Израел продаје противтенковске пројектиле Грчкој за 400 милиона долара

Танјуг
Израел продаје противтенковске пројектиле Грчкој за 400 милиона долара

ТЕЛ АВИВ - Израел је са Грчком потписао уговор вредан 400 милиона долара о продаји противтенковских пројектила типа "спајк", које је произвела израелска војно-технолошка компанија Рафаел, саопштило је данас израелско министарство одбране.

"Овај пројекат је део низа споразума између Израела и Грчке, и даље наглашава јако партнерство између наших земаља и наших војних естаблишмента", навео је министар одбране Израела Јоав Галант, пренео је Ројтерс.

Он је рекао да су те две земље заједнички посвећене осигуравању регионалне стабилности.

"Спајк" је навођена антитенковска ракета коју користе бројне земље ЕУ и НАТО. "Пројектили 'спајк' ће ојачати грчке војне капацитете, а очекујемо продубљење даље стратешке сарадње у блиској будућности", рекао је директор Рафаела Јоав Хар-Евен.

Прошле недеље, Израел и Рафаел су саопштили да ће обезбедити Финској напредни противваздушни систем 'Давид Слинг', након што је та нордијска земља званично ушла у Северноатланску алијансу 4. априла.

Финска ће добити одбрамбене системе способне да пресретну балистичке и крстареће ракете, а то ће платити 316 милиона евра.

Међутим, Хелсинки ће морати да сачекати одобрење Сједињених држава, које су биле укључене у развој тог система. Финска је саопштила да ће договор са Израелом значајно појачати њене способности, док је Израел то назвао "квантним скоком" у одбрамбеној сарадњи између земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана