​​​​​​​Израел прогласио хуманитарни прекид ватре у централном дијелу Појаса Газе

ГС/Агенције
​​​​​​​Израел прогласио хуманитарни прекид ватре у централном дијелу Појаса Газе

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 80. дан. Министарство здравља у Гази наводи да је најмање 70 Палестинаца погинуло током израелских напада на избкеглички камп у Магази, у централном дијелу Појаса Газе.

Хамас: Нема преговора док се не прекину напади на Газу

Палестински покрет Хамас неће учествовати у преговорима о ослобађању талаца док Израел не прекине војне активности у Гази, јавио је израелски лист “Једиот ахронот”, позивајући се на шефа Хамасове службе са спољне односе Алија Бараку.

Барака је изјавио да је изнесено неколико приједлога у вези са ослобађањем талаца, али да је став опозиције јасан да је неопходно да се прво прекине оно што је назвао “израелском агресијом у Гази”.

-Хамас је одбио све приједлоге о примирју у посљедњих седмицу или двије и став свих фракција отпора је јединствен у вези са овим питањем: агресија мора престати, прелази морају да се отворе и морају се извући рањеници - рекао је Барака.

Тензије на Блиском истоку ескалирале су 7. октобра након што су милитанти Хамаса извршили изненадни упад на израелску територију из Појаса Газе, убијали мјештане пограничних насеља и узели таоце. Израел је узвратио нападима на палестинску енклаву, као и на поједине дијелове Либана и Сирије, подсјећа ТАСС.

Израелска војска оптужила је 1. децембра Хамас да је прекршио примирје које је ступило на снагу 24. новембра и наставила војне операције у Гази.

Палестински званичници: 70 мртвих у израелском нападу на камп у Гази

Најмање 70 људи погинуло је у израелском нападу на избеглички камп Магази источно од Деир ал Балаха у централном Појасу Газе, саопштили су палестински здравствени званичници.

Портпарол Министарства здравља у Гази Ашраф ал-Кидра рекао је да ће број погинулих вјероватно порасти, пренио је АП.

Америчка агенција додаје и да је број израелских војника који су током викенда погинули у борбама у Појасу Газе повећан на 15.

 

Израел прогласио хуманитарни прекид ватре у централном дијелу Појаса Газе


Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) прогласиле су данас четворочасовни хуманитарни прекид ватре у централном дијелу Појаса Газе, како би локалном становништву дале паузу од борби и омогућиле хуманитарни предах, извијестила је канцеларија за координација владиних активности на палестинским територијама (ЦОГАТ).
    
"ИДФ спроводе тактичке паузе у хуманитарне сврхе како би се цивилима у Појасу Газе омогућило да попуне залихе хране и воде. Данас, 25. децембра, пауза је проглашена у А-Схеик Мухамад ал-Јамани Вест и Деир ал-Балаху у периоду од 10.00 до 14.00 часова по локалном времену", наводи се у саопштењу ИДФ на платформи Икс (Твитер), преноси ТАС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана