Израелски министар одбране: Креће нова фаза копнене операције

ГС/Агенције
Foto: Танјуг

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА - Сукоб израелске војске и Хамаса траје 41 дан. Израелски председник Исак Херцог изјавио је да Израел не може да остави "вакуум" у Појасу Газе и да ће израелске снаге морати да задрже снажно војно присуство у тој области. Палестина жели успостављање трајног прекида ватре у Појасу Газе и наставиће да тражи такав позив од Савјета безбједности УН, рекао је стални посматрач Палестине у УН Ријад Мансур.

Група за људска права: ИДФ пљачкао палестинске куће на Западној обали

ИДФ је синоћ извршио рацију на десетине домова у палестинском селу Ал-Мугхаир на централној Западној обали, оставивши многе од њих потпуно опљачкане, а чини се да је остављена и наљепница са натписом "Ја стојим уз Израел" на бар једној од њих, саопштила је група за људска права Јеш Дин, преноси Тајмс оф Израел.

ИДФ каже да су њени напади у сврху борбе против тероризма, али није одмах одговорила на упит у вези са понашањем трупа у овој конкретној операцији.

„Ријечи не могу да опишу понижење и фрустрацију ових мушкараца, жена и дјеце чији су домови били таргетирани", кажу из организације Јеш Дин.

Француска: Израелски насељеници на Западној обали спроводе „политику терора"

Француска је у четвртак осудила насиље израелских насељеника на Западној обали, назвавши га "политиком терора" која има за циљ расељавање Палестинаца и позвала израелске власти да заштите Палестинце од насиља, преноси Ројтерс.

Подаци УН показују да су се свакодневни напади на насељенике више него удвостручили од напада Хамаса на Израел 7. октобра и напада на палестинску енклаву Газу који је уследио.

„Што се тиче Западне обале, жељела бих да изразим најоштрију осуду Француске због насиља које су насељеници извршили над Палестинцима", рекла је портпаролка министарства спољних послова Ан-Клер Лежандр на конференцији за новинаре, уз оцјену да „насиље има јасан циљ - присилно расељавање Палестинаца и политику терора".

Амбасадор Израела при УН Гилад Ердан рекао је да ће следеће недеље у Њујорку одржати пројекцију језивих снимака прикупљених 7. октобра за изасланике УН.

Како се наводи, пројекција је планирана за понедељак, 20. новембар, а Ердан каже да је позвао званичнике УН и изасланике из целог света да присуствују пројекцији.

„Дошло је време да искривљене УН, које праве неморалне еквиваленције између Израела и Хамаса, својим очима виде због каквих варварских убистава брину и можда схвате колико су издале своју првобитну мисију", рекао је Ердан, преноси Тајмс оф Израел.

Бијела кућа: САД подржавају обавјештајне податке који показују да Хамас користи болницу Шифа

Портпарол Савјета за националну безбједност Бијеле куће Џон Кирби рекао је да су САД „још увек убјеђене у исправност ШњиховихЋ обавјештајних података" који су открили да су болницу Шифа користили Хамас и друге терористичке групе као командни и контролни центар, преноси Тајмс оф Израел.

Хамас преузео одговорност за напад на контролни пункт

Оружано крило палестинског Хамаса преузело је одговорност за данашњи напад на контролни пункт између Јерусалима и Витлејема, на окупираној Западној обали.

Израелска обавјештајна служба Шин Бет идентификовала је раније данас три мушкарца који су напали контролни пункт на Западној обали јужно од Јерусалима. 

Они су у нападу ранили шест особа, након чега су убијени, навео је Шин Бет и додао да је ријеч о припадницима Хамаса из Хеброна, пренео је "Тајмс оф Израел".

Двојица од тројице убијених идентификована су као Абед ел-Кадер Кавасме (26), син Абдалаха Кавасме, шефа Хамасовог војног крила у Хеброну, који је убијен 2003. године и Хасан Мамун Кафиша (28), члан Хамаса, чији је ујак био припадник Хамаса и протеран у Турску 2011. године.

Шин Бет је саопштио да још није завршио идентификацију трећег терористе, али палестински медији су га идентификовали као Насера Кавасмеа.

Лазарини: Намјерно се гуши хуманитарни рад УНРЊА у Гази због недостатка горива

Генерални комесар Агенције Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама на Блиском истоку (УНРЊА) Филипе Лазарини изразио је данас увјерење да се њен хуманитарни рад у Гази намерно "гуши", и упозорио да ће агенција можда морати у потпуности да суспендује свој рад због недостатка горива.

"Вјерујем да постоји намјеран покушај да се осујети наш рад и паралише рад", рекао је Лазарини новинарима у Женеви, оцјенивши "нечувеним" присиљавање хуманитарних организација да моле за гориво, пренео је Ројтерс.

Он је додао да је та агенција, која подржава више од 800.000 расељених лица у Гази, у опасности да суспендује рад у потпуности.

Израелске снаге заузеле су западни дио града Газе, изјавио је министар одбране Јоав Галант, наводећи да креће нова фаза копнене операције.

Директори хуманитарних агенција УН: Нећемо учествовати у унилатералним приједлозима за прављење безбједних зона у Гази

Директори неколико хуманитарних агенција Уједињених нација навели су у саопштењу да неће учествовати у било каквим унилатералним приједлозима о стварању безбједних зона у Појасу Газе, пренио је Ројтерс.

Додају да би такве мјере ризиковале наношење повреда цивилима и велики губитак живота у тренутним условима у енклави.

Саопштење су, између осталих, потписали шеф агенције за помоћ Уједињених нација Мартин Грифитс и генерални директор Свјетске здравствене организације Тедрос Аданом Гебрејезус.

У болници Шифа војска и даље тражи "Хамасову инфраструктуру"

ИДФ каже да елитне јединице и снаге 36. дивизије настављају да дјелују у комплексу болнице Шифа.

Како се наводи, операције у болници "фокусиране" су са специјалним снагама које се крећу од зграде до зграде и скенирају сваки спрат.

Иако у болници још има пацијената и особља, ИДФ каже да ради са "дискрецијом, стрпљењем и темељношћу".

ИДФ тврди да ниједан војник ни члан болничког особља до сада нису повријеђени.

Додаје се да се претрес врши на основу сазнања да у области комплекса има "много инфраструктуре Хамаса", која је добро скривена.

Све телекомуникационе везе у Појасу Газе су у прекиду, саопштиле су компаније „Палтел" и „Џавал".

Борељ у Израелу: Један хорор не оправдава други

Шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ допутовао је у посјету Израелу и апеловао на Израелце да не дозволе да их обузме гњев приликом одговора на Хамасов смртоносни напад од 7. октобра.

"Један хорор не оправдава други", нагласио је Борељ након што је са израелским министром спољних послова обишао кибуц Бери, једно од мјеста Хамасовог напада 7. октобра.

"Разумем ваш гнев, али не дозволлите да вас прогута. Мислим да је то нешто што најбољи пријатељи Израела могу да вам кажу", рекао је Борељ.

Раније је најављено да ће Борељ, као и предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, посетити Блиски исток.

Борељ ће разговарати и са представницима породица талаца које држи Хамас, а отићи ће и у Рамалу на разговор са палестинским предсједником Махмудом Абасом.

Шеф дипломатије Европске уније састаће се и са другим регионалним лидерима на Блиском истоку.

Трећи дан марша чланова породица несталих и заточених Израелаца

Чланови породица несталих и заточених у Појасу Газе шетају заједно са стотинама Израелаца трећег дана марша од Тел Авива до канцеларије премијера у Јерусалиму, до које планирају да стигну у суботу поподне.

За данас је планирано да посјете породицу Марћијано, чија је ћерка, која је била војник, убијена у заробљеништву Хамаса.

Представници породица Израелаца које је заточио Хамас траже од чланова владиног ратног кабинета да се састану са њима на путу.

"Пјешачимо 37 километара, а ратни кабинет није чак подигао ни телефонску слушалицу да закаже вријеме када ћемо да се састанемо. Замолили смо их да се нађу са нама. Ако ми можемо да идемо пјешке до њих, они могу да уђу у аутомобиле и дођу да разговарају са нама. Знамо да су заузети преговорима. Дођите и разговарајте са нама", рекла је мајка дјевојке коју Хамас држи у заточеништву.

Израелски амбасадор: Израел да преузме контролу над Газом на неодређени период

Амбасадор Израела у Сједињеним Америчким Државама Мајкл Херцог предложио је данас да Израел преузме контролу над Појасом Газе на “неодређени временски период”, реагујући на њемачки приједлог да контролу над том облашћу преузму Уједињене нације.

-Нисам сигуран да је модел Уједињених нација најбољи модел јер немамо добро искуство са снагама које имају мандат УН - рекао је Херцог за подкаст бриселског портала Политико.

Њемачка је раније изнијела идеју да би УН могле да преузму контролу над Газом након окончања сукоба Израела и палестинске милитантне групе Хамас, наводи се у документу у који је Политико имао увид.

Израелска војска бомбардовала кућу лидера Хамаса у Појасу Газе

Израелски авиони бомбардовали су током ноћи у Појасу Газе кућу лидера Хамаса Исмаила Ханије, преноси Тајмс оф Израел.

Израелске одбрамбене снаге кажу да је кућа лидера Хамаса коришћена као "терористичка инфраструктура" и, између осталог, као мјесто састанка високих званичника организације Хамас.

Војска је објавила видео-снимак који приказује ваздушни напад на кућу.

Хамас је раније саопштио да је ИДФ погодио двijе куће које припадају Ханији и његовој породици, али ово је први напад који је потврдила израелска војска.

Херцог: Не можемо да оставимо вакуум у Гази, задржаћемо снажно војно присуство

Израелски председник Исак Херцог изјавио је да Израел не може да остави "вакуум" у Појасу Газе и да ће израелске снаге морати да задрже снажно војно присуство у тој области.

Херцог је навео да израелска влада разматра многе идеје о томе како ће се управљати Газом по окончању сукоба са палестинском милитантном групом Хамас.

-Ако се повучемо, ко ће онда преузети ту област? Не можемо да оставимо вакуум. Нико неће жељети да Газа поново постане база терориста - рекао је израелски предсједник  у интервјуу за Фајненшел тајмс.

На питање о израелским војним активностима око болница у Гази, Херцог је нагласио да се оне изводе "на веома, веома опрезан начин" и да Израел жели да заштити цивиле.

Израелски предсједник је рекао да његова земља поштује своје савезнике и "веома пажљиво" слуша Вашингтон, међутим истакао је да "на крају дана имамо дужност да заштитимо наш народ".

Херцог је навео да је први приоритет Израела да ослободи око 240 талаца које Хамас држи у Појасу Газе.

Казао је да Израел ради на томе да омогући испоруку више хуманитарне помоћи у Појас Газе.

-Истина је да постоје области у Гази које су у веома тешкој ситуацији. То је зато што је то ратна зона, али ми се трудимо - рекао је Херцог.

Мансур о резолуцији СБ УН: Палестина жели трајни прекид ватре

Палестина жели успостављање трајног прекида ватре у Појасу Газе и наставиће да тражи такав позив од Савјета безбједности УН, рекао је стални посматрач Палестине у УН Ријад Мансур.

Он је оцијенио да је резолуција, која је синоћ усвојена у Савету безбједности, "мали корак у добром правцу".

- Она не позива на прекид ватре, али је корак у правом смијеру. Желимо трајни прекид ватре. И наставићемо да куцамо на врата Савјета безбједности - рекао је Мансур, преносе РИА Новости.

Претходно је Савјет безбhедности усвојио резолуцију коју је предложила Малта и којом се позива на хуманитарну паузу у Појасу Газе, али се не позива на прекид ватре или примирје.

Израелско Министарство спољних послова саопштило је након усвајања резолуције да хуманитарних пауза неће бити док не буду ослобођени таоци које држи Хамас.

Израелска војска: У копненој операцији до сада погинуло 50 војника

Број погинулих израелских војника од почетка копнене операције у Гази достигао је 50, преноси Тајмс оф Израел саопштење војске.

-Још два војника убијена су у борби против Хамасових терориста у сјеверном диелу Појаса Газе, чиме је број погинулих у израелској копненој операцији повећан на 50 - наведено је у саопштењу.

Хамас је 7. октобра извео ракетни напад на Израел из Појаса Газе, а потом су припадници те палестинске милитантне групе продрли у погранична подручја на југу Израела, гдје су отворили ватру и на војску и на цивиле и узели више од 200 талаца.

У Израелу је, према најновијим подацима, у том нападу погинуло око 1.200 људи, а више од 5.000 је повријеђено.

Као одговор, израелска војска је покренула операцију "Гвоздени мачеви" против Хамаса у Појасу Газе, у којој је, према посљедњим подацима, погинуло преко 11.000 људи, а више од 29.000 је повријеђено.

Хамас: Не искључујемо да је израелска војска донијела оружје у болницу

Високи званичник Хамаса Басем Наим рекао је да је снимак израелске војске на којем се наводно види пронађено оружје у болници Ал-Шифа у Гази "смијешан и безвриједан" и додао да Хамас не искључује да је израелска војска "донијела оружје и ставила га у комплекс Ал-Шифа".

Наим је синоћ рекао да је циљ Израела да „притисне“ болнице и медицинске центре и да расели становништво Газе и подсјетио да је 25 болница на тој територији сада ван функције због „бомбардовања, опсаде и уништавања“, преноси BBC.

Хамас је раније демантовао тврдње да ради из болнице.

BBC подсјећа да медији нису били присутни када је израелска војска наводно пронашла оружје у болници Ал-Шифа и наглашава да не може независно да потврди тврдње било које стране.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) објавиле су у сриједу наводне доказе о Хамасовом оружју пронађеном у болници Ал Шифа током претреса спроведног у том медицинском центру - слике и видео записе на којима се могу видјети неколико јуришних пушака, гранате и друга војна опрема.

Како тврде, током претреса у једном од болничких одјељења, војници су пронашли просторију у којој се налазе јединствена технолошка средства, борбена опрема и војна опрема коју користи Хамас.

Породице талаца у Гази критиковали Кабинет безбједности јер је одбио састанак

Породице израелских талаца које припадници Хамаса држе у Гази оштро су критиковали данас чланове Кабинета безбједности и навели  да су тражили да се састану са њима, али да они то нису прихватили.

Навели су да не знају шта су захтјеви Израела у преговорима о ослобађању талаца, пренио је израелски лист "Харец".

Породице, које већ два дана марширају на путу ка кабинету израелског премијера Бењамина Нетанијахуа у Јерусалиму, прошле су данас од Бер Јакова, града у централном дијелу Израела, ка југу до кибуца Гезер.

Породице ће сутра отићи у породичну кућу војника Ное Марцијана у Модину, чија је смрт објављена јуче.

На крају дана се очекује да стигну до Латрона, који је 32 километра удаљен од Јерусалима.

Породице Израелаца које Хамас држи као таоце у Појасу Газе, заједно са људима који их подржавају, кренуле су јуче из Тел Авива у петодневни протестни марш ка Јерусалиму, уз позиве на ослобађање талаца.

Демонстранти ће у Јерусалиму од Нетанијахуа затражити слободу својих најмилијих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана