Израел усвојио закон о опозиву,опозиција критикује као лични закон Нетањахуа

Танјуг
Израел усвојио закон о опозиву,опозиција критикује као лични закон Нетањахуа

ТЕЛ АВИВ- Израелски парламент је јутрос усвојио закон којим се ограничавају околности у којима се премијер може сменити, а критичари одлуке виде то као додатну мјеру заштите актуелног шефа владе Бењамина Нетанијахуа од било каквих последица због његових суђења за корупцију, преноси АП.

Закон о опозиву, који спречава правног савјетника Кнесета да прогласи актуелног премијера неспособним за обављање функције, усвојен је рани јутрос са 61 гласом "за" и 47 "против".

Ратификација закона наишла је на широке критике од стране лидера различитих опозиционих партија.

„Попут лопова у ноћи, владајућа коалиција је сада донијела сраман и корумпиран лични закон. Грађани Израела треба да знају, непосредно прије празника, док трошкови живота вртоглаво расту, да Нетанијаху поново брине само о себи“, написао је опозициони лидер Јаир Лапид на Твитеру.

Кнесет је одобрио закон према којем се премијери могу сматрати неподобним за функцију, и на тај начин су приморани да се повуку, било ако их парламент или три четвртине министара у кабинету тако прогласе из физичких или психичких разлога.

Према нестраначком Институту за демократију Израела, ранији закон је доводио Нетанијахуа у ситуацију да државни тужилац може да се изјасни о његовој неподобности за функцију, уколико примијети да премијер покушава да опструира своја три судска поступка, што усвојени пропис искључује.

Нетанијаху негира све оптужбе против њега и сматра да су суђења исполитизовани покушај како би га приморали да оде са функције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана