Израелски напади широм Газе

ГС/Агенције
Израелски напади широм Газе

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА - Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 66. дан.Израелско ваздухопловство, навођено копненим трупама, убило је на десетине оперативаца Хамаса у Појасу Газе током протеклог дана, саопштио је ИДФ.

ДФ: Обуставити ширење фотографија разголићеих палестинских затвореника

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) упутиле су данас апел да се обустави објављивање фотографија разголићених Палестинца заточених у Појасу Газе.

На спорним фотографијама су палестински затвореници у доњем вешу, а апел је упућен након негодовања због понижавања фотографисаних Палестинаца и објављивања тих слика у локалним медијима, преноси Ал Џазира.

Савјетник за националну безбједност Цачи Ханегби изјавио је и интервјуу јавном емитеру Кан да ширење таквих слика “не служи ничему”, али је инсистирао да се осумњичени морају претресати како би се осигурало да не носе оружје или експлозив. Он је најавио да неће бити даље дистрибуције таквих фотографија.

Либан: Хезболах објавио број жртава у својим редовима од почетка сукоба у Гази

Либанска, про-иранска екстремистичка организација Хезболах објавила је данас имена своја два припадника убијена у најновијим нападима Израелских одбрамбених снага (ИДФ), наводећи да је укупан број погинулих припадника те милитантне организације порастао на 100 од почетка рата у Појасу Газе.

У тај биланс жртава су урачунати припадници Хезболаха погинули у нападима ИДФ у јужном Либану током пограничних сукоба, као и неколико убијених у Сирији, преноси Тајмс оф Израел. Израелски војни званичници процјењују да је ова цифра већа и тврде да Хезболах прикрива прави број погинулих у својим редовима.

Црвени полумјесец: Борбе се воде у близини болнице Ел Амал у Кан Јунису

Палестинско друштво Црвеног полумјесеца објавило је на друштвеним мрежама да се борбе воде у близини болнице Ел Амал у Кан Јунису, на југу појаса Газе.

-Данас у зору, окупациони авиони су извршили неколико насилних напада у близини болнице Ел Амал, а настављено је артиљеријско гранатирање центра града и сједишта те организације у којем је смештено 13.000 расељених - наводи се објави на платформи Икс (Твитеру).

ИДФ: За 24 сата убијене десетине милитаната Хамаса

Израелско ваздухопловство, навођено копненим трупама, убило је на десетине оперативаца Хамаса у Појасу Газе током протеклог дана, саопштио је ИДФ.

Како се истиче у саопштењу, војници на терену пронашле експлозивне направе и оружје у једној кући у Џабалији на северу Газе.

ИДФ тврди каже да је оружја било сакривено у врећама са логом Агенције УН-а палестинске избјеглице (UNRWA).

Наводи се да су војници такође пронашли камион пун ракета дугог домета у близини школе у том подручју.

CNN: Десетине Палестинаца погинуло, стотине рањено у израелским нападима широм Газе

Десетине палестинских цивила је убијено, а стотине рањено када су ваздушним нападима израелских снага у недјељу погођени стамбени објекти у јужној и централној Гази, али и избјеглички кампови, преноси CNN позивајући се на палестинску агенцију WAFA.

Како се наводи, око 45 цивила је убијено у избјегличком кампу Џабалија на сјеверу Газе, а неколико жртава је било и у избјегличком кампу ал-Нусеират у централном појасу Газе.

У ваздушним нападима израелске војске на Кан Јунис, на југу Појаса Газе, погођени су стамбени објекти, а због великог броја повријеђених био је повећан притисак на болнице, у којима нема довољно кревета, лекова и медицинског материјала, наводи CNN.

Саливен крајем седмице у посјети Израелу

Савјетник за националну безбједност Бијеле куће Џејк Саливен посјетиће Израел крајем недјеље, пошто Вашингтон одржава шатл дипломатију скоро на недјељном нивоу у циљу координације са Израелом у његовом рату против Хамаса, изјавили су за Тајмс оф Израел амерички и израелски званичници.

На врху Саливенове агенде биће залагање за повећање хуманитарне помоћи Гази, која је значајно опала откако је примирје између Израела и Хамаса пропало 1. децембра после седам дана, рекао је амерички званичник.

Израел инсистира да уско грло помоћи није његова грешка и да међународни актери не успијевају да испоруче износ помоћи који он одобрава, пренио је израелски портал.

С друге стране, УН и Египат наводе да израелско бомбардовање кочи напоре да се велике количине помоћи допреме у Газу.

Подједнако важно за Саливена биће истицање забринутости САД у вези са цивилним жртвама у Гази, казао је амерички званичник.

Израелски званичник који је потврдио Саливенову посјету, рекао је да Израел очекује да ће висока америчка делегација бити у посјети Израелу скоро сваке недјеље, јер је рат у Гази и даље на врху спољнополитичке агенде Вашингтона.

Наставак хитне сједнице Генералне скупштине УН о Гази 12. децембра

Хитна специјална сједница Генералне скупштине Уједињених нација о Гази биће настављена 12. децембра, саопштила је прес служба предсједника Генералне скупштине Дениса Френсиса.

Предсједник Френсис управо је обавijестио државе чланице да ће сазвати 45. пленарни састанак 10. хитне специјалне сједнице Генералне скупштине за уторак, 12. децембар 2023. године, саопштила је прес служба, пренио је ТАСС.

Ниједна држава нема право вета у Генералној скупштини УН.

Резолуције Генералне скупштине УН нису обавезујуће, али имају одређену политичку тежину.

Од 1950. године до данас хитне специјалне сједнице Генералне скупштине сазиване су само 10 пута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана