Гутереш: Истински мир само уз признавање двије државе

ГС/Агенције
Foto: Танјуг/АП

Петнаести дан сукоба израелске војске и Хамаса. Израелска војска саопштава да је током ноћи извела велики број напада на положаје Хезболаха. Израелски премијер Бењамин Нетањаху обећао је да ће се "борити до побједе" у Гази и наговијестио да нема паузе у бомбардовању нити у припремама за очекивану израелску војну инвазију на енклаву након што је Хамас ослободио двоје америчких талаца. Свjетска здравствена органнизација наводи да су извјештаји о наредбама за евакуацију болнице из Газе "узнемирујући", истичући да немогуће да је пренатрпане болнице безбиједно евакуишу пацијенте.

Самит у Каиру: Арапски лидери осудили двонедјељно израелско бомбардовање Газе

Арапски лидери осудили су на данашњем самиту у Каиру двонедјељно израелско бомбардовање Појаса Газе, упутивши захтјев да се обнове напори за постизање мировног рјешења на Блиском истоку и оконча вишедеценијски циклус насиља између Израелаца и Палестинаца.

Предсједник палестинске самоуправе Махмуд Абас поручио је да Палестинци неће бити расељени или отјерани са своје земље.

"Израелско руководство мора једном за свагда да схвати да Израел никада не може напредовати ако је као држава утемељен на неправди. Наша порука Израелцима је да желимо будућност мира и безбједности и за њих и за Палестинце. Нећемо отићи, нећемо отићи", рекао је Абас на самиту, преноси Ројтерс. 

Јордански краљ Абдулах је осудио оно што је назвао "глобални мук" о израелским нападима на Појас Газе и равнодушан приступ израелско-палестинском спору.

"Порука коју арапски свијет чује је да су животи Палестинаца мање важни од израелских", рекао је јордански суверен и додао да су Јорданци огорчени и ожалошћени актима насиља над невиним цивилима у Појасу Газе, на Западној обали и у Израелу.

Самиту у Каиру не присуствују њемачки канцелар Олаф Шолц и британски премијер Риши Сунак, а званични Париз се није оглашавао о доласку француског предсједника Емануела Макрона.

Један високи званичник ЕУ рекао је у петак да је било дискусија о заједничкој декларацији након самита, али потврдио је и да још увијек постоје "разлике" због чега је мало вјероватно да ће бити усвојен такав документ иако су се и европске земље залагале да се усвоји јединствен приступ кризи уз осуду напада Хамаса.

Како је раније пренијела британска агенција, учесници самита у Каиру нису сагасни око питања позива на прекид ватре, помињања напада Хамаса 7. октобра и права јеврејске државе да се брани.

Одсуство високих званичника САД, главног савезника Израела и други утицајних западних лидера смањило је очекивања о брзим ефектима самита у престоници Египта.

У Гази од 7. октобра погинуло 4.385, повријеђена 13.651 особа

Број погинулих у Гази порастао је на 4.385, док је 13.651 особа повријеђена, од ескалације сукоба између Хамаса и Израела 7. октобра, саопштило је палестинско Министарство здравља.

Међу погинулима је 1.756 дјеце и 976 жена, додало је Министарство здравља, пренио је Ројтерс.

Гутереш: Напад Хамаса не оправдава "колективно кажњавање" становника Газе

Генерални секретар Уједињених нација (УН) Антонио Гутереш изјавио је на данашњем мировном самиту у Каиру да осуђује напад Хамаса на Израел, упозоривши да тај акт насиља не оправдава "колективно кажњавање" становника Појаса Газе које спроводи Израел.

Гутереш је позивао да се заштите цивили од израелских удара и да се поштеди цивилна инфраструктура, укључујуц́и болнице, школе и просторије УН, преноси Ројтерс.

Он је указао на "шири контекст" рата, рекавши да је рjешење за израелско-палестински сукоб и "једини реални основ за истински мир и стабилност" у признавању двије државе.

"Израелци морају да виде да се остварују њихове легитимне безбједносне потребе, а Палестинци морају да виде да се остварују њихове легитимне тежње за независном државом", поручио је Гутереш рекавши да УН раде даноноћно са свим странама како би осигурале одрживу испоруку хуманитарне помоћи у Појас Газе и након данашњег преласка првог конвоја од двадесет камиона.

Абас: Остајемо на својој земљи

Палестински предсједник Махмуд Абас упозорио је данас на покушаје насилног расељавања Палестинаца изван граница Појаса Газе и рекао да ће они остати на својој земљи.

"Упозоравамо на покушаје расељавања нашег народа из Газе изван њених граница. Нећемо отићи, остаћемо на својој земљи", рекао је Абас током мировног самита у Каиру.

Он је додао да ће безбједност и мир на Блиском истоку бити постигнути тек када се успостави систем са двије државе - јеврејском и палестинском.

Арапски лидери су на самиту осудили израелско бомбардовање Газе у претходне двије седмице и затражили обнављање напора да се постигне мировно рјешење на Блиском истоку да би се прекинуло вишедеценијско насиље између Израелаца и Палестинаца.  

Израел: Помоћ која улази у Газу ићи ће само на југ и неће садржати гориво
 Израелска војска саопштила је данас да ће хуманитарна помоћ која улази у Појас Газе ићи само у јужни дио енклаве и позвала палестинске цивиле да се окупе у тој области да би избјегли борбе са Хамасом.

Главни војни портпарол контраадмирал Данијел Хагари рекао је на телевизијској конференцији за новинаре да пошиљке помоћи неће укључивати гориво.

Он је изјавио да је ажурирани број талаца које од напада 7. октобра држи Хамас 210, а војска је објавила да је потврђени број убијених израелских војника од тог датума најмање 307.

Хагари је рекао да је око петине палестинских ракета испаљених од петка имало неуспјешно лансирање и да су пале унутар Газе, што је изазвало смртне случајеве.

Лист "Харец" пише данас, позивајући се на неименованог израелског безбједносног званичника" да се до сада око 700.000 становника Појаса Газе евакуисало на југ.

Извор је прецизирао да се око 350.000 људи и даље налазе на сјеверу Појаса Газе и да у ексклави нема хуманитарне кризе, додајући да има воде за период од двије седмице, пренијела је агенција РИА писање израелског листа. 

Израелска војска: Цивилне жртве су неизбјежне у рату у урбаним срединама

Портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) изјавио је данас да су цивилне жртве неизбежне у урбаном ратовању, иако ИДФ то покушавају да избјегну.

"Наставићемо да минимизирамо цивилне жртве, али ће их бити због природе ратовања у урбаним срединама", рекао је израелски потпуковник Петер Лернер за Си-Ен-Ен и додао да са "перспективом копнене операције", ИДФ и њених 300.000 регрута остају фокусирани на пораз Хамаса.

Према његовим ријечима, иако је сваки одузети људски живот трагедија, улога ИДФ је да осигурају да Хамас никада више нема моћ да влада тероризмом како је то чинио до сада.

Лернер је такође рекао да се Хамас упушта у "психолошки тероризам" јер држи стотине талаца у заробљеништву и да ц́е ИДФ учинити све што може да их безбједно врати у Израел, као и да "цивиле држи даље од опасности".

Хуманитарна помоћ предата  палестинском Црвеном полумјесецу

Двадесет камиона са санитетским материјалом и храном за становнике Појаса Газе прошли су кроз контролни пункт Рафа на граници са Египтом, а њихов терет предат је Палестинском Црвеном полумјесецу, саопштио је данас египатски Црвени полумјесец.

"Двадесет камиона са медицинским залихама и лијековима прешло је контролни пункт Рафа и предато палестинском Црвеном полумјесецу", наводи се у саопштењу.

Контролни пункт је затворен након што су камиони ушли у Појас Газе, јавио је Си-Ен-Ен.

Агенције преносе да са египатске стране границе чека више од 200 камиона са хуманитарним товаром

Хамас: 20 камиона помоћи неће променити катастрофалне медицинске услове у Гази

Медијска канцеларија палестинског Хамаса саопштила је данас да 20 камиона хуманитарне помоћи, који су ушли преко граничног прелаза Рафа из Египта, "неће промијенити катастрофалне медицинске услове у Гази", пренио је Ројтерс.

Раније у току дана, египатска државна телевизија приказала је снимке како Египат отвара своју границу ка Појасу Газе на прелазу Рафа, где је 20 камиона прошло.

Прелаз је отворен око 09.00 сати по средњеевропском времену.

Локални званичници су рекли "Гардијану" да је данас дозвољено да 20 камиона да уђе у Газу, носећи помоћ египатске владе, а према договору који су раније постигли САД, Израел и Египат.

Међутим, дописник Си-Ен-Ен са лица мјеста јавља да је гранични прелаз затворен чим су камиони прошли.

Ал Шехаб: Убијено најмање 13 Палестинаца у Гази

Најмање 13 Палестинаца убијено је данас у ваздушном нападу у насељу Деир ел Балах у Гази, јавила је Хамасова новинска агенција "Ал Шехаб".

Све жртве настрадале су у једној стамбеној јединици, наводи се у извјештају.

Према раније објављеним подацима, од почетка сукоба 7. октобра погинуло је више од 4.100 Палестинаца. 

Клеверли: Помоћ не може бити једнократна

Британски министар спољних послва Џејмс Клеверли изјавио је данас да је слање помоћи у Појас Газе "пут спаса", али да то не може да буде једнократна акција.

"Камиони који превозе помоћ за спасавање почињу да прелазе из Рафе у Газу. Ова помоћ је спас за оне који пате. Али то не може бити једнократно", написао је Клеверли на мрежи "Икс".

Он је додао да Велика Британија наставља да се залаже за хуманитарни приступ Гази.

Хамасова канцеларија за односе са медијима саопштила да очекивани камиони са хуманитарном помоћи неће промијенити катастрофалне здравствене услове у Гази, пренио је Ројтерс.

Египатска државна телевизија раније је приказала да је 20 камиона са хуманитарном помоћи почело да прелази на палестинску страну прелаза Рафа. 

Конвој хуманитарне помоћи почео да улази у Појас Газе

Камиони натоварени хуманитарном помоћи ушли су данас у опкољени Појас Газе преко прелаза Рафа, приказала је египатска државна телевизија.

Раније су припремљени камиони са лијековима, а на египатској страни прелаза налазило се гранично особље, рекли су безбједносни извор и један хуманитарни радник.

Информацију о уласку камиона на палестинску територију потврдили су припадници палестинске граничне службе.

Амбасада САД у Израелу саопштила је раније да би прелаз Рафа могао бити отворен током дана да би странци могли да напусте опкољену палестинску енклаву.

Амбасада у саопштењу наводи да је "примила информацију" о отварању прелаза у 10.00 часова по локалном времену, али да не зна колико ће дуго он остати отворен за стране држављане. 

Бајден: Хамас напао да би пореметио нормализацију односа

Циљ напада палестинске исламистичке групе Хамас на Израел 7. октобра, у којем је погинуло око 1.400 људи, био је да се поремети потенцијална нормализација односа између Израела и Саудијске Арабије, коју тражи Ријад, изјавио је предсједник САД Џозеф Бајден.

Бајден је сугерисао да Саудијска Арабија жели да призна Израел у изјави на скупу за прикупљање средстава за своју кампању.

Саудијска Арабија, најутицајнија земља на Блиском истоку, у којој се налазе два највећа исламска светилишта, била је сагласна да њени сусједи Уједињени Арапски Емирати и Бахреин успоставе односе са Израелом 2020. године.

Ријад није слиједио тај пример, уз напомену да се прво треба бавити циљевима палестинске државности.

"Један од разлога зашто је Хамас кренуо на Израел - знали су да се спремам да сједнем са Саудијцима. Погодите шта? Саудијци су хтјели да признају Израел", рекао је Бајден.

Потенцијална нормализација односа са Саудијском Арабијом и другим арапским државама била је главни приоритет за државног секретара САД Ентонија Блинкена током његовог путовања у Ријад у јуну, иако је признао да не треба очекивати напредак у скорије време.

Блинкен је рекао Си-Ен-Ену 8. октобра да "не би било изненађење да је дио мотивације /за напад/ можда било ометање напора да се Саудијска Арабија и Израел приближе".

ОЦХА: Болнице у Гази на ивици колапса, ситуација са водом тешка

Болнице у Гази су "на ивици колапса", саопштила је Канцеларија Уједињених нација за координацију хуманитарних питања (ОЦХА), додајући да је број пацијената који се лече или чекају на лијечење на 150 одсто болничког капацитета, а људи леже по поду и ходницима.

У извештају ОЦХА се истиче да око је око 60 одсто домова здравља затворено у Гази, док се болнице боре да раде нормално због нестанка струје, лијекова, опреме и специјализваног особља, пренио је Си-Ен-Ен.

"Свега осам (од 22) здравствених центара Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избјеглицама (УНРВА) на Блиском истоку, центри Кан Јунис и Рафа пружају основну здравствену негу критичним амбулантним пацијентима и пацијентима којима је потребно лијечење од незаразних болести", истиче се у саопштењу ОЦХА.

Ситуација са водом такође је тешка. Посљедња фабрика за десанилизацију угашена је прошле недјеље због недостаткка горива, пренио је УН.

"Дистрибуција воде из општинских водовода је мања од пет одсто у односу на период од прије непријатељстава. Три фабрике за десалинизацију, које су пре непријатељстава производиле седам одсто воде у Гази, нису оперативне. Испоруке воде цистернама су заустављене у већини области због недостатка горива, небезбједности и блокираних путева због крша", истакла је ОЦХА.

Додаје се и да је флаширана вода углавном недоступна, а и оно што је доступно није приступачно бројним породицама због цијене.

"Приватници, који раде на малим фабрикама за десалинизацију и прочишћавање воде, на соларни погон, постали су главни снабдевачи чисте пијаће воде", истиче се у извјештају ОЦХА.

Санитарни услови се погоршавају такође. Свих пет пречишћавача отпадних вода у Гази је затворено због недостатка струје, тако да се много отпадних вода избацује у море, а "већина од 65 канализационих пумпних станица није у функцији", наводи ОЦХА. Смеће се такође гомила.

Набавка хране је нестабилна, три од пет пекара у склопу Свјетског програма за храну затворено је у петак због недостатка гороива и састојака, истиче ОЦХА.

Нетањаху: Борићемо се до побједе

Израелски премијер Бењамин Нетањаху обећао је да ће се "борити до побједе" у Гази и наговијестио да нема паузе у бомбардовању нити у припремама за очекивану израелску војну инвазију на енклаву након што је Хамас ослободио двоје америчких талаца.

Израел позвао грађане да напусте Египат и Јордан

Савјет за националну безбедност Израела издао је упозорење својим грађанима да не путују у Египат и Јордан, јер би могли да буду мете због рата.

Позвао је израелске туристе да што прије напусте те двије земље.

САД: Прелаз Рафа данас би могао да буде отворен

Америчка амбасада у Јерусалиму саопштила је да би гранични прелаз Рафа између Појаса Газе и Египта могао да буде отворен данас. 

То значи да би странци који су остали у опкољеној палестинској енклави могли да је напусте, пренео је Ројтерс.

У објави на друштвеним мрежама, амбасада је навела да је "добила информацију" да би Рафа прелаз могао да буде отворен у 10.00 сати по локалном времену (9.00 по средњеевропском).

"Не знамо колико би прелаз могао да буде отворен да страни држављани напусте Газу", додаје се у саопштењу.

Сирене за ваздушну опасност у Ашдоду

У граду Ашдод, на југу Израела, огласиле су сирене за ваздушну опасност, јавља Тајмс оф Израел.

Упозорење о ракетама долази након шесточасовног затишја ватре према Израелу из Газе.

Израелска војска током ноћи гађала више циљева Хамаса у Појасу Газе

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су током ноћи извеле нападе на бројне локације Хамаса у Појасу Газе.

Циљеви укључују командне центре и другу инфраструктуру која припада тој палестинској милитантној групи, преноси Тајмс оф Израел.

Погођени су и лансери противтенковских ракета и снајперски положаји у зградама. Војска Израела је објавила снимке појединих напада.

ИДФ: Удари израелске војске на положаје Хезболаха

Израелска војска саопштила је да је током ноћи извела велики број напада на положаје Хезболаха у јужном Либану, као одговор на противтенковске и ракетне нападе.

Војска наводи да је на мети био "низ војних објеката које организација користи за оперативне потребе" и лансер противтенковских ракета усмјерених на Израел.

ИДФ је саопштио и да је израелски војник јуче погинуо у противтенковском ракетном нападу на граници са Либаном.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана