Хамаса: Тунели у Гази изграђени да могу да издрже упумпавање воде

Хамас је изградио своје тунеле у Појасу Газе тако да могу да издрже могуће покушаје упумпавања воде у њих, изјавио је портпарол те палестинске милитантне групе Осама Хамдан.

Он је на конференцији за новинаре у Бејруту, коментаришући раније извјештаје појединих медија да израелске снаге разматрају упумпавање воде у тунеле Хамаса у гази, рекао да су тунеле градили добро обучени инжењери који су разматрали све могуће нападе, укључујући и упумпавање воде, преноси CNN.

Поједини медији раније су пренијели да је Израел обавијестио САД да разматра да у неке од Хамасових тунела почне да упумпава морску воду, као дио борбе против те палестинске милитантне групе.

Одговарајући на питање о могућим новим разговорима о ослобађања израелских талаца које Хамас држу у Гази, Хамдан је рекао да неће бити преговора и повратка талаца све до потпуног прекида, како је навео, "агресије на Газу".

У Појасу Газе још налази више од 130 талаца, које је Хамас отео приликом напада 7. октобра на југ Израела.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана