Израел почео копнене операције у Либану

Танјуг
Израел почео копнене операције у Либану

БЕЈРУТ- Израелска војска (ИДФ) почела је ограничене копнене операције у јужном Либану против милитантне групе Хезболах и инфраструктуре која се налази дуж сјеверне границе Израела, објавио је јутрос Тајмс оф Израел.

ИДФ је јутрос саопштио да је упад почео синоћ и да је циљ био инфраструктура Хезболаха у бројним либанским селима дуж границе која су представљала претњу израелским градовима.

Копненим трупама помоћ су пружале ваздушне и артиљеријске снаге, саопштила је војска, додајући да је операција заснована на плановима које су израдили Генералштаб и сјеверна команда ИДФ.

Потврда да израелске трупе дјелују на либанској страни границе стигла је неколико сати након што су се на друштвеним мрежама и у неким арапским медијима појавили различити опречни извјештаји о томе да ли су неке трупе већ прешле границу.

Либанске трупе додатно су појачале спекулације када су се повукле око пет километара са положаја дуж границе касно у понедјељак.

Уочи објаве ИДФ, израелски званичник је за Тајмс оф Израел рекао да су њихове америчке колеге обавијештене да је циљ ограничене операције уклањање положаја Хезболаха дуж сјеверне границе Израела, чиме се стварају услови за дипломатски споразум под којим ће Хезболах бити потиснут иза реке Литани, у складу са резолуцијом Савета безбједности УН.

Два израелска званичника рекла су за Аксиос да ће операција бити ограничена и по времену и по обиму и да циљ није заузмање јужног Либана.

САД су у понедељак изразиле забринутост да би чак и ограничени упад могао да се прошири, Тајмс оф Израел пише да се чини да је администрација америчког предсједника Џоа Бајдена изразила своју подршку рацијама, и то путем позива између америчког министра одбране Лојда Остина и његовог израелског колеге Јоава Галана.

-Сложили смо се да је неопходно онеспособити инфраструктуру дуж границе како бисмо осигурали да либански Хезболах не може да изведе нападе налик 7. октобру на сјеверне заједнице Израела - рекао је Остин, а навео Пентагон.

Двојица министара разговарали су о најновијим војним операцијама Израела, а Остин је "јасно ставио до знања да Сједињене Америчке Државе подржавају право Израела да се брани".

Иако се чинило да подржава операцију ИДФ, Остин је ипак нагласио да упад није био циљ сам по себи.

-Поново сам потврдио да је потребна дипломатска резолуција како би се осигурало да цивили могу безбједно да се врате својим домовима са обе стране границе - рекао је он.

Такође је рекао да САД у таквом положају да могу да бране америчко особље, партнере и савезнике од пријетњи Ирана и терористичких организација које подржава Иран.

Остин је поновио да ће Иран претрпјети озбиљне посљедице у случају да одлучи да покрене директан војни напад на Израел.

Почетак копнене офанзиве ИДФ дошао је око двије недјеље након интензивираних борби са Хезболахом.

Сирија

 Број погинулих у израелском ваздушном нападу на Дамаск порастао је на три, а повријеђено је девет особа, објавили су сиријски државни медији.

Раније је државна телевизија објавила да је један од њених телевизијских водитеља Сафа Ахмад погинуо у нападима.

Израелски ваздушни напад нанио је и значајну штету приватној имовини, додали су медији, а пренио Скај њуз.

Такође је објављено да је сиријска противваздушна одбрана оборила више ракета и дронова

Израел није коментарисао напад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана